Тема: безплатни

comment 0
visibility 719
буферен паркинг

Буферните паркинги в София ще са безплатни на 10 януари

Столична община въвежда за утрешния 10-и януари безплатно паркиране в буферните паркинги към станциите на метрото за всеки, който остави колата си и ползва градския транспорт. Мярката се предприема във връзка с повишаване на нивата на фини прахови частици и прогноза за 10 януари.   Безплатните паркинги са разположени по линиите на метрото на бул.“Цариградско шосе“, бул.“Черни връх“, бул.“Ломско шосе“, на бул.“Александър Малинов“ и на бул.“Драган Цанков“.   Продължава извършването на проверки за източници на замърсяване на въздуха от екипи на Столичен инспекторат.   От "Московска" 33 призовават гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво - да преминат на алтернативно отопление.   На сайта https://air.sofia.bg гражданите могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ и прогнозите за следващите дни.   На специално мобилно приложение SofiAir, което може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи, гражданите могат да получат информация за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ.            

comment 0
visibility 464
буферен паркинг

Безплатни буферни паркинги на пет места в София

Столична община създава и през днешния ден организация за безплатно паркиране в буферните паркинги към станциите на метрото за всеки, който ползва градски транспорт.   Мярката се предприема във връзка с реализирани превишения на ФПЧ на две от станциите на ИА „Околна среда” над 150 мкг/куб. м.   Безплатните паркинги  са разположени по линиите на метрото на бул. “Цариградско шосе“, бул. “Черни връх“, бул.  “Ломско шосе“, бул. “Александър Малинов“ и на бул. “Драган Цанков“.   Добре е всеки, който има възможност, да не използва личния си автомобил, а тези, които се отопляват на твърдо гориво – да преминат на алтернативно отопление.   На сайта https://air.sofia.bg гражданите имат възможност да се информират в реално време за измерваните стойностите на ФПЧ и прогнозите за следващите два дни.     

comment 0
visibility 3203
безплатни карти

Безплатни читателски карти за 141 години Национална библиотека

Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" отбелязва 141 години от основаването си с подарък за читателите си. Институцията подарява безплатни годишни библиотечни карти. Те могат да бъдат направени от 11 до 13 декември от 8.30 до 19.00 ч. А в събота от 9.00 до 15.00 ч.   Това съобщиха от най-голямата съкровищница за книги не само в София, но и в страната.     

Реклама
comment 0
visibility 375
безплатни прегледи

Във ВМА преглеждат безплатно за диабетна ретинопатия

Специалисти от Клиника „Очни болести” на Военномедицинска академия ще се включат в националната кампания за безплатни прегледи за диабетна ретинопатия.   Консултациите са във връзка със Световния ден за борба със слепотата и Световния ден за борба с диабета.Те ще се проведат на 15.11.2019 г. /петък/, от 08.30 до 14.00 часа, в кабинет №208, намиращ се на втория етаж в Поликлиника-ВМА. Не е необходимото гражданите да носят направление от личния лекар.    Но има важно условие: Да бъде направено предварително записване на тел.: 02/ 92 26 190. Телефонната линия ще бъде отворена всеки ден между 10.00 и 12.00 часа, до изчерпване на предварително определените часове.   Скринингът за диагностика на диабетна ретинопатия ще включва проверка на зрителна острота и оглед на очните дъна.    

comment 0
visibility 546
турско светило

Турски офталмолог с над 10 000 операции с безплатни консултации в София

  Турско светило в офталмологията ще дава безплатни консултации в София на 14 ноември. Необходимо е желаещите да се запишат предварително и в деня на прегледа да донесат документацията от изследвания, с която разполагат до момента.    Лекарят е проф. д-р Оркун Мюфтюоглу, офталмолог с богат опит в очни операции с висока степен на сложност. Проф. Мюфтюоглу е извършил над 10 000 офталмологични операции до момента, много от които при сложни случаи, включително трансплантация на роговица и изкуствена роговица с висок процент успеваемост. Той пристига у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“.   Към момента проф. Мюфтюоглу работи към в Центъра по офталмология на American Hospital, която е част от Фондация „Вехби Коч“ (VKV) в Турция. Прилага успешно хирургично лечение при увреждане на зрението вследствие от травми, заболявания или възрастови изменения – късогледство и далекогледство, глаукома, катаракта. Но голямото му предимство са уменията му в т.нар. „висш пилотаж“ в офталмологията – витреоретинална хирургия, трансплантация на роговица и изкуствена роговица (кератопротеза).      

comment 0
visibility 512
болница

Безплатни прегледи за витилиго ще правят в "Св.Иван Рилски"

Безплатни прегледи за пациенти с витилиго започват в болница "Св. Иван Рилски" от утре- 24 октомври.Те ще продължат до 19 декември. Ще се  провеждат от проф. Соня Марина от понеделник до четвъртък между 13:00 и 16:00 часа в кабинет N6.   Важно уточнение: Безплатните прегледи се отнасят само за хората с петна по кожата, върху които липсва пигментация. Записването на час става чрез профила на проф. Марина в системата Superdoc.bg/lekar /prof-sonya-marina-7857.  Пациенти, които нямат изброените симптоми, ще бъдат преглеждани срещу направление от личен лекар или срещу заплащане, поясниха от болницата.    А какво е витилиго? Това е кожно, незаразно заболяване. Характеризира се със загуба на пигмент и поява на бели петна по различни части на тялото и лицето, скалпа и лигавиците. Заболяването може да се появи във всяка възраст, но най-често между 15-20 години. По-често засяга жените. Най-често се отключва от преживяно стресово събитие.   Диагностиката никак не е трудна, защото става въпрос за видими изменения – загуба на пигмент и бели петна по кожата. Диагнозата се поставя с преглед при дерматолог и се подкрепя от изследване с Удова светлина и хистология, която показва нормална кожа без меланоцити. Лечението има за цел да възстанови загубения цвят на кожата, но не може да гарантира спиране по-нататъшното развитие на болестта и поява на нови петна.

comment 0
visibility 1474
безплатни прегледи

Безплатни прегледи в "Пирогов" за рискове от инсулт

Безплатни профилактични прегледи за рискове от инсулт ще се проведат на 29 октомври в "Пирогов". Необходимо е обаче хората предварително да се запишат. Това може да стане всеки делничен ден между 8 и 13 часа. Прегледите ще се правят от завеждащия неврологично отделение на болницата д-р Мария Димитрова и екипът ѝ в Медицински център „Пирогов”, кабинет 6 и 7 от 9 до  14 часа.   Поводът за профилактичната кампания е един- на 29 октомври се отбелязва Световният ден за борба с инсултите. Тази година фокусът на кампанията на Световната организация за лечение на инсултите е върху риска и превенцията. За да отбележи 29 октомври екипът на Отделението по нервни болести на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ подготвя няколко събития. Ето и другото освен профилактиката:    На 28 октомври ще има обучение на лекари и пациенти на тема „Рискови фактори за мозъчно-съдова болест. Съвременно лечение на исхемичните мозъчни инсулти“. Лекцията и обсъждането ще се състоят в Рапортна зала на Хирургии, ет. 5, в Централната сграда на "Пирогов" от 12 ч. 

comment 0
visibility 596
Майчин дом

Безплатни прегледи за остеопороза в "Майчин дом"

Безплатни прегледи за остеопороза ще има от 21 до 23 октомври в столичния "Майчин дом". Инициативата се прави по случай Световния ден за борба с остеопорозата (20 октомври). Изследванията ще се извършват в Консултативно-диагностичен блок към болницата (кабинет 206) между 09:00 и 12:00 часа. Необходимо е предварително записване.    Кабинетът за остеопороза към „Майчин дом“ е отворен всеки ден. Стандартната цена на прегледа е 20 лева. Само от 21 до 23 октомври желаещите могат да се изследват безплатно, информират от най-старата АГ болница у нас.    Остеопорозата е заболяване с много лица и няколко проявления, което се изразява в намаляване на костната плътност и повишен риск от настъпване на фрактури. Позната е като „тихият крадец“, защото не е съпроводена с болка. Сигналът за заболяването идва при счупване, най-често при незначителна травма.   

comment 0
visibility 963
прегледи

Безплатни прегледи за бъбреци и сърце в "Иван Рилски"

Безплатни прегледи за всички, които имат болести на бъбреците или на сърцето, започват в болница "Иван Рилски". Те са част от кампанията „Сърце&Бъбрек. Направи връзка“, която медиците стартират от 30 септември 2019 г по повод Световния ден на сърцето. Целта на лекарите е да се повиши информираността за т.нар. кардиоренален синдром (КРС), който е една от най-честите причини за фатални усложнения при болни с бъбречни или сърдечни заболявания. Безплатните нефрологични прегледи ще се правят от 30 септември до 4 октомври (вкл.) между 14:00 и 16:00 в Клиниката по нефрология, ет. 4. Необходимо е предварително записване. Безплатните кардиологични прегледи ще бъдат от 7 до 11 октомври (вкл.), между 14:00 и 16:00 часа в кабинет N27, ет. 2. Необходимо е предварително записване. Пациентите трябва да носят със себе си резултати от изследвания, имащи отношение към заболяване на сърцето или на бъбреците, които са им правени до момента. Не се изисква направление.

comment 0
visibility 3039
безплатни прегледи

Един месец безплатни прегледи за ендометриоза в АГ болница "Света София"

Жените с ендометриоза и поликистозен овариален синдром, могат да се възползват от цял месец безплатни прегледи в АГ болница "Света София". Стартът на кампанията е точно на 17 септември- Деня на София.     Лекарите са избрали точно тези две диагнози заради увеличения брой на пациентки с тази патология и влиянието им върху репродуктивните възможности на съвременната жена, съобщават от болничното заведение.    Инициативата се провежда под егидата на Столична община и лично на кмета г-жа Йорданка Фандъкова. До 17 октомври включително дамите ще могат да се възползват от безплатен гинекологичен преглед, ултразвуково изследване и консултация при акушер-гинеколози от болницата..   Датите за безплатните прегледи на дами с поликистозен овариален синдром са 19, 24-ти септември, 3, 7 и 14-ти октомври. Жените с ендометриоза, могат да посетят Първа АГ болница  „Света София“ на 17, 20, 25, 26-ти септември и 2, 4, 9, 16, 17-ти октомври. Прегледите ще се правят от 12.00 до 14.00 ч. Записването става на тел. 02/4470283, всеки делничен ден, от 8.00 до 13.00 ч.      

comment 0
visibility 622
бели дробове

Във Втора градска: Свършиха часовете за безплатни прегледи на белите дробове за септември

Във Втора градска болница продължава кампанията за безплатни прегледи на белите дробове, която се провежда по инициатива на сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробните болести". Прегледите се правят два пъти в месеца, а желаещите трябва да се запишат предварително всеки работен ден между 10.00 и 16.00 часа. Всички часове за 13 и 18 септември вече са заети, но дати за безплатен скрининг има за всеки месец до края на годината, съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на София Дончо Барбалов. Изследванията включват спирометрия (количество на издишан въздух) и флуорография (рентгеново изследване на белия дроб). За втора поредна година кампанията за скрининг на белите дробове е подкрепена от Столичната община и Втора градска болница, която предоставя своя мобилен флуорограф за прегледите.През м.г. от прегледаните 437 души в рамките на кампанията, 138 са диагностицирани с хронична обструктивна белодробна болест. Във Втора градка болница всеки месец до края на годината ще има безплатни профилактични прегледи по 7 специалности - кардиология, ендокринология, гастроентерология, нефрология, педиатрия, нервни болести и белодробни болести. Необходимо е записване в работен ден от 14:00 до 16:00 ч.  

comment 0
visibility 1092
бенки

Повече от 150 човека са минали на безплатните прегледи за бенки във ВМА

В разгара на летните месеци повече от 150 човека провериха безплатно бенките и пигментните си образувания в тазгодишната кампания, дело на Кожната клиника ВМА и „La Roche-Posay”.На 9 юли, когато бе вторият ден от консултациите, "под лупата" на лекарите минаха повече от 75 души. Още толкова се възползваха от безплатната кожна проверка на първата дата - 28 юни, отчитат от болничното заведение. Всички прегледани лица се оказаха с бенки и доброкачествени образувания. Това споделя на финала на кампанията д-р Весел Кантарджиев, шеф на Клиниката по дерматология във ВМА. Той все пак напомня на хората да не подценяват слънцезащитата- независимо дали са на морето, в града или в планината.  

comment 0
visibility 9306
прегледи

Безплатни прегледи за 7 вида болести във Втора градска

Безплатни профилактични прегледи ще има от следващата седмица във Втора градска болница, научи Столица.bg. Консултациите ще са за кардиология, ендокринология, гастроентерология, нефрология, педиатрия, нервни болести и белодробни болести. Приемът ще бъде след предварително записване всеки работен ден от 14 до 16 часа. До края на годината в определени дни всеки човек може да получи прегледи при специалисти. Ето и кои ще са датите за консултации през юли: кардиология - 17, 24, 31ендокринология - 17, 24, 31гастроентерология - 18, 25нефрология - 17, 24, 31педиатрия - 17, 24, 31нервни болести - 18, 25белодробни болести - 22, 23, 24, 25, 26

comment 0
visibility 408
Безплатни прегледи

Провеждат безплатни прегледи за глаукома във Владо Тричков

Безплатни прегледи за глаукома ще се проведат в кметството на село Владо Тричков на 12 юли от 09:30 часа. В тях може да участват всички жители от Искърското Дефиле на възраст над 40 години. Единственото условие е хората да се запишат предварително на телефон 0885 926 915, съобщават от районното кметство. Прегледите се осъществяват с подкрепата на  „Пациентска организация глаукома” .

comment 0
visibility 734
доктор

Безплатни консултации за лечение със стволови клетки

Турски лекар ще направи безплатни консултации за лечение със стволови клетки у нас на 17 юли. Те ще бъдат в Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“. Необходимо е предварително записване. Специалистът е проф. д-р Ердал Карайоз- познат като един от пионерите в прилагането на нови терапии със стволови клетки в световен мащаб. Лекарят работи в области, които в момента се приемат като „медицината на бъдещето“ – клетъчни терапии, лечение със стволови клетки, тъканно инженерство и генни терапии. За солидния си принос в науката и медицината е получил 36 национални и международни награди. В момента е шеф на Центъра за регенеративна медицина и стволови клетки във високотехнологичната „Лив Хоспитал“ в Турция.Там неговият екип прилага клетъчни терапии при пациенти с различни диагнози.  

comment 0
visibility 718
безплатни уроци по музика

Безплатни уроци по музика в столичните паркове (СНИМКИ)

Над 100 деца и младежи взеха своите първи безплатни уроци по музикален инструмент в столични паркове. Проектът се казва "На една песен разстояние" и е дело на Rockschool.bg. По този начин иначе кротките столични паркове станаха интерактивни музикални зони. Реализирани са 5 музикални работилници. След края на всяко събитие имаше акустични изпълнения на някои от най-изявените ученици на рок училището. Инициативата бе реализирана по програма "Творческа София" на Дирекция "Култура" Столична Община.

comment 0
visibility 6822
ВМА

Безплатни прегледи за бенки и образувания ще има във ВМА София

Безплатни прегледи за бенки и пигментни образувания ще има в ВМА София на 28 юни и 9 юли. Специалистите ще консултират всички желаещи между 10 и 13 часа, в кабинет 220, на втория етаж на Поликлиниката на ВМА. Записването ще става предварително на телефон 02/ 92 25 002 и 02/ 92 26 181, между 08.00 и 14.00 часа. Прегледите ще се извършват без направления от личния лекар. Пациентите е добре да не подценяват излагането на слънце през ваканцията. Дерматолозите съветват да се използват продукти с фактор 30 или 50 за превенция на рака на кожата. Хората със светла кожа и повече бенки, трябва задължително да ползват фактор, който да се слага през 60 - 90 минути при излагане на слънце, съветва началникът на Клиниката по дерматология във ВМА д-р Весел Кантарджиев.

comment 0
visibility 730
МБАЛ Ботевград

Започва записването за безплатни прегледи за пенсионери в Ботевград

Започва записването за безплатни профилактични прегледи в Ботевград. Те ще се осъществяват в МБАЛ - Ботевград. Желаещите да бъдат прегледани трябва да са жени на възраст 61 години и 4 месеца и мъже на 64 години и 2 месеца и с постоянен адрес на територията на община Ботевград, съобщават от лечебното заведение. Записванията ще се извършват от 1 до 31 юли на 0723/ 69 142; 0723/ 69 126 или в стая № 14 в сградата на Общинска администрация Ботевград. Всеки желаещ има право на пакет профикалтични прегледи при един специалист по избор от следните: - Гастроентеролог- АГ специалист- Уролог- Невролог- Вътрешни болести- Офталмолог- Хирург Всеки записал се ще бъде уведомен лично по телефона за датата и часа на прегледа при избрания специалист, както и за кабинета, в който ще се извършва.

comment 0
visibility 1464
кърлежи

Безплатни прегледи за ухапани от кърлежи във ВМА

Всички, които са над 12 години, и са ухапани от кърлежи, могат да се запишат за консултации във ВМА- София. Прегледите ще бъдат от 19 до 21 юни 2019 г., от 10:00 до 14:00 ч., в кабинет 108 на Катедра инфекциозни болести, съобщават от болничното заведение. Необходимо е предварително записване. Не се иска направление от личен лекар. Лаймската болест е най-широко разпространената в България инфекция, предавана чрез ухапване от кърлеж. Най-честата клинична проява е кожен обрив, на мястото на ухапването.През последните няколко летни сезона специалистите от Катедра "Инфекциозни болести" към ВМА установиха множество случаи на Лаймска болест, довела до засягане на нервната система.  

comment 0
visibility 535
безплатни книги

Студентка дарява книги за безплатна читалня

Студентката Мариана Иванова е един от добрите ангели на район "Студентски". Младата дама, която учи в МГУ “Св.Иван Рилски”, много пъти е дарявала безвъзмездно книги за безплатната читалня, която се намира в сградата на район "Студентски". Преди ден кметът на общината Димитър Дилчев връчи благодарствена грамота на момичето за просветителската ѝ дейност. Иванова смята, че четенето на книги отваря пред хората нови хоризонти, които не могат да бъдат заменени с нищо друго.  

comment 0
visibility 427
прегледи

Лекар, направил 1900 трансплантации, с безплатни консултации у нас

Лекар, който има в актива си направени 1900 успешни трансплантации, ще консултира български пациенти безплатно на 20 и 21 юни. Необходимо е предварително записване. Става дума за проф. Алп Гюркан- доказан авторитет в областта на трансплантационната, бариатричната и метаболитната хирургия в Турция. Той идва у нас по покана на Здравен информационен център "Медикъл Караджъ".  Професорът е направил над 1900 бъбречни трансплантации от трупни и живи донори с 98% успеваемост. Основал е три центъра за трансплантации в Турция. В момента практикува в Университетска болница Okan. А натрупаните през годините знание и опит предава на младите специалисти в областта на общата и трансплантационната хирургия.    

comment 0
visibility 757
концерти

"София квартет" с безплатни образователни концерти за деца

„Концерти с дрескод за деца" се наричат серията от образователни прояви, които "София квартет" започва за най-малките столичани. Събитията се правят съвместно с Фондация за българска литература. На 8, 15 и 16 юни пред Народния театър „Иван Вазов" от 17 ч. малки и големи ще се потопят в света на Моцарт, Бетовен, Хайдн, Шуберт, Менделсон и други. Актрисата Диана Герова ще накара историите на композиторите да оживеят. Организаторите от Фондация за българска литература са подготвили специални изненади за най-любознателните. Проектът е финансиран по Програма „Култура" на Столична община.  

comment 0
visibility 422
панаир

Над 60 безплатни ателиета на Детския панаир в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

Над 60 безплатни ателиета пред Народния театър "Иван Вазов" грабнаха интереса на най-малките жители на столицата на днешния Ден на детето. Те са само част от пъстрите изненади, които организаторите на Детския панаир бяха подготвили за малчуганите. Събитието се организира от Фондация Изиарт и Столична община. До 20 часа на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии ще има изненади и за малките, но и за големите. Специално създадени са и игри за всеки от музеите. Децата ще могат да станат търсачи на реликви и съкровища в Музей за история на София, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Софийска градска художествена галерия и Национален природонаучен музей. Има работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. В програмата са включени и редица спортни активности – танци, йога, тенис шах. Предвидени са и много музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.