Софийската градска художествена галерия представя "Войната! И подлуде светът..."

-

Снимка: СГХГ

 

Изложбата "Войната! И подлуде светът..." ще бъде открита тази вечер, 22 февруари, съобщават от Софийската градска художествена галерия.

С проекта се отбелязват 110 години от обявяването на Балканската война и 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора.

В изложбата са включени архивни и музейни фондове, документи, дневници, писма, снимки, картини, стихове, книги, периодичният печат, които разказват за Балканската война.

За повечето от българските художници войната като баталната и историческата картина е нещо съвършено ново. За някои тя ще остане тема на творческия им интерес и с времето те ще се развият в тази посока, за други ще остане нещо чуждо и те ще останат далеч от нея. Различни художествени свидетелства от войната са създали творците. Различен е и погледът им към фронтовите линии, сраженията, окопите, обозите, лагерите, походите, войниците, така както е различна и съдбата им - житейска и творческа, разказват от СГХГ.

Изложбата е съпътствана с каталог и програма от документални филми, собственост на Българската националната филмотека, БНТ , както и мултимедийния проект на Венелин Шурелов "Владимир Димитров-Майстора. Светлина и дух", реализиран през 2014 г. по поръчка на фонд "13 века България".

Куратори на изложбата са Аделина Филева и Пламен В. Петров. Партньори в проекта са Националният военноисторически музей и ХГ Владимир Димитров - Майстора, Кюстендил.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Под купола на Ларгото в София ще гледаме спектакъла "Италия танцу......

Националният хореографски център Aterballetto ще представи второто издание на спектакъла "Италия танцува" в София на 27 ...

Прочети още keyboard_arrow_right