Седмо издание на Годишните награди на Столична библиотека

-

Снимка: Столица.bg

Най-старата културна институция на София организира за седми път церемония по връчване на годишните награди на Столична библиотека за 2021г., съобщават от библиотеката. Ще бъдат отличени Писател на годината, Поет на годината, Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература, Най-четен автор на детска литература, Читател на годината и медии, популяризирали дейността на библиотеката.

Изборът за най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека въз основа на статистика от електронната система за обслужване.

Най-четен автор на художествена литература за 2021г. е Георги Господинов („Времеубежище“, „В пукнатините на канона“).
Освен него, сред най-четените български автори са Захари Карабашлиев, Елена Алексиева, Владимир Зарев, Здравка Евтимова, Алек Попов.

В категорията "Най-четен поет" наградата си поделят Недялко Йорданов („Пепел ми на езика“) и проф. Цочо Бояджиев („Книга на разкаянията и утешенията“).

Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература е проф. Пламен Павлов („Династията на Крум“, „Векът на цар Самуил“, „Забравени и неразбрани“, „Първите дами на Средновековна България“).

Най-четен автор на биографични книги е Георги Тошев с книгите „Георги Парцалев: Хамлет от град Левски“, „Тя, Цветана Манева“, „Невена Коканова: Години любов“.

Трилогията за Кало Змея на Милен Хальов е най-четеното детско произведение.

Читател на годината е доц. д-р арх. Панайот Савов, на 41 години.

Специална награда за съпричастност към духовната кауза на библиотеката ще бъде връчена на поета Георги Константинов.

Церемонията по награждаването на отличените автори ще се състои днес, 19 януари (сряда), от 11:00 ч. в Американския център на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4А. Събитието е с покани и се провежда с представяне на зелен сертификат.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right