Националната библиотека представя изложба, посветена на Елин Пелин

Националната библиотека представя изложба, посветена на Елин Пелин

Снимка: Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

С интересна изложба Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е София отбелязва 145 години от рождението на Елин Пелин, съобщават от културната институция.

В експозицията са показани материали от фонда на НБКМ: снимки, списания, публикували първите му творби: сп. „Войнишка сбирка“ – разказа „Мило е отечеството", ученическото списание „Извор“ – разказа „На майчин гроб“ и стихотворението „Зима“.

Изложени са също част от книгите му за деца и преводи на чужди езици, плакати и издания на емблематични негови произведения: „Гераците” и „Ян Бибиян”, редактирани от него списания, шаржове от Александър Божинов и Яна Язова и др. Представено е и нещо любопитно – карта на морския нос „Елин Пелин” на остров ”Смит” (Антарктика).

Истинското име на Елин Пелин е Димитър Иванов Стоянов. Той е един от най-големите художници на българското село, майстор на късия разказ в българската литература, създател на галерия ярки, незабравими образи. Произведенията на Елин Пелин са широко известни не само у нас, но и в чужбина. Преведени са на повече от 40 езика. На негово име е учредена Национална литературна награда.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right