Заводът за отпадъци на София не работи ефективно, показа проверката на кмета

photo_library
 • -

  Снимка: Столична община

 • -

  Снимка: Столична община

 • -

  Снимка: Столична община

 • -

  Снимка: Столична община

 • -

  Снимка: Столична община

Столичното предприятие за третиране на отпадъци има множество проблеми в цялата верига. Това показа проверката, извършена на място от кмета на София Васил Терзиев.

Една от най-съществените отговорности на общината са дейностите по чистота и управление на отпадъците като естетика, грижата за здравето на хората и икономиката на града. Съвременният начин на управление на отпадъците е да се гледа на тях като на ресурс, а не товар, с който се чудим как да се справим. За съжаление този модерен завод за третиране на отпадъците в София не работи точно, както е по замислен. Това каза столичният кмет. 

Заводът, който беше открит през 2015 г. край софийското село Яна, е за механично-биологично третиране на битови отпадъци и производство на RDF гориво. Ако този завод трябва да преработва 90% от всичко, което влиза, и трябва да се депонират 10%, в момента се депонират 90%, а 10% се преработват, което е точно обратното, посочи Терзиев. Според него лошият резултат се дължи на множество дефекти в системата.

"Отпадъците са ресурс, а не проблем", отбеляза кметът на София. Той припомни, че в предприятието е имало доста видими сигнали за лошо управление и по тази причина е освободен директорът Фридрих Катцер. За временно изпълняващ длъжността е назначен Николай Савов. Възложени са му няколко задачи, съобщи Терзиев. Една от тях е изготвянето на пълен доклад за състоянието на предприятието, както и план за оздравяването му. Възложен е одит на предприятието, ще има и публичен доклад с информация за състоянието му и предложенията за решение на проблемите, каза още кметът.

Установихме няколко проблема, посочи Николай Савов, един от тях е липсата на рециклируеми материали. Пластмаса за последните няколко месеца не е отделяна, тъй като фирмите, които търсим, категорично отказаха да я вземат, заради много лошото ѝ качество, каза той. За рециклирането на хартията има сключен договор с фирма, която също отказва да я вземе, а металите, които се отделят за рециклиране, не са в нужното количество, за да бъдат рециклирани.

По думите му над 50% от камионите директно са влизали на депо, а не са минавали през инсталациите за сепариране. това, което е минавало през инсталациите, също е депонирано, отбеляза още той. Причината е, че сепариращите линии не могат да работят, защото не са поддържани. Многото прах в отпадъците и затруднената работа на вентилаторите, води до това, че третираното модифицирано гориво, получено от отпадъци, не може да бъде оползотворено. Причината за краха в завода е безстопанственост, лоша поддръжка и липса на отговорност, посочи Николай Савов.

Миналата година през декември е пусната в експлоатация клетка №3 от депо „Садината“. Тази година вече клетката не може да бъде експлоатирана, нейното ниво е запълнено и трябва да се пусне клетка №4. Очаква се до няколко дни разрешение да започнем експлоатация на клетка №4, каза също директорът на предприятието. За да се решат проблемите трябва стъпка по стъпка да бъдат предприети редица действия. Краткосрочните мерки предвиждат да се подобри качеството на произведения РДФ и да не се депонира. Необходимо е подобряване на работата на всяка една от сепариращите линии, на оптичните сепаратори, да се възстановят и хладилните системи, за да се подобри сушенето. Дългосрочните мерки предвиждат – заводът да бъде възстановен в неговото проектно състояние, каза още Савов.

"Липсват над 70 млн. лева, за да се разплатят по проектите за водния цикъл. В сметките на общината пари за това няма", каза Васил Терзиев след проверката. Той допълни, че тези средства ще трябва или да бъдат заети, или да бъдат пренасочени от някъде другаде. И за двете действия трябва решение на  Столичния общински съвет. Той обясни, че ако не успеят да намерят тези пари, ще се наложи да загубят 40 млн. лева безвъзмездна помощ и няма да могат да кандидатстват за над 200 млн. лева от следващия цикъл. Струва ми се безотговорно да загубим тези пари, само защото не сме успели да изберем председател на СОС, каза още Терзиев. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 36 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 111 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на София подписа споразумение, вдигат заплатите на шофьори......

Заплатите на шофьори и водачи в градския транспорт в София се увеличават с 15% от 1 март. Това стана след като днес кмет...

Прочети още keyboard_arrow_right