Нови артефакти и открития представя "Археология на София и Софийско"

Нови артефакти и открития представя "Археология на София и Софийско"

Снимка: РИМ-София

Седмата годишна изложба „Археология на София и Софийско“ на Регионален исторически музей-София се открива на 18 май т. г. Столичани могат да я разгледат от 15:00 – 18:00 ч. при спазване на противоепидемичните мерки.

Временната експозиция е ежегодна инициатива на Регионалния исторически музей-София и на нея се представят последните резултати от проучванията на отделни екипи, извършени на територията на столицата и нейните околности през изминалия сезон.

Изложбата акцентира на новополучени научни данни, комбинирани с експонирането на най-значимите находки от сезон 2020. За изминалата година в София са направени археологически разкопки на 15 обекта и 1 научен проект. Допълнително са извършени и теренни обходи от екип на Музея.

Част от местата с проведени проучвания в София са Раннонеолитно селище Слатина-София (кв. Слатина); Обект на ул. „Веслец“ №15; Обект на ул. „Георг Вашингтон“ №27; Обект на ул. „Екзарх Йосиф“ №35. Разкопки извън града са осъществени в плосък некропол (землището на с. Алдомировци, община Сливница); Късноантичен стопански комплекс (землището на с. Мировяне); Крепост „Кокалянски Урвич“ и др.

Обобщението показва, че са разкрити и изследвани структури от различни исторически периоди, сред които: праисторически жилища и обреден комплекс, останки от антични постройки с жилищно, производствено и култово предназначение, части от фортификация, гробове и гробни съоръжения и др.

Сред подбраните в изложбата артефакти фигурират са златен медальон (IV в., късноантичен некропол в кв. „Лозенец“), фибула с ниело и емайл (II в., обект на ул. „Веслец“ №15), фибула с позлата (IV в., обект на ул. „Иван Денкоглу“ №40), пафта (XVII – XVIII в., обект на ул. „Георг Вашингтон“ №27) и др.

Изложбата се намира в залата за временни експозиции на партерния етаж на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1).

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Национална изложба в София представя българския исторически комик......

Изложбата „София комикс експо - 2024“ тази година е посветена на историческите комикси, съобщават организато...

Прочети още keyboard_arrow_right