Столична община поставя бюст-паметник на композитора Петко Стайнов в Борисовата

Столична община поставя бюст-паметник на композитора Петко Стайнов в Борисо

Снимка: Уикипедия

Комисията по образование и култура на СОС единодушно прие доклада за поставяне на бюст-паметник на композитора академик Петко Стайнов в алеята на творците в Борисовата градина.

Единодушно бе приет и от Комисията по екология на днешното си заседание. Идеята и предложението е от Стефан Стайнов, председател на УС на Фондация „Петко Груев Стайнов“, Ценко Минкин, председател на Съюза на българските композитори, Славил Димитров, председател на Българския хоров съюз и Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България.

Бюст-паметникът на акад. Петко Стайнов е с общ размер 290 х 60 х 45 см., с постамент, изработен от полиран гранит, с размери 200 х 60 х 45 см., бюст с размери 90 х 60 х 45 см., изработен от месинг. Всичко е съгласувано с Министерство на културата. Проектът е изготвен от Валентин Старчев, Камен Старчев и арх. Иван Аврамов.

Петко Стайнов, незрящият майстор на тоновото изкуство, е признат като един от най-видните класици на българската музикална култура, допринесъл изключително много за създаването на българския музикален стил. Значимата му роля се определя преди всичко от неговото самобитно творчество. Петко Стайнов поставя началото на българското симфонично творчество и има основополагаща роля за формирането и за развитието на хоровото дело у нас. Той е основател и първи председател на Дружеството на българските компонисти, предшественик на Съюза
на българските композитори. През 1941 г. е избран за академик на БАН, по негова инициатива се създава Институтът за музика към БАН. Радетел за изучаването и съхранението на българския фолклор, композиторът е и първият директор на Народната опера.

Проектната документация за бюст-паметника е разгледана от Експертнохудожествения съвет към Столична община и Обществено-експертния съвет на НАГ. Тъй като ще бъде поставен в района на "Средец" е проведено и обществено обсъждане.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Академичен хор „Гусла“ отбелязва 100 години с празничен концерт...

С тържествен концерт Академичен мъжки хор „Гусла“ ще отбележи своята 100-годишнина. Събитието ще се състои н...

Прочети още keyboard_arrow_right