Тема: метростанции

comment 0
visibility 1278
Засадиха млади дръвчета над метростанция "Орлов мост"

"Метрополитен" засажда 319 дървета над новите метростанции (СНИМКИ)

"Метрополитен" ще засади 319 фиданки над новите метростанции от третата линия на подземната железница, научи Столица.bg. Преди два дни млади дръвчета бяха засадени и на "Орлов мост" на метростанцията, която в "Княжеската градина". Вандали потрошиха дръвчета до Френската гимназия (СНИМКИ/ВИДЕО) Младите фиданки, които образуват  от минигоричката са укрепени допълнително, за да не се прекършат. Сега е въпрос на възпитание на гражданите те да оцелеят и напролет да се разлистят. В зоната има и видеокамери, но основно се разчита те бъдат опазени от гражданите, за да не стане като по "Патриарх Евтимии". През лятото на 2019 по централната улица бяха пречупен десетина дръвчета. Прекършиха дръвче на ул. Паренсов На всички метростанции в новия участък от трета линия, от „Красно село“ до „Театрална“, при „Малък градски театър зад канала“, ще бъдат засадени дървета. До момента вече има при станция „Бул.България“ - 24 дървета, при „Александровска болница“ – 38 дървета, на НДК – 24, а на „Орлов мост“ – 32. При благоприятни атмосферни условия ще бъдат засадени и останалите, обещават от "Метрополитен". Отделно още около 400 дървета ще бъдат засадени в определени от районите места.  

comment 0
visibility 7066
Фандъкова влиза в метростанцията на "Попа"

Две станции от III метролиния са готови, другите 5 до седмица

Две от станциите на III метролиния са напълно готови - на бул. България и Красно село. До края на следващата седмица приключват строителните и довършителни дейности и на още 3 спирки, а до 5 декември и останалите ще бъдат напълно готови. Продължават тестовете на влаковете в подземната железница. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при пускането на чисто новия трамвай по линия 18. "В момента продължават тестовете на влаковете и се проверява комбинирано как работят системите. Метрото е сложно съоръжение и не трябва да се бърза, важна и сигурността на пътниците. Затова категорично всичко трябва да бъде проверено и сигурно", коментира столичният кмет. При слизането от новия трамвай 18 на "Патриарх Евтимий" Фандъкова сама потегли към строящата се метростанция, забеляза Столица.bg. С посещението си тя изненада изпълнителя на обекта. Столичният кмет иска лично да се убеди как вървят дейностите по завършване на метростанцията. От 11 ноември влаковете се движат пробно от "Попа" до Красно село, а от средата на декември вече ще стигат и "Владимир Вазов", научи Столица.bg. Досега тестовете на влаковете се правели само нощем, защото през деня накачвали кабели и тръгвали. До броени дни тестовете ще се правят и през деня.  

comment 0
visibility 1690
Метро

75 машинисти се обучават за метровлаковете от третата линия (СНИМКИ)

На 62% са строителните дейности на втория етап на третата метро линия в кв. Овча купел, съобщават от Метрополитен. Етапът стартира 4-километровото трасе през кв. „Овча купел” до Околовръстното при кв. „Горна баня”. Предвижда се там да се изгради жп гара, която ще има връзка с метрото и ще се ползва от живеещите във Владая, Княжево и Горна баня, Перник и гости на София. От този етап най-напред в строителството е станция "Овча купел" 2 на 74%. изграден е по открит способ 1160 м тунел. На 71% е готова станция "Мизия", „Горна баня” (61%) и Овча купел (55%). Подземната железница трябва да тръгне в тази част на София в средата на 2020 година. 20 чисто нови метровлакове чакат да тръгнат по трасето на първия етап на трета метролиния. Те са в депо „Земляне” на ул. „Житница”. По тази линия ще вървят 14 мотриси, 4 ще са в профилактика и ремонт, а 2 в резерв. По настояване на столичния кмет Йорданка Фандъкова от производителя "Сименс" са поръчани още 10. доставката им ще стане през следващите 3 години, тъй като те са предвидени да се движат по трасетата от 3 и 4 етап на трета линия. През октомври ще тръгнат влаковете по линията от Красно село през България, Орлов мост, театър София към Владимир Вазов. Вече е изцяло завършен тунелът, пробит от къртицата „Витоша”. Тунелопробивната машина стартира от шахта в дело „Земляне” през февруари 2017 г. и за 2 години прокопа 6-километровтунел под центъра на столицата. На 27 февруари т. г. машината проби последните метри при станция „Театрална”, кръстовището на бул. Янко Сакъзов" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". До есента трябва да приключат довършителните работи по метростанциите. В края на април започнаха изпитанията с новите влакове „Сименс” по готовото за целта трасе от 2,5 км от депо „Земляне” до станция „България”. Над 75 машинисти ще карат немските влакове по третия метродиаметър. В момента те минават на групи специално обучение в депо "Земляне". За отриването през есента на първите 5 станции - от "Красно село" до "Патриарх Евтимий" ще бъдат подготвени 43. Още 33 ще получат сертификат за управление на влаковете до края на годината, когато ще трябва да заработят и другите 3 станции от централният участък - "Орлов мост", "Театрална" и "Хаджи Димитър".  

Реклама
comment 0
visibility 494

Столична община строи 12 метростанции едновременно

В момента се изграждат 12 метростанции, които ще бъдат част от третата линия на софийското метро. Зам.-кметът в Столична община по транспорта Евгени Крусев обяви, че в момента тече едновременен строеж на метростанции и тунели. Пробивните машини се намират в участъка между станцията на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша", както и на ул. "Граф Игнатиев". В най-скоро време ще бъде отворена отсечката от "Св. Георги Софийски" при Медицинска академия. Евгени Крусев добави още, че това е най-мащабният транспортен проект, но в определени ситуации работата на тунелопробивните машини бива затруднявана, най-вече от подпочвени води и абразивни почви. Въпреки това, препятствията биват преодолявани и работата продължава по план.  

comment 0
visibility 5564

Ето какви ще са имената на новите 15 метростанции от третия лъч на метрото в София

Имената на новите станции по третия лъч на софийското метро са вече предложени. Предстои да бъдат гласувани в СОС По план изграждането на третата линия на метрото трябва да приключи преди края на следващата година. Предложените имена за метростанциите вече са приети от комисията по образование и култура към Столичния общински съвет. За да бъдат официално приети първо трябва да минат гласуване в СОС. Предвижда се станциите да са общо 15. А ето и техните имена: “Ген. Владимир Вазов” “Тракия” “Стадион "Георги Аспарухов" “Хаджи Димитър“ “Театрална” “Орлов мост" “Бул. "Патриарх Евтимий" “Бул. "Христо Ботев" “Медицинска академия“ "Бул. “България” "Бул. “Цар Борис ІІІ" “Мизия” жк. “Овча купел" жк. “Овча купел 2” кв. "Горна баня" Графика на "Спаси София"

comment 0
visibility 331

Отпуснаха пари за още 4 метростанции

С приетото решение в последния момент на кабинета "Герджиков" става възможно стартиране на изграждането на този участък от метрото до получаване на окончателно одобрение на проекта от Европейската комисия. Втори етап на линия 3 включва 3,8 км метролинии. Строителството на още 4 станции от третия лъч на метрото може да стартира. Това са предвидените по проекта след строящата се на Красно село - Президент Линкълн, Монтевидео, Овча Купел и Горна Баня. Проектът се финансира от ОПТТИ, а общата стойност на отпуснатите средства от програмата за този участък са 134 млн. лв. Правителството даде съгласието си Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 да подпише договор с „Метрополитен“ ЕАД за изграждането на Линия 3 на софийското метро от ул. „Житница“ до Околовръстния път. Снимка: stroimedia.bg