Свилен Блажев показва миниатюри в столична галерия

-

Снимка: Facebook

Столичната галерия „Графикарт“ ще покаже за първи път пред публика 12 миниатюри на художника Свилен Блажев, съобщават организаторите.

Художникът е популярен със своите интензивни и наситени живописни творби. Това е творецът, който налага абстракцията в българската живопис и смесва различни материали, за да даде живот на творбите си. Този път ще покажем на публиката един различен Свилен Блажев – с неговите графики и рисунки на голи тела. отбелязват от галерията.

Произведенията са с различни размери, изпълнени с техниката „суха игла върху цинк“ и са част от цикъла „Великден“, които сега са събрани и публикувани в книгата „12 отпечатъци на Свилен Блажев“. Изложбата на Свилен Блажев ще може да се види от 9 ноември до 1 декември 2023 г. а вернисажът е предвиден за 9 ноември 2023 г., четвъртък, от 17:00 до 20:00 часа в галерия „Графикарт“ на ул. Златовръх № 50 в гр. София.

Тази година Свилен Блажев отбелязва своя 70-ти юбилей и изложбата ще ни преведе през творческия път на художника в годините. В експозицията публиката ще може да се възхити на литографиите от сериите „Бъдници“ и „Мотиви“. По време на откриването на изложбата ще бъде представен и каталог с „Графики и рисунки“, които той е рисувал в периода от 1984 до 2023 г. Ще бъде показана и една от най-ценните за самия Свилен Блажев рисунки, която той създава през 80-те години на миналия век и която дава началото на неговия творчески път. С тази творба през 1984 г. той печели най-престижното за онова време отличие – „Национална награда за рисунка на името на Илия Бешков“. Донесена специално от фонда на Софийска градска галерия и поставена на централно място в експозицията в галерия „Графикарт“ под името „Първоизточник“, тя ще зарадва публиката.

Свилен Блажев е роден на 27 септември 1953 г. в гр. Кюстендил. Завършва Художествената гимназия през 1972 г. През 1980 г. завършва стенопис в Националната художествена академия при проф. Димо Заимов. Член е на Съюза на българските художници от 1981 г. . Носител е на осем награди за живопис и рисунка на национални изложби. През 1987 г. получава „Гран При“ на Международното триенале на реалистичната живопис. Носител е на националната награда „Струма” за цялостен принос и постижения в изкуството и други. Носител е и на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“ през 2013 г., както и на орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 151 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right