Млада авторка представя трилъра си в столичния Дом на културата „Средец“

Млада авторка представя трилъра си в столичния Дом на културата „Средец“

Снимка: БНР

Бистра Стоименова е само на 29 години

Премиера на книгата на младата авторка Бистра Стоименова ще се състои на 19 декември от 17.00 часа в София в галерията към Дом на културата „Средец“.

Тя е на 29 години и сама определя себе си като филолог, културолог и фотограф по образование и фотограф, писател и преводач по призвание. Започва да пише още на 11 години и към момента пише пътеписи, стихове, разкази, статии и романи, пише БНР.

Тази седмица ще бъде представен дебютният ѝ роман по истински случай, трилърът 112. Идеята се ражда съвсем случайно един майски следобед, когато видеоклип със заглавие „Кадри дават нова информация по неразкрит случай“ попада пред очите на Бистра. Така тя разбира за Крис Кремерс и Лизан Фроон, студентки от Холандия, които изчезват през 2014 г. в панамската джунгла.

Прави ѝ впечатление странният факт, че по време на разследването и анализа на веществените доказателства в телефоните на момичетата са открити опити за набиране на спешните телефони 112 и 911 дни наред, както и колекция от странни кадри, останали на картата памет на фотоапарата им. Снимките озадачават, а серията от телефонни обаждания на 112 дава името на книгата. Според авторката, ако Крис и Лизан бяха успели да се свържат с помощ навреме, може би днес тяхната история нямаше да е неразкрит случай.

За улеснение на читателя Бистра е оставила информация след всяка глава в романа, обяснявайки кое е реално доказателство по случая и кое – художествена измислица. Тя сама казва, че истинските доказателства са много повече, отколкото изглежда на пръв поглед.

Бистра не скрива, че писането на историята не е било лесно и както сюжетът е страшен за читателите, така е бил страшен и за самата нея в процеса на писане. Някои от разкритията в самата книга се раждат в хода на писане, звучат плашещо логично и страшно. Книгата е написана буквално на един дъх – за всичко на всичко четири дни – и се чете също толкова бързо, защото всяка глава оставя читателя в сюблимен момент от повествованието.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 39 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 17 Гласове)
Общо гласували: 152 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Академичен хор „Гусла“ отбелязва 100 години с празничен концерт...

С тържествен концерт Академичен мъжки хор „Гусла“ ще отбележи своята 100-годишнина. Събитието ще се състои н...

Прочети още keyboard_arrow_right