Празник на японските вишни в столичния Южен парк

-

Снимка: Facebook

И тази година София ще отбележи японския празник Ханами - денят на цъфтящите японски вишни. Честването ще бъде в събота, 8 април, в Южния парк в столицата. То се организира от Клуб "Приятели на Япония в България".

Клубът обединява над 40 организации в България, свързани с японската култура, образование и бизнес. Благодарение на него в столичният Южен парк има алея с традиционните за Япония цъфтящи вишни сакура.

"През 90-те години Посолството на Япония в България създава инициатива, която цели да ангажира децата, изучаващи японски език за грижа към природата и популяризиране на японската култура. Тогава започват да засаждат дръвчета. По-късно е забравена тази инициатива, но от 2014 г., ние я подновяваме и всяка година засаждаме по 10, ако можем и повече, дръвчета“, обясни Анелия Иванова, като добави, че освен сакури, вече има засадени и около 10 японски клена.

За поредна година столицата ще отбележи Ханами със засаждането на още 10 японски вишни. Всеки е добре дошъл да види програмата, а за най-добре подготвените са предвидени награди, отбелязват организаторите. Програмата на събитието предвижда обръщения на официалните гости, изпълнения на песни, стихове и хайку от ученици и членове на Клуба и бойни демонстрации. Неофициалната програма включва пикник на тревата в приятна компания. Посетителите е добре да си носят одеяла за пикник. Празникът ще започне в 11.00 часа на Алеята със сакурите (Поляната с гълъбите). Ще присъства и Посланика на Япония в Българи.

Ханами е един от най- древните обичаи в Япония. Той се е превърнал в символ на отношението на нацията към живота и света. Смята се, че  съзерцанието на цъфналите  вишни се е зародило в пероида Нара - около 8 век. Придобива популярност благодарение на самураите, които първи оценили красотата на нещо толкова преходно, като вишневия цвят. Съдбата на дръвчетата, които съществуват само за да предизвикат моментно възхищение и да прославят живота с цъфтежа си, напомняла на самураите за техния собствен път. 
Заради дълбокия си смисъл, цветът на вишната е възприет за национален символ на Япония. 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Цветан Бизев: Градът може да бъде преоткрит чрез творбите по стен......

Уличното изкуство и историята на графитите от 90-те години до днес показва изложба, която ще бъде открита в „Уникр...

Прочети още keyboard_arrow_right