Пламен Карталов "завръща" Вагнер в София с нов „Пръстен на нибелунга“

Пламен Карталов "завръща" Вагнер в София с нов „Пръстен на нибелунга“

Снимка: Елиана Митова

210 години от рождението на Рихард Вагнер е повод тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ да възкръсне в Софийската опера с нов прочит. Академик Пламен Карталов провокира публиката с интересен Вагнеров фестивал.

В периода 8 - 30 юли ще бъдат показани седем заглавия, които ще развълнуват меломаните. Първото е "Рейнско злато", (8 юли), следват "Валкюра“ (9 юли), "Зигфрид" (11 юли), "Залезът на боговете" (13 юли), "Тристан и Изолда" (23 юли), "Парсифал" (25 юли), "Летящият холандец" (29 и 30 юли).

Академик Пламен Карталов има траен интерес към Вагнеровото творчество. Той решава да започне тетралогията още през 2010 г. с премиерата на "Рейнско злато". Последваха я останалите три заглавия от цикъла. Новият „Пръстен“ е с нови декори и костюми, както и с коренно променена режисьорска концепция. Пеят само български артисти. Диригент на спектаклите е Константин Тринкс, сценографията е на Ханс Кудлих, а костюмите са на Християна Михалева.

Според постановчика, академик Пламен Карталов, новият „Пръстен“ ще бъде концептуално разширен. Визията на постановката е базирана на сюрреализма, твърди сценографът Ханс Кудлих. Младите артисти в операта са щастливи, че ще се потопят в света на Вагнер. На среща с журналисти в операта именитият бас Курт Ридъл, който имаше майсторски клас в театъра, призова меломаните отново да се насладят на Вагнеровото творчество, надживяло времето.

Елиана Митова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right