Фотографски експеримент представя столична галерия

-

Снимка: Галерия "Vivacom Art Наll"

Художничката-фотограф Нели Гаврилова представя в галерията на столичната ул. Оборище 5 интересна изложба - художествен експеримент. Откриването е на 19 юни, а изложбата е в рамките на „Месец на фотографията 2023“.

В творбите, представени в изложбата ""Мехури, издишване",  фотографката проследява реакциите на потопени във вода хора, като документира мига на рязко издишания от тях въздух.

„Някои от участниците реагират стоически с ирония и насмешка, сякаш застинали във вихъра на детските илюзии… Други, издишайки, се борят с границите на собственото си съзнание, изхвърляйки с облекчение страховете си в безкрая на водата, а тя е всичко, което сме и което не сме“, разказва Нели Гаврилова.

„Представените фотографии касаят обикновения човек, стремящ да се идентифицира, търсещ справедливо обществено признание, често принуден да се лута в пространство, в което правилата са размити някъде между полюсите на илюзорния и реалния свят. Човекът, който предизвиква и бори страховете си и не спира да се търси в света отвън, който има своите ограничения - ред, дисциплина и обусловени граници, или в света отвътре - безкраен, изпълнен подреден и комфортен“, допълва още художничката.

Нели Гаврилова е внучка на художника Иван Христов - едно от водещите имена в съвременната артистична фотография. Тя има 21 самостоятелни фотоизложби в България и чужбина. Нейни фотографии са собственост на Националната художествена галерия в София, Градската художествена галерия в Пловдив, както и на частни колекции. Носител е над 20 награди от национални и международни биеналета и конкурси.

Изложбата може да бъде разгледана в галерията на ул. Оборище 5 до 30 юни. Тя се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Академичен хор „Гусла“ отбелязва 100 години с празничен концерт...

С тържествен концерт Академичен мъжки хор „Гусла“ ще отбележи своята 100-годишнина. Събитието ще се състои н...

Прочети още keyboard_arrow_right