Съдът: Кметът на Красно село да плати глоба от 5000 лв. и да върне възнагражденията

Съдът: Кметът на Красно село да плати глоба от 5000 лв. и да върне възнагра

Снимка: Столица.bg

Росина Станиславова може да обжалва пред Върховен административен съд, граждани искат оставката

Кметът на столичния район Красно село Росина Станиславова трябва да плати глоба от 5000 лв. и да върне възнагражденията на дъщеря й, които са изплатени по проект за доставяне на храна на социално слаби и възрастни хора.

Това реши Административният съд - София град и  потвърди решението на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси. С решението от 15 февруари 2022 г. се отхвърли жалбата на кметицата, окето бе срещу решението на Антикорупционната комисия. проверката започна по сигнал на общински съветници от ГЕРБ преди година.

Демократична България безкомпромисна към кмета на район Красно село, оттеглиха подкрепата си

При проверка беше установено, че Станиславова сама се е назначила за ръководител на проекта, финансиран с евросредства, а в него и дъщеря й. Според съда има конфликт на интереси по отношение на назначаването на дъщеря й.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд. Преди време граждани поискаха оставката на Росина Станиславова и не само заради този случай, а и заради бездействие и нерешаване на проблемите в района, който е трети по големина в София.

Жители на Красно село протестираха, недоволни са от кмета Росина Станиславова

В Апелативния съд на София град има и друго дело, пак за конфликт на интереси срещу Росина Станиславова, а тя обжалва и друго решение на КПКОНПИ от 2021 г. То е за назначаването на Росина Станиславова от кмета Росина Станиславова за ръководител на проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г.

Кметицата сама си е определила и размера на почасовата ставка и е избрала екипа по проекта, за което КПКОНПИ я глоби с 15 хил. лв., както и отнемане в полза на държавата на сумата, която е получила - 9981,46 лв.

Още в първите часове на скандала през 2021 г. Демократична България, от чиято листо е издигната кандидатурата на Станиславова, поискаха нейната оставка и да върне парите. Тогава тя не върна получените по поректа средства, а от ДБ направиха дарение в същия размер на SOS Детски селища и оттеглиха доверието си от кмета на "Красно село".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 264 Гласове)
Общо гласували: 413 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС избра арх. Румен Русев за кмет на район „Красно село“...

След почти двучасови дебати архитект Румен Русев беше избран за кмет на столичния район „Красно село“. На дн...

Прочети още keyboard_arrow_right