Иван Таков от БСП за Бюджет 2020: Столична община да задели 53 млн. лв. за районните кметове

Иван Таков

Снимка: Личен архив

Бюджетът е израз на политики, а не обикновена счетоводна справка, коментира заместник-председателят на групата на БСП в СОС пред Столица.bg

Бюджет 2020 на Столична община влиза за приемане в Столичния общински съвет на сесията в четвъртък, 6 февруари 2020 г. След обществени обсъждания проектът бе увеличен с 20 млн. лв. В СОС се очаква поредната разгорещена дискусия относно разпределението на парите в Столична община.
Столица.bg потърси мнението за Бюджет 2020 от представители на всички политически сили в СОС - Георги Георгиев - ГЕРБ, Иван Таков - БСП, арх. Борислав Игнатов - Демократична България, Карлос Контрера - Патриоти за София и независимият Борис Бонев.
Пред Столица.bg коментира Иван Таков от БСП.

- Как бихте определили Бюджет 2020 на Столична община?

- Като неамбициозен и безотговорен. За поредна година сме свидетели на липсата на управленска воля и способност за търсене на по-ефективен начин на управление и разпореждане с общинската собственост, и управление на общинските дружества. Не виждам стремеж да се търси повишаване на приходите чрез по-добра събираемост, а се разчита на увеличение размера на два от налозите. При този подход приходната част на сборния бюджет на Столична община е силно зависима от средствата по оперативни програми, особено в областта на инвестициите, което поставя големи предизвикателства за развитието на града в бъдеще, когато тези програми приключат.

Бюджетът е израз на политики, а не счетоводна справка. В бюджета на Столична община за 2020 г. за пореден път няма ясни приоритети. Такива само се афишират от кмета и управляващото мнозинство, но не са обезпечени финансово. Въпреки широко рекламираните предизборно обещанията за промени в управлението на града, новият бюджет е копие на досегашните и не осигурява перспектива за трайно решаване на нито един от хроничните проблеми на столицата.

При публичното представяне на бюджета за 2020 г. бяха посочени два негови основни приоритета. Първо - повече средства за инвестиции в кварталите, както за инфраструктура – улици, тротоари, осветление, паркове, детски градини, така и за по-добър градски транспорт с по-добро транспортно обслужване за гражданите. И второ - подобряване качеството на въздуха, постигане на целите в сектора на екологията и управление на отпадъците и озеленяване.

Тези приоритети обаче не са защитени финансово, тъй като планираните за тях средства не се различават съществено от планираните през предходните години.
В бюджет 2020 г. липсва цялостна и последователна стратегия, придружена със съответните политики, за разрешаване на основните проблеми на София и осигуряване на неговото комплексно развитие.

Не са адресирани основни проблеми във функционирането на града, като преодоляване на диспропорциите между центъра и крайните квартали, справяне с огромния автомобилен трафик, хаоса в паркирането, увеличаващата се замърсеност на въздуха, съсипаната вътрешно-квартална улична инфраструктура, постоянната липса на места в детските градини и ясли, липсата на общинска жилищна политика.

- Как оценявате инвестиционната програма за 2020-а година?

- Силно впечатление прави, че голяма част от обектите в инвестиционната програма които са обявени като нови, фигурират и в програмите от предходните години. Така отново ще чуем хвалби, че за тази година са предвидени 5-6 нови детски градини, като реално е само една. Фрапантно е и намалението със 160 млн. лв. на предвидените средства за капиталови разходи в сравнение с планираните за 2019 г.

Като цяло, предвидените средства за капиталови разходи не гарантират изпълнението на нито един от заявените приоритети на кмета. Инвестициите са планирани за няколко големи инфраструктурни обекти, а функции като образование, здравеопазване, екология, социална политика, строителство на общински жилища, спорт, вътрешно-квартална улична мрежа и др. отново са подценени като предвидените за тях средства са крайно недостатъчни.

Същевременно виждаме печалната съдба на инвестиционната програма за 2019 г., изпълнена едва на 68%. Следователно през 2019 г. не са усвоени над 211 млн. лв. представляващи около 1/3 от цялата капиталова програма. В доклада на кмета, придружаващ общинския бюджет за 2020 година, отново липсва какъвто и да е анализ за причините за поредния неуспех при разходването на средствата по инвестиционната програма на София.

- Каква ще бъде отговорността на районните кметове по отношение средствата за кварталите?

- Кои средства? Обявената децентрализация на инвестиции в размер на 10 млн. лв. пряко за 24-те района на Столична община е крайно недостатъчна. Това прави по около 420 хил. лв. на район. Несериозно е да се очаква, че с тези средства районните кметове ще решат проблемите с разбитите вътршноквартални улици и тротоари.

Бюджетът не отчита потребностите на районите и особено на кметствата, които са оставени с нулеви субсидии за неотложни техни потребности. Извън големите обекти в капиталовата програма са предвидени незначителни средства за качествено подобряване на средата и условията на живот в жилищните комплекси и квартали. Предвидените средства за ремонт и поддържане на уличната мрежа, за почистване на междублоковите пространства в районите и кварталите на София са отново са оскъдни.

Затова от името на групата на БСП внесохме наш доклад по Бюджет 2020, с който предлагаме да се предоставят допълнителни 53 млн. лв. на разположение на районните кметове за справяне с някои от най-наболелите проблеми, като лошата квартална инфраструктура и липсата на места в детски градини и ясли.

 Очаквайте интервю с арх. Борислав Игнатов от Демократична България!

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 45 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 33 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 18 Гласове)
Общо гласували: 136 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Независимият съветник в СОС Борис Бонев: ГЕРБ уби прозрачността ......

На сесията на Столичния общински съвет управляващото мнозинство насила прие "нов" Правилник за работа на общинските съве...

Прочети още keyboard_arrow_right