"Прочети София" посвещават литературен маршрут на Марин Бодаков

-

Снимка: Facebook, "Скритите букви"

Пейката с формата на буква "Ш", на която Марин Бодаков посвети стихотворение, ще бъде възстановена и монтирана в парка на Военната академия в София. Поезията на Бодаков ще прозвучи в парка, а близки, приятели и любители на изящното слово ще си припомнят за човека и твореца, който загубихме през септември 2021 г.

Събитието ще постави началото на есенните "Литературни маршрути", организирани от Фондация "Прочети София". Петият сезон се открива в събота, 16 септември, с начален час 16:30 пред Народния театър. Този път обиколката из улиците на столицата ще бъде под надслов "Помня този човек" и ще припомни не само стиховете, а и работата на Марин Бодаков като едактор, журналист, преподавател и литературовед.

"Решихме през всички спирки, през които минаваме, да каним различни хора, които са работили с него и които са били близо до него в различните му роли – и като редактор, и като преподавател в Журналистическия факултет на СУ, и като критик. Те ще разкажат и лични спомени и истории за това какъв беше Марин като човек. И така, постепенно, започвайки в 16:30, ще се придвижим до парка на Военна академия, където ще покажем пейката "Ш" – тя беше специално свързана с Марин, той написа едно стихотворение за нея. Неговата поезия стоеше на всичките пейки от проекта ни "Скритите букви". И ще може там, във Военна академия, да поканим всички хора, които са с нас, да прочетат по едно стихотворение от Марин Бодаков. На тази пейка, която ще остане в парка – освен стиховете, които ще бъдат на табелите – ще сложим и звуковия файл. Хората ще могат да слушат постоянно неговата поезия и се надяваме да се превърне в едно място, където хората не просто ще си спомнят за него, а ще се събират, ще четат, ще продължават да общуват и така да се свързват един с друг, по начина, по който Марин работеше за цялото поле – литературно и културно", разказа пред БНР Тодора Радева, директор на фондация "Прочети София".

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Под купола на Ларгото в София ще гледаме спектакъла "Италия танцу......

Националният хореографски център Aterballetto ще представи второто издание на спектакъла "Италия танцува" в София на 27 ...

Прочети още keyboard_arrow_right