В аулата на Софийския университет ще прозвучи Stabat Mater от Дж. Б. Перголези

-

Снимка: Столица.bg

"Европейски музикален фестивал" кани почитателите на сакралната музика на Великденски концерт с безсмъртната барокова творба Stabat Mater от Дж. Б. Перголези, съобщават организаторите.

Концертът ще се състои на 19 април от 19.30 ч. в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Изпълнението на Stabat Mater в тазгодишния "Европейски музикален фестивал" е поверено на Евгения Ралчева (сопран) и Гергана Николаева (мецосопран), които ще си партнират с Детския хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова. Инструменталният съпровод е на младите изпълнителки от квартет ShabuShabu от Националното музикално училище "Любомир Пипков" – Ралица Кръстева (цигулка), Дара Карагьозова (цигулка), Мина Георгиева (виола) и Анелия Стойкова (виолончело).

На диригентския пулт ще застане маестро Ивайло Кринчев, един от утвърдените български музиканти с дългогодишна сценична кариера. В програмата са включени още творби от Дж. Мартини, Х. Андриесен, Ц. Франк, Г. Попов и Ф. Менделсон-Бартолди.

Stabat Mater представлява камерна кантата, създадена по латинската поема от XIII век на монаха Якопоне да Тоди, но музиката надхвърля строгите рамки на църковната традиция и докосва емоциите с дълбоко човешкото пресъздаване на каноничния текст. Изключителна по своето въздействие музика е написана от едва 26-годишния Джовани Батиста Перголези в последните седмици от неговия кратък живот. Тя пресъздава образа на скърбящата майка Дева Мария, станала свидетел на страданието на своя син в подножието на кръста на Голгота. Стихове са интерпретирани от десетки други композитори, сред които Дж. Палестрина, Ал. Скарлати, Дж. Росини, А. Дворжак, Дж. Верди, но версията на Перголези остава най-разпознаваемата и популярна от всички.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и е част от Календара на културните събития на Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Под купола на Ларгото в София ще гледаме спектакъла "Италия танцу......

Националният хореографски център Aterballetto ще представи второто издание на спектакъла "Италия танцува" в София на 27 ...

Прочети още keyboard_arrow_right