Тема: качество

comment 0
visibility 487
проверки

Масирани проверки и глоби за замърсяване на околната среда в София

Екипи на Столичния инспекторат са засилили проверките на обекти, които генерират емисии. Това се прави във връзка с отчетени през последните дни от АИС превишения  на средноденонощните норми за ФПЧ10.   От понеделник насам са  проверени 20 строителни обекта и са направени 7 акта за установяване на административни нарушения. Като най-много са глобите за излизане на камиони от строежи без измита ходова част,  липса на съоръжения за измиване, натрупване на строителни материали и земни маси извън строителната площадка и възпрепятства свободното преминаване на гражданите.    Продължава и метенето и миенето на основни пътни артерии в града.  При сигнали за нерегламентирано горене на отпадъци Столичният инспекторат заедно с екипи на районните администрации и полицията  извършват проверки на място и при установяване на нарушения налагат глоби и  съставят актове.   При прогнози за превишения на средноденонощните норми за ФПЧ10. Столична общинна предприема извънредни мерки като освен проверките на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици, проверки на строителни обекти, генериращи емисии, машинно метене и миене , призовава гражданите да не използват лични МПС, а обществен транспорт. Освен това препоръчва при възможност да не използват дърва и въглища за огрев, а да преминат към алтернативно отопление.       

comment 0
visibility 1340
Проверка на качеството на ремонта на подлеза на бул. "България" и "Гоце Дел

Столична община внезапно провери ремонта на подлеза на "България" и "Гоце Делчев" (ВИДЕО/С...

Внезапна проверка извършиха служители на Столична община на ремонта на подлеза на бул. "България" и "Гоце Делчев", видя Столица.bg. От Московска 33 реагираха светкавично на сигнал на гражданин за качеството на ремонта. Той бе подаден от инж. Георги Ивано, който твърдеше, че под новите стъпала на подлеза изпълнителят поставял натрошени парчета от итонг за основа.  "Моля за спешна проверка, дали под гранитните плочи на стъпалата, фирмата извършваща ремонта, вместо кофраж и бетоново заливка, се поставя като основа изрезки от Итонг, пише в сигнала си инж. Георги Иванов. Писмото бе адресирано до кмета Йорданка Фандъкова, Столичен инспекторат и Столица.bg. От Московска 33 на място поискаха строителната фирма да отвори едно стъпало, тъй като ремонтът на стълбите вече е приключил.Специалистите се увериха, че не са поставяни парчета, има бетонова основа и технологията е спазена. През пролетта столичани сигнализираха, че подлезът на бул. "България" и "Гоце Делчев" се наводнява при дъжд. Именно затова ремонтът бе наложителен. По възловия бул. България продължава реконструкция на платната в отсечката от НДК до кръстовището с "Иван Евст. Гешов". Там пътят бе компроментиран и с коловози, а настилката разцепена. Продължава временната организация на движението, но не е спряно. Отводнителните съооръжения на подлеза при бул. "България" и "Г. Делчев" бяхо почистени. Проверява се и проводимостта  на отводнителите, поради предстоящото миене на подлеза.

comment 0
visibility 1040
Барбалов

Барбалов предупреди фирмите за качество и срок на ремонтите

Среща между зам.-кмета на София Дончо Барбалов и фирмите, с които Столична община е сключила договори за текуща поддръжка на транспортната инфраструктура в града, бе проведена преди дни. На срещата присъстваха и експерти от дирекция "Транспортна инфраструктура" към СО. Пред ръководствата на фирмите г-н Барбалов подчерта, че за СО е приоритет всички пътища и улици в София да бъдат поддържани в добро състояние. Това важи както за големите транспортни артерии, така и за всяка малка квартална улица или тротоар. Там, където е необходимо да се извършва ремонт, трябва да се работи качествено и в срок, за да не бъдат затруднявани гражданите и гостите на столицата. За целта е необходимо фирмите да мобилизират максимален ресурс от работници и машини, чрез които да се осигурява бързото отстраняване на проблемите по уличните настилки. Зам.-кметът напомни, че от страна на Столична община непрекъснато ще бъдат извършвани проверки за спазване на технологията на работа и при установяване на нарушения на фирмите ще бъдат налагани строги санкции.      

Реклама
comment 0
visibility 1020
Йорданка Фандъкова проверява ремонта на градинката до парламента

Кметът на София: Няма да се плати и лев за некачествена работа по проектите

Няма да приемем обект, на който има пропуски и некачествено изпълнение на проекта. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред bTV. "Няма да се плати нито лев. Предвидените санкции са 1,2 млн. лв. А на ден е 240 000 лв. Връщаме и ще ги връщаме за качество. 300 дни по договор е срокът за приключване на ремонта на ул. "Граф Игнатиев. Има спиране заради климатичните условия. Когато се приключи ще се приеме само качествено изпълнение", увери кметът на София. Тя припомни, че продължава разследванета на прокуратурата за виброизолационната подложка на трамвайните релси на "Графа". Убедена съм, че ще си свършат работата, заяви Фандъкова. Според нея проблемите идват от лоши проектантски решения и неподготвени строители. Некачествена работа компрометира големи проекти. Такъв е случаят на бул. "Владимир Вазов". Добро изпълнение, но асфалтирани дънери на дървета компрометираха целия проект. Това заслужава санкции и сериозно решение, коментира кметът. Вече са наложени глоби за наранени дървета. 100 000 лв. санкции има и за строителния надзор, защото нямали специалисти на място, каза Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 550

Спира токът в Бистрица, Железница и Симеоново за модернизация на електропроводите

Токът ще спира в Бистрица, Железница и вилна зона Симеоново заради модернизация на електропроводите, които доставят електричество на тези райони, предупреждават от ЧЕЗ. Целта е да бъде повишено качеството на услугата в района. Ще се наложат кратки прекъсвания на електрозахранването  на 6, 7 и 8 ноември в интервала 08:30 - 17:15 ч. Така ще се гарантира безопасната работа на служителите на ЧЕЗ, натоварени с ремонта и модернизацията на мрежата. Ако се наложи по-продължително спиране на тока, жителите на съответния район ще бъдат уведомени чрез средствата за масова информация. От ЧЕЗ призовават за търпение от страна на гражданите. Всички тези неудобства ще доведат в бъдеще до качествена и надеждна услуга. Има обещание да се работи бързо и качествено, за да има възможно най-малко прекъсвания на тока. От дружеството напомнят, че в населените места около столицата се монтират електромери, които се обслужват дистанционно. Те ще дават непрекъсната информация за качеството на услугата и ще способстват за бързо отстраняване на неизправностите. Очаква се до края на ноември да бъдат прекратени прекъсванията, свързани с модернизацията на мрежата в района.  

comment 0
visibility 391

Елен Герджиков: Неслучайно срокът на ремонта на "Графа" е 300 дни

Ремонтите, които текат в момента в столицата, са скъпи като пари, като инвестирано време и като подготовка. За да се случи такъв ремонт, се влага много енергия и работа на всички нива, споделя председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред БНТ. Според Герджиков, става дума за знакови места в столицата, точно затова общественото внимание е съсредоточено върху ремонта там. Инфраструктурата там не е ремонтирана 110 години. Ремонтът сега не се състои само в подмяна на старите плочки с нови. Подмяната е в цялата инфраструктура и това е причината срокът за ремонта на „Графа“ да е 300 дни. По въпроса за реакцията и недоволството на обществото по отношение на ремонта в централната част на столицата, Елен Герджиков подчерта, че обсъждането му е започнало още преди 5 години. Според него е било необходимо да бъде направена повторна комуникация преди старта. Не е трябвало и да се отваря частично „Графа“ преди да бъде напълно завършен. За качеството не трябва да има никакви притеснения. Договорена е 8 годишна гаранция за качеството на ремонта. Герджиков призова столичани да проявят търпение, тъй като крайния резултат определено ще е добър. Той сподели, че няма притеснения от намесата на прокуратурата. Дори е добре, когато се появи съмнение, то да бъде проверявано. Не може да се твърди, че има подмяна на качествен с некачествен материал или по-евтин. Заради подобни неверни твърдения се е наложило да дойде представител на производителя, за да обясни каква е системата на виброизолация, която се използва в цяла Европа, каза Герджиков. Той допълни, че при констатиране на некачествена работа, фирмите ще бъдат връщани. Има клаузи в договора, които предвиждат санкции до 6 млн. лв. при забавяне на ремонта.

comment 0
visibility 387

Столична община се стреми да повиши качеството на културния живот

Столичният общински съвет прие на вчерашното си заседание няколко решения от изключително голямо значение за повишаване качеството на културния живот в столицата. Приета бе промяна в Наредбата за цените при сделки с недвижими имоти, с която се предвижда организации и хора, които организират културни събития да имат възможност да наемат имоти от Столична община на половин цена от пазарната стойност. Това е установена практика за образователните институции и във връзка със стимулиране на културния сектор и развитието на културните практики в града ни беше важно тази промяна в Наредбата да стане реалност. С Решение на Столичния общински съвет бе учредена стипендия „С усилия към звездите” за подкрепа на млади български артисти съвместно с Фондация „Културни перспективи”. Целта на тези стипендии е ежегодно да бъдат откривани и подкрепяни талантливи млади български артисти. Предвижда се кандидатстването за първото издание на стипендията да се проведе през настоящата година, а обявяването на резултатите - на 1 ноември 2018 г. Стипендията, осигурена от страна на Столична община, ще бъде една от петте такива и ще представлява финансова помощ в размер на 5 000 (пет хиляди) лева за растеж и личностно развитие и подпомагане на реализацията на личен проект, с който участникът е кандидатствал в конкурса.   Предстои да бъде обявен прием на заявления за включване на културни събития в раздели „Стратегически събития” и „Значими събития” в Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Предложения ще се приемат от 1 октомври до 1 ноември 2018 г.   Тази година срокът за подаване на проекти за сесията на Столична програма „Култура” ще бъде от 10 септември до 10 октомври 2018 г.