Иван Таков от БСП за Бюджет 2020: Столична община да задели 53 млн. лв. за районните кметове

Иван Таков

Снимка: Личен архив

Бюджетът е израз на политики, а не обикновена счетоводна справка, коментира заместник-председателят на групата на БСП в СОС пред Столица.bg

Бюджет 2020 на Столична община влиза за приемане в Столичния общински съвет на сесията в четвъртък, 6 февруари 2020 г. След обществени обсъждания проектът бе увеличен с 20 млн. лв. В СОС се очаква поредната разгорещена дискусия относно разпределението на парите в Столична община.
Столица.bg потърси мнението за Бюджет 2020 от представители на всички политически сили в СОС - Георги Георгиев - ГЕРБ, Иван Таков - БСП, арх. Борислав Игнатов - Демократична България, Карлос Контрера - Патриоти за София и независимият Борис Бонев.
Пред Столица.bg коментира Иван Таков от БСП.

- Как бихте определили Бюджет 2020 на Столична община?

- Като неамбициозен и безотговорен. За поредна година сме свидетели на липсата на управленска воля и способност за търсене на по-ефективен начин на управление и разпореждане с общинската собственост, и управление на общинските дружества. Не виждам стремеж да се търси повишаване на приходите чрез по-добра събираемост, а се разчита на увеличение размера на два от налозите. При този подход приходната част на сборния бюджет на Столична община е силно зависима от средствата по оперативни програми, особено в областта на инвестициите, което поставя големи предизвикателства за развитието на града в бъдеще, когато тези програми приключат.

Бюджетът е израз на политики, а не счетоводна справка. В бюджета на Столична община за 2020 г. за пореден път няма ясни приоритети. Такива само се афишират от кмета и управляващото мнозинство, но не са обезпечени финансово. Въпреки широко рекламираните предизборно обещанията за промени в управлението на града, новият бюджет е копие на досегашните и не осигурява перспектива за трайно решаване на нито един от хроничните проблеми на столицата.

При публичното представяне на бюджета за 2020 г. бяха посочени два негови основни приоритета. Първо - повече средства за инвестиции в кварталите, както за инфраструктура – улици, тротоари, осветление, паркове, детски градини, така и за по-добър градски транспорт с по-добро транспортно обслужване за гражданите. И второ - подобряване качеството на въздуха, постигане на целите в сектора на екологията и управление на отпадъците и озеленяване.

Тези приоритети обаче не са защитени финансово, тъй като планираните за тях средства не се различават съществено от планираните през предходните години.
В бюджет 2020 г. липсва цялостна и последователна стратегия, придружена със съответните политики, за разрешаване на основните проблеми на София и осигуряване на неговото комплексно развитие.

Не са адресирани основни проблеми във функционирането на града, като преодоляване на диспропорциите между центъра и крайните квартали, справяне с огромния автомобилен трафик, хаоса в паркирането, увеличаващата се замърсеност на въздуха, съсипаната вътрешно-квартална улична инфраструктура, постоянната липса на места в детските градини и ясли, липсата на общинска жилищна политика.

- Как оценявате инвестиционната програма за 2020-а година?

- Силно впечатление прави, че голяма част от обектите в инвестиционната програма които са обявени като нови, фигурират и в програмите от предходните години. Така отново ще чуем хвалби, че за тази година са предвидени 5-6 нови детски градини, като реално е само една. Фрапантно е и намалението със 160 млн. лв. на предвидените средства за капиталови разходи в сравнение с планираните за 2019 г.

Като цяло, предвидените средства за капиталови разходи не гарантират изпълнението на нито един от заявените приоритети на кмета. Инвестициите са планирани за няколко големи инфраструктурни обекти, а функции като образование, здравеопазване, екология, социална политика, строителство на общински жилища, спорт, вътрешно-квартална улична мрежа и др. отново са подценени като предвидените за тях средства са крайно недостатъчни.

Същевременно виждаме печалната съдба на инвестиционната програма за 2019 г., изпълнена едва на 68%. Следователно през 2019 г. не са усвоени над 211 млн. лв. представляващи около 1/3 от цялата капиталова програма. В доклада на кмета, придружаващ общинския бюджет за 2020 година, отново липсва какъвто и да е анализ за причините за поредния неуспех при разходването на средствата по инвестиционната програма на София.

- Каква ще бъде отговорността на районните кметове по отношение средствата за кварталите?

- Кои средства? Обявената децентрализация на инвестиции в размер на 10 млн. лв. пряко за 24-те района на Столична община е крайно недостатъчна. Това прави по около 420 хил. лв. на район. Несериозно е да се очаква, че с тези средства районните кметове ще решат проблемите с разбитите вътршноквартални улици и тротоари.

Бюджетът не отчита потребностите на районите и особено на кметствата, които са оставени с нулеви субсидии за неотложни техни потребности. Извън големите обекти в капиталовата програма са предвидени незначителни средства за качествено подобряване на средата и условията на живот в жилищните комплекси и квартали. Предвидените средства за ремонт и поддържане на уличната мрежа, за почистване на междублоковите пространства в районите и кварталите на София са отново са оскъдни.

Затова от името на групата на БСП внесохме наш доклад по Бюджет 2020, с който предлагаме да се предоставят допълнителни 53 млн. лв. на разположение на районните кметове за справяне с някои от най-наболелите проблеми, като лошата квартална инфраструктура и липсата на места в детски градини и ясли.

 Очаквайте интервю с арх. Борислав Игнатов от Демократична България!

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Искате ли във Вашия квартал зелена зона?
 • Да, вече има. (7%, 26 Гласове)
 • Да, искам защото ще има ред. (41%, 146 Гласове)
 • Не, длъжни са да ни осигурят паркомясто. (28%, 100 Гласове)
 • Не и така си е добре. (23%, 82 Гласове)
 • Нямам мнение (1%, 4 Гласове)
Общо гласували: 358 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник сигнализира за строителство на бул. Витоша (СНИ......

Независимият общински съветник Борис Бонев сигнализира за незаконно строителство на голяма конструкция пред заведение на...

Прочети още keyboard_arrow_right