"Портрет на луната в черно" в Квадрат 500 в София

-

Снимка: Национална галерия, Борислав Чернев

В атриума на столичната Национална галерия "Квадрат 500" е представено четвъртото издание на проектът "Стената", съобщават от галерията. Този път галерията посреща художничката Михаела Михайлова – Misha Mar.

Идеята за създаването на монументалното съоръжение в сърцето на галерията, наречено „Стената“, е провокирана най-вече от необходимостта в галерията да бъдат представяни и автори на стенопис и графити.

Представеният от Михаела Михайлова проект е озаглавен „Портрет на Луната в черно“ и е рисуван повече от месец. Представя осемте фази на Луната в черно и бяло. Като истински селенофил, Михаела изследва темата в детайли и развива особена привързаност към обекта на своите проучвания – белези, видими по повърхността на изящния портрет, който тя създава.

Михаела Михайлова завършва специалност „Иконопис“ в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив през 2008 г. По-късно получава бакалавърска степен по „Живопис“ в Националната художествената академия, а през 2014 там се дипломира в магистърската програма „Фотография“. Авторката има няколко самостоятелни изяви и участва в десетки групови изложби. През 2023 тя представя пред публика и първата си фото книга – „MAR”, съдържаща черно – бели фотографии изобразяващи паралелните светове „между планината и морето, между птиците и божите кравички.“

Осемте лица на Луната или пълният лунен цикъл „изгрява“ на „Стената“ в скулптурната градина на Квадрат 500 с музиката на MUSICAL STATUES. Проектът се осъществява с подкрепата на фондация „Лъчезар Цоцорков“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Академичен хор „Гусла“ отбелязва 100 години с празничен концерт...

С тържествен концерт Академичен мъжки хор „Гусла“ ще отбележи своята 100-годишнина. Събитието ще се състои н...

Прочети още keyboard_arrow_right