Тема: прегледани

comment 0
visibility 370
прегледани

Фандъкова: 26 084 жени са прегледани по Общинската скринингова програма за рак на млечната...

  "За пет години 26 084 са жените, прегледани безплатно от лекари в най-големите общински и държавни болници в София по Общинската програма за скрининг на рак на млечната жлеза. Гордея се, че София има една от най-мащабните програми за превенция на едно от лечимите онко заболявания." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред Българския форум на бизнес лидерите, който се проведе на 4 февруари, когато отбелязваме Световния ден за борба с рака – инициатива, която обединява целия свят.   Форумът на бизнес лидерите е сред първите организации, подкрепили изпълнението на Общинската скринингова програма.   Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави Българския форум на бизнес лидерите за последователната политика и активна работа в отстояването на обществени, социалноотговорни каузи: "Моя лична кауза е да развиваме града ни с работа и да променяме качеството на живот на хората, а образованието и здравеопазването са ключови приоритети за постигане на тази цел."   Столицата бе първата община, която по инициатива на кмета Фандъкова заедно с лекари създаде и продължава Общинската програма за скрининг на млечната жлеза. Тя е най-голямата скринингова програма за рак на млечната жлеза в България.   В бюджета на София, който предлагаме, защитаваме половин милион лева, за да продължи изпълнението на няколко скринингови програми заедно с общински и държавни болници – освен за профилактика на рак на млечната жлеза, включваме и преглед на щитовидна жлеза и на белите дробове, каза също Фандъкова. Тя припомни, че продължаваме и нашата програма инвитро, която е различна от националната, и вече има родени 13 бебета. Очаква се в края на февруари да се роди 14-то бебе.   Висококвалифицираните специалисти и напредъка в икономиката на града през последните години са основната причина за привличането на инвестиции, посочи също столичният кмет.  

comment 0
visibility 271
прегледи

Близо 20 бременни прегледани безплатно за ден в "Пирогов"

Близо 20 бъдещи майки са прегледани безплатно в "Пирогов" само за няколко часа днес. Начело на екипите е проф. д-р Мария Миланова, д.м.н.   Профилактиката е по повод 29 септември - Световния ден на сърцето, с което "Пирогов" подкрепи кампанията за Дружеството на кардиолозите в България и работна група "Сърдечно-съдов риск при жени" към Дружество на кардиолозите в България, председателствана от проф. Миланова. Това съобщиха от болничното заведение.     Мотото на тазгодишната кампания на кардиологичното дружество е "Бременност и сърце" - Погрижете се за своето сърце!". 2019-та година във фокуса са бъдещите майки. Изборът не е случаен, обяснява проф. Мария Миланова. Бременността е онзи специален период от живота на една жена, по време на който има чести оплаквания от сърцебиене, ускорен пулс, ниско артериално налягане, отоци по долните крайници, задух и лесна уморяемост.               

comment 0
visibility 755
детски ясли

В София: Над 1250 деца от яслите прегледани безплатно

Повече от 1250 малчугани от 24 детски ясли в столицата са прегледани абсолютно безплатно. Бройката е за периода от декември до средата на юли. Това съобщи пред журналисти д-р Асен Меджидиев- председател на Софийската лекарска колегия. Той коментира резултатите от общата инициатива за профилактични прегледи на деца от яслите в София. За първи път се прави подобно нещо с толкова профилирани високоспециализирани прегледи. Медиците обръщат внимание на децата за конкретни заболявания. За минаването на безплатните прегледи екипите са получили и информирано съгласие от родителите на всяко дете, допълни д-р Меджидиев. На всеки малчуган е направен амбулаторен лист, където е описано конкретното му състояние, допълни той. С децата са работили специлисти по уши, нос, гърло, ортопед, кардиолог и педиатър. Общото състояние на малчуганите се оценява на много добро от лекарите. Не са открити сериозни заболявания, които да правят впечатление. Най-честите проблеми на невръстните столичани са катарите на горните дихателни пътища. Прегледите ще се пренесат и в детските градини, отбеляза д-р Меджидиев.