Стара София оживя в изложбата на Иво Йованович (СНИМКИ)

photo_library
  • Изложбата #хаштагсофия на Иво Йованович в галерия "Сердика"

    Снимка: Столица.bg

  • Изложбата #хаштагсофия на Иво Йованович в галерия "Сердика"

    Снимка: Столица.bg

  • Изложбата #хаштагсофия на Иво Йованович в галерия "Сердика"

    Снимка: Столица.bg

  • Изложбата #хаштагсофия на Иво Йованович в галерия "Сердика"

    Снимка: Столица.bg

Носталгия, тъга и пропуснати спомени. Това са асоциациите, които предизвиква изложбата на оператора Иво Йованович. Експозицията от чернобели фотографии на архитектурни елементи и старинни сгради е в галерия "Сердика" на Женския пазар и може да се разгледа да 20 февруари т. г. Вчера изложбата #хаштагсофия бе открита, а организатори са Пазари "Възраждане" и дирекция "Култура" на Столична община.

В обектива на Йованович за оживели сгради и елементи от над 15 улици в столицата. "Две от снимките са ми много любими, едната е "Мария Луиза" през прозорец на Софийски хали. Стара София ми напомня за детството, приятелите и игрите. Снимките са чернобелите, защото в онова време не е можело да са цветни. С тях правя едно връщане към стара София, скрита под пластовете на времето и безхаберието. Сега тя е гримирана, а аз премахвам този грим и стигам до красивите неща", коментира пред Столица.bg авторът Иво Йованови.

Сега творецът очаква да падне сняг и отново да снима забележителните архитектурни забележителности под бяла завивка. "София за мен е планински град и поглеждайки към Витоша очаквам да покажа красотата на столицата под снега", издава намеренията си за следващата изложба творецът.

Йованович е завършил операторско майсторство в Белград. Работил е за RTS, BBC, WTN, ITV, YUTEL. Страстта към фотографията наследява от баща си - фотографа Душан йованович. Иво е роден и сега живее в София. Детството му минава край Орлов Мост и по ул. Цар Иван Асен II. Голяма част от живота си прекарва и в Белград при другата си баба.

"В Белград хората някак си повече се забавляват и купонясват, а в София повече работят", сравнява Иво Йованович. Според него галерия "Сердика" на Женския пазар е най-подходящото място за изложбата му, защото в този район на София има най-много старинни сгради.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right