Археологически парк „Западна порта на Сердика” става декор на „Сердика е моят Рим“

Археологически парк „Западна порта на Сердика” става декор на „Сердика е мо

Снимка: Столична община

Фестивалът „Сердика е моят Рим“, който започва утре, 3 септември, ще се проведе в археологическия парк "Западна порта на Сердика”. Това е второто издание на фестивала на античното наследство.

Автентичен декор на събитието ще бъде археологически парк „Западна порта на Сердика”, разположен в сърцето на София, на ул. „Княз Борис I” № 146, съобщиха от Столична община.

Събитието е организирано от Сдружение за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“, в партньорство с Регионален исторически музей – София, и се осъществява с подкрепата на Столичната община, благодарение на финансирането по Програма "Култура".

На тазгодишния фестивал групи за исторически възстановки, занаятчии и музиканти от България и Европа ще пренесат археологически парк „Западна порта на Сердика“ в края на IV век, по времето на император Теодосий I, останал в историята като последния обединител на Римската империя преди окончателното ѝ разделяне на Източна и Западна. Ще бъдат разиграни епизоди от бита и културата на римляните и варварските племена, населявали нашите земи през късната античност.

Събитието ще се състои на 3 септември 2022 г., събота, 10:30 до 21:00 ч., археологически парк „Западна порта на Сердика”. По време на фестивала ще бъдат проведени и тематични детски ателиета в образователния център към АККК "Сердика", както и екскурзоводски беседи из Антична Сердика.

След двегодишно прекъсване, поради Ковид ограниченията, сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице“ ще продължи мисията си да популяризира богатото културно-историческо наследство на София. Първият античен фестивал „Сердика е моят Рим“ беше проведен през 2019 г. В него участваха представители на сдружения за антични реконструкции от България, Румъния, Унгария, Австрия и Естония.

Тогава живописно бяха пресъздадени исторически моменти от живота на Сердика – основаването на града, съдебен процес срещу християните, Сердикийския събор, гладиаторски игри, робски пазар, издигане на претендент за престола, погребение на варварски вожд. Извършена бе демонстрация на военна екипировка, беше представена антична мода и рецитирана антична поезия.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 150 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Под купола на Ларгото в София ще гледаме спектакъла "Италия танцу......

Националният хореографски център Aterballetto ще представи второто издание на спектакъла "Италия танцува" в София на 27 ...

Прочети още keyboard_arrow_right