Изложба отбелязва 30 г. дипломатически отношения между София и Скопие

-

Снимка: Facebook, НХА

Юбилейната 30-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между София и Скопие се отбелязват днес, 11 юли, в галерията на Националната художествена академия, с откриването на интересна групова експозиция.

Изложбата, която ще бъде открита в галерия „Академия" на ул. "Шипка"1 в 18,30 часа, е със заглавие „Среща от десети вид". Част е от проекта „Свързване", който тази година отбелязва своята 10-годишнина.

Експозицията представя над 50 творби от областта на рисунката, графиката, живописта, скулптурата, фотографията, дигиталната графика и видеоарт. Включени са творби на авторите Гордана Вренцоска, Деян Иванов – Маргуш, Яна Манева-Чупоска, Беди Ибрахим, Марияна Иванова, Перица Георгиев – Пепси, Павел Целкоски, Мариян Дзингаров, Иво Пецов, Ненад Мичич, Зоран Мише, Момчил Мирчев, Свилен Стефанов, Росен Тошев, Рикардо Кварежма Виейра, Валтер Праташ и Золтан Ференц.

"Творчеството ни до голяма степен е огледало на живота, такъв какъвто всички го виждаме днес – без единствена естетическа посока, с голямо разнообразие на светогледите, мненията и усещанията за красиво и значимо. Споменатото естествено поражда и нуждата от изразяване с различни видове изобразителни техники, а това е причината в тази селекция да не бъдат очертани ограничения от този вид. Видът на всяка една от изложбите ни от миналото е различен. Настоящата е поредна нова визия за нас самите. Времето ни променяше, а ние оставяхме нашите отпечатъци върху материала, с който работехме, за да разберем колко не сме същите, които сме били", споделя за изложбата кураторът д-р Иво Пецов.

Изложбата ще бъде отворена до 30 юли 2023 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична библиотека представя литературния хит „От авторите и чит......

Дългоочакваната софийска премиера на литературния хит „От авторите и читателите – За книгите и четенето&ldqu...

Прочети още keyboard_arrow_right