Подбрани заглавия в София за Европейския ден на арт киното

Подбрани заглавия в София за Европейския ден на арт киното

Столица.bg

Домът на киното в София представя поредица от филми

За шеста поредна година CICAE (Международната конфедерация на арт кината) в партньорство с Европа Синемас организират в стотици кина на Европа „Ден на европейското арт кино”. През 2021 година инициативата се реализира на 14 ноември – денят се превръща в празник, посветен на богатството и разнообразието на европейската филмова култура.

През 2021 патрони и посланици на проекта са режисьорите Илдико Енеди (Унгария) и Хонас Труеба (Испания), както и актьорите-режисьори Валерия Голино (Италия) и Матю Амалрик (Франция).

На 14 ноември в Дома на киното в София, зрителите ще могат да видят специално подбрани заглавия: В 17:30 часа - „Историята на жена ми“ - най-новият филм на унгарската режисьорка Илдико Енеди.

Българското предложение в „Деня на европейското арт кино“ е с начален час 15:00 - най-новият филм на Камен Калев „Февруари“. Представен в Works in Progress на 17-ия София Мийтингс 2020, филмът получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020, а неговата първа среща с българската публика беше в Зала 1 на НДК като откриващ филм на юбилейния 25-и София Филм Фест през март.

В специалния „Ден на европейското арт кино“ в Дома на киното е предвидена и прожекция на филма на Зайда Бергрот „ТУВЕ“, посветена на легендарната създателка на Муминтролите – Туве Янсон – началото е в 13:00 часа. Филмовият неделен ден приключва в 20:30 часа с предпремиерна прожекция на „Човекът, който продаде кожата си“ – номинираният за международен Оскар изключителен филм на тунизийската режисьорка Каутер Бен Хания, който беше удостоен и с наградата за най-добър актьор на фестивала във Венеция 2020.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Руси Чанев получава "Аскеер" за цялостно творчество за 24 май в С......

Руси Чанев получава наградата за цялостен принос към театралното изкуство на „Академия Аскеер“ за 2024 годин...

Прочети още keyboard_arrow_right