В София връчиха наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“

В София връчиха наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“

НБУ

В НБУ почетният професор Георги Фотев получи наградата за хуманитаристика

Дългогодишният член на Настоятелството и на Сенатроския съвет на НБУ – почетният професор Георги Фотев, д.н. е носител на тазгодишната Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“. Наградата се връчи за пети път, а мотивите на журито в състав: проф. д-р Веселин Методиев, д-р Георги Текев, Иван Богданов, д-р Мария Арсениева, проф. д-р Пламен Бочков, проф. д-р Христо Тодоров (председател на журито) и д-р Христо Чукурлиев са „… за неговите заслуги за развитието на социологията в България, за дейното му участие в утвърждаването на гражданското висше образование чрез мисията на частните университети, за ревностната защита на модерните европейски и световни ценности“, съобщиха от НБУ.

„Аз абсолютно споделям разбирането на Джейн Остин, че най-върховна човешка добродетел е приветливостта. Тази приветливост аз я намирам тук. Аз искам тук да я намирам, тя да остане завинаги. Тя иска много усилия, тя иска чисто сърце, иска смела мисъл и след това – аз съм напълно съгласен с нея (Джейн Остин) – тя слага последователността. Да бъдем последователни в делото на този човек (Богдан Богданов). Аз имам щастието и участта сега да приема тази награда на неговото име!“, заяви проф. Георги Фотев.

Наградата за хуманитаристика „Богдан Богданов“ е учредена на 5 декември 2016 г. от Настоятелството на Нов български университет в памет на професор Богдан Богданов - създател на НБУ, класически филолог, учен в областта на науките за човека и обществото, писател, преподавател, обществена фигура в областта на изкуството и културата и университетски мениджър.

Наградата е за постижения в сферата на хуманитаристиката и се присъжда на лица, които пресъздават и популяризират идеите, споделяни от проф. Богдан Богданов. Тя е национална награда и е за постижения в български контекст.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Руси Чанев получава "Аскеер" за цялостно творчество за 24 май в С......

Руси Чанев получава наградата за цялостен принос към театралното изкуство на „Академия Аскеер“ за 2024 годин...

Прочети още keyboard_arrow_right