88 акта за строителни фирми в София заради замърсяване

88 акта за строителни фирми в София заради замърсяване

Снимка: Столичен инспекторат

Екипите на Столичен инспекторат са извършили 615 проверки на строителни обекти от началото на февруари. Контролът е свързан със замърсяване на общински терени, причинено от строителните дейности, извършващи се на работещите обекти, посочват от ведомството.

Проверките са обхванали районите „Студентски“, „Подуяне“, „Витоша“, „Лозенец“, „Надежда“, „Триадица“, „Сердика“, „Панчарево“ , „Слатина“ и др.

Инспекторите са съставили 88 акта, от които 48 на физически лица и 40 на строителни фирми. Сред най- честите нарушения са излизане от строителната площадка със замърсена ходова част на тежкотоварната техника, липса на устройство за измиване на гумите на камионите, разпиляване на строителни отпадъци и материали и разполагане на съоръжения по тротоари, липса или частична плътна строителна ограда. Още 94 строителни фирми ще получат актове по административен път.

За месец февруари екипите на Столичен инспекторат са направили и 66 проверки на обекти, като автосервизи, пунктове за смяна на гуми, складове и цехове по сигнали за начина на отопление и други. За установени на място маловажни нарушения са наложени единични глоби с фиш и са съставени 4 акта за допуснати сериозни нарушения.

Проверяващите са констатирали, че голяма част от обектите са преминали на електрическо отопление или на пелети, а предаването на отпадъците се извършва чрез фирми, притежаващи лиценз за дейности с отпадъци.

След сигнали за горене на отпадъци в частни и общински имоти са съставени 8 акта на извършителите. Част от проверките се осъществяват със съдействието на полицията, за да се осигури достъп до имота. Нарушенията са направени в районите „Възраждане“ и „Искър“.

Инспекциите са част от ежедневната контролна дейност на екипите и основната им цел да се предотврати замърсяване на околната среда и въздуха, както и проверка на спазването на нормативните разпоредби.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

14 подвижни секции ще обслужват трудноподвижните хора в София за ......

За улеснение на избирателите в неравностойно положение Столичната община организира 14 подвижни избирателни секции за пр...

Прочети още keyboard_arrow_right