Карикатури от социализма представя в София Националната галерия

-

Снимка: Facebook, Музей на изкуството от периода на социализма

Националната художествена галерия представя изложбата „От вестника до музея“ – български карикатури, създадени в периода на социализма. Изложбата е опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление на политическия, обществен и културен живот в България между 1944 и 1989.

Изложбата ще се открие утре, 2 ноември, във филиала "Музей на изкуството от периода на социализма" на ул. „Лъчезар Станчев“ 7. Официалното откриване ще е от 18,00 часа. Произведенията ще останат до 31 март 2024 г.

Експозицията включва около 150 български карикатури от фонда на Националната галерия. Сред авторите, чиито произведения ще бъдат представени, са Илия Бешков, Александър Жендов, Борис Ангелушев, Стоян Венев, Борис Димовски, Доньо Донев, Асен Грозев, Георги Анастасов, Цветан Цеков-Карандаш, Георги Чаушов, Стефан Десподов и др. Тя е опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление на политическия, обществения и културния живот в България между 1944-та и 1989-а, отбелязват организаторите.

Тематичните рамки на карикатурата през периода са регламентирани от идеологическия апарат на партията и държавата, отбелязват организаторите. Комичното като естетическа и етична категория отдавна се е превърнало в мощен инструмент за въздействие, за пропаганда и налагане на идеи и идеологии.

"Именно изкуството на карикатурата ни дава шанс да реконструираме не толкова далечното минало, да усетим видимите и невидими разделителни линии между двата свята и най-важното – да очертаем за себе си психограмата на една епоха, обяснява кураторът на изложбата Николай Ущавалийски, заместник-директор на Националната галерия.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right