Немски културолог представя в Столична библиотека книга за първата писменост в света

-

Снимка: Столична библиотека

Столична библиотека, сдружение „Балканмедиа“ и списание „8“ представят премиерата на българското издание на книгата на видния немски културолог и езиковед д-р Харалд Харман „Въведение в дунавската писменост“.

Представянето ще се състои на 23 ноември т.г. от 18 часа в Американския център на Столична библиотека и е организирано в рамките на посещението на автора в България. Книгата е изследователски труд за първата писмена система в света, възникнала по днешните български земи преди 7 000 години. Д-р Харман ще участва в дискусията за книгата и творчеството му и ще раздава автографи на екземпляри от българското издание на „Въведение в дунавската писменост“.

Българското издание на книгата ще представи д-р Росен Милев, председател на сдружение „Балканмедиа“ и автор на предговора. Модератор на дискусията ще бъде Светлана Лазаро-ва. Присъстващите на премиерата ще могат да разгледат и изложба от всички 87 книги на д-р Харалд Харман – оригинални и преводни издания. Екземпляри на 3-те предишни монографии на автора, преведени на български, читателите могат да намерят и в Столична библиотека.

На български език са преведени 4 негови книги: „Загадката на Дунавската цивилизация. Откриването на най-старата високоразвита култура в Европа“, „Кой цивилизова древните гърци. Наследството на високоразвитата древно-европейска култура“, „По следите на индоевропейците. От номадските племена през неолита до древните високоразвити култури“ и новата - „Въведение в дунавската писменост“.

Харалд Харман е германски културолог и езиковед, живеещ и работещ във Финландия, учен с енциклопедически познания и интердисциплинарни трудове. Той е преподавал и извършвал изследователска дейност в различни университети в Германия и Япония. От 2003 той е вицепрезидент на Института по археомитология, разположен в Калифорния и директор на неговия европейски клон в Луумаки, Финландия. В над 50-годишната си многообразна изследователска кариера той разработва толкова различни теми като праисторическата Древна Европа, писмените системи на света, философията на Платон, културната символика на Бранденбургската врата в Берлин, развитието на древни езици и култури, но и на съвременните балкански и европейски езици, демокрацията в Античността и в съвременна Европа, култове и религии някога и в днешно време. Д-р Харман е публикувал 87 авторски книги, съставител е на 24 научни сборника, в които е и автор на студии. Книгите му са преведени на 18 езика, разпространявани в голям тираж из целия свят. Представените в тях научни тези и хипотези са новаторски и провокативни и са поднесени в ярък и достъпен стил, разбираем за широката читателска аудитория.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 57 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 42 Гласове)
Общо гласували: 448 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изложба, посветена на Пресвета Богородица, представя Регионалният......

Регионалният исторически музей - София открива изложба, посветена на Пресвета Богородица. Експозицията представя ик...

Прочети още keyboard_arrow_right