Йорданка Фандъкова връчи наградата „Писател на годината“ на Георги Господинов

Йорданка Фандъкова връчи наградата „Писател на годината“ на Георги Господин

Снимка: СО, Аделина Ангелова

Кметът на София Йорданка Фандъкова, връчи наградата „Писател на годината“ на Георги  Господинов. Той бе обявен за най-четен автор на художествена литература на Столичната библиотека.

Със своята активна дейност Столичната библиотека, привлича към четенето с многобройни инициативи, като по този начин достигна 15 000 читатели. Йорданка Фандъкова, заяви, че предстои откриването на нов филиал в район „Овча купел“, където ще могат читателите да се вдъхновяват сред книгите.

Седмо издание на Годишните награди на Столична библиотека

Фандъкова поздрави библиотечните работници, г-жа Цинзова и нейния екип за това, че работят за привличането на читатели, а над 50% от тях са млади столичани. Столичната библиотека създава запомняща се реална среща на писатели, читатели и книгите.

Георги Господинов благодари на читателите, като каза, че без тях библиотеките са мъртви. – Авторът, заяви, че в атмосферата на Библиотеката се създава обществото на четящите една книга. Между пишещите и четящите стои книгата, те не се познават, но те водят непрестанен разговор и този разговор е много важен.

По думите му първият важен извод за четенето е, че четенето възстановява разговора. Другият е, че четенето възпитава вкус, а той създава съпротива. Книгата изисква друг ум, друга давност, друга скорост. Четенето е личен, политически и естетически въпрос – подчерта също писателят.

Той казва, че четенето възпитава чувствителност. Да можеш да влезеш в обувките на един герой, да те заболи през неговите очи, е много важно после как ще се отнасяш към другите, след като затвориш книгата, твърди Господинов. Награди получиха и други автори, които участваха в културното събитие.

Заместник-кметът на Столична община по направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности'' Мирослав Боршош, връчи наградата на Георги Тошев за „Най-четен автор на биографични книги“.

Той връчи и наградите на подгласниците в категорията „Най-четен автор на художествена литература“ – Захари Карабашлиев и Елена Алексиева.

Награди за най-активни читатели получиха – „Читател на годината“ – доц. д-р арх. Панайот Славов, Александър Маслинков (7 год. ); „Най-четящо семейство“ – семейство Дачеви.

„Читател на българска художествена литература“ – Зорница Шепкова (49 г.).

„Най-четен поет“ за 2021 г. са Недялко Йорданов, проф. Цочо Бояджиев, Иван Ланджев.

„Най-четен автор на научна и научнопопулярна литература“ – проф. Пламен Павлов, проф. Иво Христов, Мадлен Алгафари.

„Най-четен автор на детска литература“ – награда получиха Милен Хальов, Катя Антонова, Сотир и Пенко Гелеви.

Със Специална награда – За съпричастност към духовната кауза на библиотеката – бе отличен поетът Георги Константинов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right