Близо час аплодисменти след премиерата на "Прилепът" в "Стефан Македонски"

прилепът

Снимка: Музикален театър "Стефан Македонски"

Близо час аплодисменти имаше снощи след финала на най-новата постановка "Прилепът" на Музикалния театър. Публиката не искаше да пусне солистите, хора, балета и оркестъра с диригент Юли Дамянов да си ходят.
 
Новата постановка е класическа трактовка с намигване към съвременността. Сюжетът заплита комични ситуации, които подлагат на изпитание брака и съпружеската вярност на главните герои. Без да подозира, че е в действие плана „Отмъщението на Прилепа”, Айзенщайн настойчиво ухажва собствената си съпруга, прикрита с маска и представяща се за графиня на бала на Принц Орловски. 
 
Публиката гледа за първи път на наша сцена оригиналното либрето на оперетата на Щраус. Дълги години „Прилепът” е поставян в руска преработка на либретото. В новата сценична версия са запазени най-комичните моменти от предишните варианти на либретото. 
 
В постановката на Музикалния театър звучи рядко изпълнявана творба на Йохан Щраус – кадрил, написан по „Бал с маски” на Верди. На него във второ действие се разгръщат оригиналните хореографски платна на Йоанна Стоянова. Една от изненадите за публиката е руски танц върху музиката на Щраус, а също и канкан в изпълнение на мъжете от Балета на Музикалния театър. 
 
Един от най-ефектните моменти от сценографията на Иван Савов и Слава Савова са трите огромни полилея във второ действие на „Прилепът”. Те са с височина два метра, диаметър метър и осемдесет и тежина близо 70 килограма. Тяхната изработка е поръчана и направена в чужбина. 
 
Костюмите са осъвременени и това е нарочно търсен похват от художника Яна Дворецка. Най –провокативна е визията на руския аристократ Принц Орловски. Обикновено неговата роля се изпълнява от жени, а в постановката на Музикалната театър тя е поверена на младите звезди на театъра – Денко Проданов и Александър Панайотов. 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right