Райна Кабаиванска получи приза "Мария Калас"

Райна Кабаиванска получи приза "Мария Калас" във Верона

Снимка: НБУ

Оперната прима е професор в Нов български университет в София и води майсторски клас

Световно известната оперна певица Райна Кабаиванска стана първата чужденка, която получи приза "Мария Калас", съобщават от Нов български университет. Досега носители на престижната награда са ставали само италианци. "Мария Калас" бе връчен на българката, първата неиталианка, на 2 август във Верона като кулминация на събитията от едноименния фестивал.

Призът е учреден през 2013 г. и се връчва на италиански творци от оперното изкуство с исторически принос за славата на Арена ди Верона. Сред носители на високото отличие "Мария Калас" са били режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и др.

Райна Кабаиванска е професор и преподавател в Нов български университет в София, където води майсторски клас. Оперни таланти от цял свят отново ще се обучават при примата от 10- 29 септември т. г. в София, в рамките на 19-ия Международен майсторски клас в столичиня ВУЗ. 

Българката прави дебют на най-прочутия в света античен театър през 1970 г. в "Манон Леско", където партньор ѝ е Пласидо Доминго. Последното излизане на Кабаиванска на Арената е през 1997 г. в "Мадам Бътерфлай", под диригенството на Даниел Орен.

Постановката на Бени Монтресор е сътворена единствено за българското сопрано. 20 000 зрители изпълват театъра всяка вечер. Добавят се две извънредни дати. Последният спектакъл е сбогуването на Кабаиванска, тогава на 63 г., с ролята на Чо Чо Сан. След финала му, приемайки от сцената аплаузите на публиката, Кабаиванска вдига ръка към небето и казва: "Посвещавам го на теб, Мария". Райна Кабаиванска е втората жена с приза "Мария Калас" след сопраното Мария Кяра.

Кабаиванска е професор в Академия Киджана в Сиена, в Музикалния институт "Веки-Тонели" в Модена, Италия и в Нов български университет. "Имах като преподавателка една много щедра жена Дзита Фумагали и искам да направя за младите това, което тя направи за мен, искам да върна част от тази добрина", казва Кабаиванска.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right