Борис Бонев за Бюджет 2020: Инвестиционната програма за поредна година повтаря едни и същи проекти

Независимият общински съветник Борис Бонев

Снимка: Спаси София

Необходимо е пряко избраните от софиянци районни кметове да имат повече правомощия и възможности, коментира независимият общински съветник пред Столица.bg

Бюджет 2020 на Столична община влиза за приемане в Столичния общински съвет на сесията в четвъртък, 6 февруари 2020 г. След обществени обсъждания проектът бе увеличен с 20 млн. лв. В СОС се очаква поредната разгорещена дискусия относно разпределението на парите в Столична община.
Столица.bg потърси мнението за Бюджет 2020 от представители на всички политически сили в СОС - Георги Георгиев - ГЕРБ, Иван Таков - БСП, арх. Борислав Игнатов - Демократична България, Карлос Контрера - Патриоти за София и независимият Борис Бонев.
Пред Столица.bg коментира независимият общински съветник Борис Бонев.

- Как бихте определили Бюджет 2020 на Столична община?

- За поредна година оценявам предложения бюджет като неамбициозен, без ясна посока, без заложени приоритети. Отново виждам механично преписване на стойности от предходната година. Още по-притеснителното е, че Капиталовата програма е пълна със забавени през годините проекти, за които за поредна година се заделят символични суми - крайно недостатъчни за реализация на проектите.

Нещо повече, Капиталовата програма е значително намалена спрямо 2019 г., като основната част касае закупуването на нов подвижен състав за градския транспорт, породена от наличието на европейски средства за усвояване, абсолютно пренебрегвайки другите важни градски сфери и проблеми. Бюджетът е основният инструмент за провеждане на реформи, а такива в този за 2020 г. не са заложени.

Не виждам и активност и мотивация за увеличаване на собствените приходи на Столичната община. Например в Белград, без европейски средства, имат значително по-голям бюджет от софийския. Това е недопустимо предвид огромните нужди от инвестиции и развитие в нашия град. Уви, бюджетът за 2020 г. е продължение на дългогодишна неамбициозна политика по отношение на публичните финанси.

- Как оценявате инвестиционната програма за 2020-а година?

- Няма как да оценя като добра инвестиционна програма, която за поредна година повтаря едни и същи проекти. На хората им омръзна от повече от 10 години да слушат за разширение на "Тодор Каблешков" или "Копенхаген". Дори малки улици като ул. Народен герой се залагат в Капиталовата програма за пореден път.

На практика първият следизборен бюджет се характеризира с драстично и осезаемо намаляване на средствата за капиталови разходи, т.е. инвестиции. Тези средства са с 161 млн. лв. по-малко спрямо годината преди това (от 632 млн. лв. на 471 млн. лв.). Най-осезаем е спадът в дейност “Придобиване на ДМА” - от 436 млн. лв., на 179 млн. лв. Това показва няколко сериозни слабости на бюджета:

- не предвижда развитие на града, а запълва дупки - най-ясният показател за това е, че средствата за инвестиции в инфраструктурата намаляват с почти 30% спрямо предходната година, което е неприемливо, имайки предвид слабата реализация на бюджета през 2019 година и огромната нужда и обществено очакване за повече инвестиции през 2020 г.

- в него няма приоритети - бюджетът няма ясно изразена посока на развитие по ключовите сфери - транспортна инфраструктура, паркиране и благоустрояване на кварталите. Досегашният стил на управление “за всичко по малко” вече доказано не носи резултати. Приоритетите на Столичната община не могат и не трябва да зависят само от наличието на средства за усвояване от европейските фондове, тъй като те не винаги отговарят на потребностите на града.

- недостатъчно средства за ключови инфраструктурни проекти - за обекти като бул. Тодор Каблешков, ул. Кукуш, бул. Източна тангента и т.н. са предвидени крайно недостатъчни средства, което поражда съмнение, че самата администрация не вярва или няма намерение да ги изпълни през 2020 г.

- Каква ще бъде отговорността на районните кметове по отношение средствата за кварталите?

- Въпреки направените заявки в предизборната кампания на г-жа Фандъкова, че ще работи за финансова децентрализация на районните кметства, такава на практика не се случи. Да, част от увеличените данъци ще отидат по неясна формула към районите, но това не е устойчиво решение. Необходимо е пряко избираните от софиянци районни кметове да имат повече правомощия и възможности за реализиране на инвестиции в поверените им райони.

Това трябва да се случи с промяна на концепцията, по която се формира бюджетът на София - а именно, всеки район да изготвя собствен районен бюджет, който да бъде интегрална част от големия бюджет на Столичната община. По този начин районните кметове ще могат да формират и изпълняват своите приоритети и дадени обещания пред избирателите.

Позволяването на повече автономност на районните кметове означава, обаче, че Столична голяма община, респективно кметът Йорданка Фандъкова, ще загубят възможностите си да контролират районните кметове, а това ще бъде непреодолима загуба за управляващите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (34%, 54 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 22 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 21 Гласове)
Общо гласували: 159 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС отложи промените в "синята" и "зелена" зони в София...

Разглеждането на доклада  за разширяване на зоните за платено паркиране в София бе отложено на заседанието на днешн...

Прочети още keyboard_arrow_right