Световноизвестният тенор Роландо Виясон ще пее в София

Световноизвестният тенор Роландо Вийазон ще пее в София

Снимка: Dario Acosta/ Deutsche Grammophon

С бляскава оперна гала Роландо Виясон и Софийската филхармония ще поздравят гостите на Новогодишния музикален фестивал на 22 декември. Под палката на маестро Найден Тодоров знаменитият тенор ще представи емблематични за своята кариера оперни арии, както и традиционни коледни песни.

Роландо Виясон отдавна е спечелил любовта на публиката и на критиката, която сипе суперлативи за неговия глас. Участието му във филма „Травиата“ с Анна Нетребко не може да бъде забравено. Роландо Вийазон е признат за един от водещите тенори на нашето време. Той поддържа и успешна кариера като режисьор, писател и телевизионен водещ паралелно с блестящите си сценични превъплъщения.

Роден в Мексико Сити, той започва обучението си по музика в Националната консерватория на родната си страна, преди да се присъедини към младежки програми в оперните театри в Питсбърг и в Операта на Сан Франциско.

Той бързо прави име на международната музикална сцена, след като печели няколко награди в конкурса Operalia на Пласидо Доминго през 1999 г. (включително наградата „Сарсуела“ и наградата на публиката). През същата година прави европейски дебют като Де Грийо в "Манон" на Масне в Генуа, като Алфредо в "Травиата" в Парижката опера и като Макдуф в "Макбет" на Верди в Берлинската Щатсопер.

Оттогава Роландо Виясон е редовен гост в държавните оперни театри на Берлин, Мюнхен и Виена, Ла Скала в Милано, Кралската опера Ковънт Гардън, Метрополитън опера в Ню Йорк и Фестивала в Залцбург, като работи с водещи оркестри и известни диригенти като Даниел Баренбойм и Яник Незе-Сегин.

Като концертен певец той се е изявявал в Зала Барбикан в Лондон, Филхармониите в Берлин и Кьолн, Фестшпилхаус- Баден-Баден, Гевандхаус - Лайпциг, Академия „Санта Чечилия“ в Рим, Карнеги Хол в Ню Йорк и други. През 2011 г. Роландо Виясон дебютира като режисьор в Лион и оттогава режисира постановки в най-големите европейски оперни театри.

През 2007 г. тенорът става изключителен артист на Deutsche Grammophon. Той е продал над 2 милиона албума по целия свят и е записал над 20 CD и DVD, които са отличени с множество награди. Виясон е и Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата, една от най-високите награди в областта на изкуството и литературата във Франция – страната, в която живее.

В началото на 2017 г. Роландо Виясон беше назначен за Посланик на Фондация Моцартеум в Залцбург, а през юли 2017 г. беше назначен за артистичен директор на Седмицата на Моцарт в Залцбург от 2019 г. нататък.

Билети за Оперна гала с Роландо Виясон, Найден Тодоров и Софийската филхармония са вече в продажби на касите на зала „България и НДК и онлайн в Ивентим.

Автор: Елиана Митова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right