Ковачницата за шампионки "София спорт" не издържа на висок наем, търсят спонсор (СНИМКИ)

photo_library
  • Ковачницата за шампионки  "София спорт" не издържа на висок наем, търсят сп

    Снимка: Зорница Митин

  • Ковачницата за шампионки  "София спорт" не издържа на висок наем, търсят сп

    Снимка: Зорница Митин

  • Ковачницата за шампионки  "София спорт" не издържа на висок наем, търсят сп

    Снимка: Зорница Митин

  • Ковачницата за шампионки  "София спорт" не издържа на висок наем, търсят сп

    Снимка: Зорница Митин

  • Ковачницата за шампионки  "София спорт" не издържа на висок наем, търсят сп

    Снимка: Зорница Митин

  • Ковачницата за шампионки  "София спорт" не издържа на висок наем, търсят сп

    Снимка: Зорница Митин

  • Ковачницата за шампионки  "София спорт" не издържа на висок наем, търсят сп

    Снимка: Зорница Митин

Криси Шикерова: Нашите художествени гимнастички мечтаят за националния отбор, а ние от „София спорт“ изпълняваме желания

Гимнастичките на клуба по художествена гимнастика "София спорт" с трепет очакват утрешното Държавно първенство в зала „Асикс Арена“. За най-малките ще е първо състезание, за по-големите поредното, но за всички състезателки на клуба то е едно от най-отговорните за годината. В това е убедена Кристина Шикерова, президент на клуба, която е възпитаничка на незабравимата учителка и идол на поколения гимнастички Нешка Робева.

„Децата много тренират, усилено се подготвят и много се вълнуват. И очаквам да постигнат големи успехи. Много са мънички още и имат много път нагоре да извървят. Всички тръпнем да видим какво ще се случи, а самите те не разбират точно какво им предстои. И може би е по-добре така“, споделя медалистката от Световното първенство по художествена гимнастика през 1991 г. в Атина.

„За всяко състезание децата са въодушевени, защото излизат пред публика, която им се радва и пляска, те са гримирани, красиви, с цвички, кокчета и красиви трика, чакат своите аплодисменти, медали и награди. Голямо е вълнението винаги“, разказва за състезателките Шикерова.

Като състезател Кристина тренира, от 4-и клас до приключване на кариерата си, в клуб „Левски“ при Нешка Робева. След като ражда третото си дете през 2011 г. преценява, че повече не иска да се занимава с гимнастика. Но на следващата година решава да поеме обучението на мъниците на Нешка и се връща при нея на „Герена“, където остава още 4 години. С течение на времето усеща, че иска да надгради постигнатото дотук като млад треньор и да започне нещо по-модерно и различно. При г-жа Робева не успява да го постигне и решава да се отдели и да направи собствен клуб.

Diamond Cup'23 - талант, блясък и мечти в столичната Арена Асикс (ВИДЕО/СНИМКИ)

През 2017 г. Криси, заедно с още няколко съмишленици, отделили се от „Герена“, се сплотяват и така се появява клуб „София спорт“. За тези едва 6 години, успехите на Шикерова и помощничките ѝ - треньорки Адриана Миронова и Нели Желева, са не малко и клубът е дал на страната ни вече няколко национални състезателки.

В клуб „София спорт“ момичетата са на възраст между 4 и 16-годишна възраст. На 16 години започват дасе състезават в жените и тогава започва голямата гимнастика и стремежа към върхова кариера. В момента, заради малката 3-4-годишна възраст, имат право като некартотекирани (официално това се случва, когато навършат 9 г.) да участват в подобни състезания за „Масов спорт“. Но видимо всички се стремят да влязат в националния отбор.

Девет грации от клуб "София спорт" спечелиха 11 медала на турнир в Лондон (СНИМКИ)

„Те са още мънички, сладки и миниатюрни. Но така се градят успехи и постижения. Тръгва се от девойки младша и старша възраст, и се продължава нагоре по стълбицата към жени и към върха. Много е интересно и вдъхновяващо да се работи с деца. Въпреки трудностите в годините и факта, че се налага да се местим от зала в зала“, разказва Шикерова. Тя допълва още, че понякога ѝ се е искало да приключи с всичко, защото зимата остават без сигурна зала и разкарват в студеното и тъмното децата и родителите им, „крадат“ от времето и средствата им. Но само заради самите деца не спира, защото знае колко много искат да правят това, на което те ги учат.

„Защото виждам мечтите в очите им! Ние ги мотивираме в началото на всяка календарна година да напишат на табла своите мисли, желания, планове и цели, и така позитивно да я започнат. За всяко едно дете имаме мечта и реализация. Повечето от тях искат да са в националния отбор и ние вървим в тази посока. Защото това са техните мечти, а ние работим усърдно за това да изпълняваме желанията им!“, споделя Кристина Шикерова.

Колко медали, купи и награди има клуб „София спорт“ се оказа труден въпрос . Защото всяка година дотук имат награди от абсолютно всяко първенство, в което участват. А къде ги съхраняват, след като в момента нямат сигурна база, е другият болен въпрос на президента на клуба. В офис в зала „Асикс Арена“ държат някои от медалите и купите от ансамблите.

„И когато дай Боже най-накрая успеем да реализираме проекта си за собствена зала – отпуснато ни е празно място, което може да се реализира с проект, тогава ще можем с гордост и достойнство да изложим всички награди, трофеи и медали“, излива болката си Шикерова. Тя добавя още, че в момента състезателките на клуба тренират в зала под наем, собственост на Академика 2011. Наемът бил много висок и непосилен, затова се случвало често Кристина бави плащането. Често се случвало тя да избира кое да забави - наемът или заплатите на треньорите.

Трудностите са от години, но вече ситуацията става непосилна и затова Кристина Шикерова търси спонсор, който поне да може да ги подпомага за наема.
А от клуб „София спорт“ са съгласни да се промени името на клуба и то да бъде на спонсора.

"Златни момичета" аплодираха гимнастичките от "Диамантите на София"

Шикерова казва, че много пъти е отправяла към различните министри предложение-запитване-молба, свързано с клубовете, печелещи ежегодно медали от държавни първенства. Идеята ѝ е да им се предостави зала за трениране на преференциални цени - не безплатно, но с по-ниска такса. „Наемите са убийствени и така умира всичко, смята Криси. - Няма как да има какъвто и да е спорт, като държавата не иска да помогне с абсолютно нищо!“, убедена е тя.

Оказва се, че само един подходящ килим за провеждане на тренировки и подиумът, върху който да бъде положен, общо струват близо 55 000 лв.

„Има много проекти и фондове, по които може да се кандидатства за финансиране. Но те не достигат до нас, защото не ги отпускат на клубове. Знаете ли колко струва един хубав килим - поне 14000 лв.! И как да си ги купим? Уредите и триката им също са много скъпи. Така родителите трябва за всичко да плащат и те помагат. Ставаме като едно семейство и имаме толкова силна връзка, че един без друг не можем. А талантливите ни деца като излязат на терена с тези прекрасни усмивки, стройни фигури и красиви трика, забравяш за миг, за няколко минутки всички проблеми. Щастлива съм. Щастлива съм, че направих клуба и че имаме толкова много успехи за толкова кратко време и в такива трудни моменти!“, сияе Шикерова.

Един от помощниците на Кристина е Адриана Миронова, треньор на дечицата от 3 години, на която Шикерова е била личен треньор. „На нея дължа всичките си спортни успехи и като състезател, като треньор, казва Ади, която започва спортната си кариера в „Академик“, след това до днес продължава да работи в клуб „София спорт“.

„Виждам се в доста от децата, интересна ми е да работя с тях. Трябва да се подхожда индивидуално с всяко едно, за да може да се извлече максимумът от възможностите му и да се изгради истински състезател. Те са различни по характер и темперамент и това е много интересно“, добавя още Ади. А според нея, за да се изгради един състезател, най-важни са дисциплината, волята и мотивацията. Тя, като треньор, и президентът на клуба ги стимулират като ги обичат, обучават и ежедневно им показват, че малките сега момичета могат да достигнат световните върхове на художествената гимнастика. Целта им е да ги възпитат и да изградят от тях достойни хора, които да са отговорни и организирани занапред в живота.

Миронова е на мнение, че за малките дечица концентрацията е нещо доста трудно и това е една от първите стъпки, върху които работят от екипа на клуба. Научават ги да се хранят правилно и изграждат у тях отношение към здравословен начин на живот. Разбира се, минават през ограничения, като липса на свободно време за игра с другите деца, понеже трябва да са в залата и да тренират ежедневно.

Другата дясна ръка на Шикерова е Нели Желева, която от 1 година обучава собствена група на малки деца в клуб „София спорт“, а е треньор от много по-отдавна и нейни възпитанички са вече състезателки. Тя, като състезател, е играла в клуб „Импала“ в Стара Загора, след това в „Левски“, София, следва националния отбор, а в момента е в „София спорт“. Тренирала е при Петя Петкова, Валентина Занева и като кадър на „Герена“ е успяла да се докосне в последната група на Нешка Робева.

„От всички мои треньори и спорта съм научила много. Трябва да си изключително отдаден на художествената гимнастика – много тренировки, лишения, режими, ако искаш да стигнеш донякъде“, убедила се е в годините на практика Нели. Тя допуска децата да имат идоли. Според нея не е добре да се подражава на никого, а те като клуб да бъдат иновативни, наблюдателни и смели.

„Винаги се стараем да правим нови и артистични ансамблови съчетания, музиката да е хубава и подходяща, децата да са положително настроени. И фактът е, че от всяко състезание, на което отидем, взимаме медали“, гордее се Желева. И държи да допълни, че родителите е по-добре да не се намесват в тренировъчния процес и работата на треньорите.

„От тях се иска само да обичат децата си и да ги водят редовно на тренировки. Не е необходимо да правят нищо друго. Никога не може да се каже за едно дете, че няма да стане от него добър спортист. Качествата могат да се развиват. Докато с характера се раждаш и не винаги можеш да го промениш“, твърди тя.

Зорница Митин

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

СДВР ще разчита на записи от дронове за мача в събота...

ЦСКА и Левски се изправят един срещу друг в събота от 16:15 часа на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Пред...

Прочети още keyboard_arrow_right