Изложба в София по повод 100 г. от рождението на Георги Ковачев – Гришата

Изложба в София по повод 100 г. от рождението на Георги Ковачев – Гришата

Снимка: галерия „Контраст“

Изложбата може да бъде видяна до 28 януари

Изложбата на Георги Ковачев – Гришата по повод 100 години от рождението му може да бъде видяна от 17 декември 2021 до 28 януари 2022 в салона на галерия „Контраст“ в София, съобщиха от галерията.

През 2011 г. излезе мемоарната книга „Дните предишни“ на Милка Пейкова, вярната спътница над 60 години на Георги Ковачев – Гришата. В нея тя бе поместила кратък текст „Размисли“, в който споделяше тревогите за съдбата на техните картини. Тогава още Гришата беше жив, макар и унесен в свой, далечен от реалния свят.

Битието и творчеството на Георги Ковачев, изпълнени с катаклизми, възход и пропадания, са отражение на неговия избор в живота – този на непокорния творец, неравнодушен към ставащото в обществото, минал до 1945 г. през активно участие в РМС и БОНСС, през полицейски арести, през фронта и след това през обвинения в модернистични уклони, отхвърлена изложба и лични житейски драми. С една дума той бе част от своите връстници, които не приемаха априори официалните постулати, което го обрече на изпитания в живота, на преминаване през бунтарство и реформаторство, през страстна вяра в идеалите и огорчение от дискредитацията им, но въпреки всичко не загуби вярата в живота. Беше самокритичен спрямо себе си и деликатен в отношенията си с другите. Носеше красота – физическа и духовна, излъчваше нравственост и доброта.

През 1972 г. неговата изложба предизвика бурни реакции – от неодобрение и отричане като „неверен път“ (виж редакционната статия „По неверен път“ в Народна култура, 11 ноември 1972), оприличена със „сивия поток“ в литературата, а цикълът му „Нови светове“ фриволни, лишени от замисъл и идея (Александър Бешков, Литературен фронт, 16 ноември 1972) до „атмосферата на художника е наситена с много мъдрост, финес на чувството и едно тънко съприкосновение към проблемите, които са на предела „традиция – съвременност“ (Н. Шмиргела. В: Георги Вътев Ковачев – Гришата, София, 2015, 30-31) и „Бъди горд, че боговете са те избрали да бъдеш сега големият в нашето изкуство“ (Георги Павлов – Павлето)

Част от монотипиите, показани в изложбата от 1972 г. представяме в галерия „Контраст“, както и някои от живописните му работи. Изложба, след която, огорчен от излезлите тогава статии, Гришата бе написал: „Когато бях с отприщени сили, ми отрязаха крилата в полет“. Макар че следващата изложба в Париж през 1976 г., в която показа част от картините и монотипиите от 1972 г., го окрили с отзивите на френската критика:

„Ковачев е земен човек. Земята винаги присъства, мощна, омагьосваща, с нейните опростени маси, енергично оцветени, всичко будейки възвишение, премислено с обич“ (Жан-Мари Дюноа, Монд, 5 юни 1976).

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 152 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Академичен хор „Гусла“ отбелязва 100 години с празничен концерт...

С тържествен концерт Академичен мъжки хор „Гусла“ ще отбележи своята 100-годишнина. Събитието ще се състои н...

Прочети още keyboard_arrow_right