Тема: откриване

comment 0
visibility 906
Разширение на детска градина

С водосвет откриха разширението на "Изворче" в Банкя

С водосвет и литургия бе открито разширението на детска градина "Изворче" в банкя вчера. В новата сграда прие деца за две групи, малчугани на 53 семейства от курортното градче. Разширението е в Синия корпус на 78 СУ „Христо Смирненски”. На събитието присъства цялото ръководство на район Банкя начело с кмета на раона Рангел Марков и заместниците му Пламен Симеонов и други общински служители ,както и представители на изпълнителя - "Вълкострой". "Воля и инат, когато се появили трудностите, са били основните движещи сили, за да се постигне целта", призна кметът Рангел Марков. Той благодари на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която от една дума разбрала важността и необходимостта от този проект. Деца от градината пяха и рецитираха на откриването. Дария, Крис и Мариян изпълниха „Легенда за Банкя”.  

comment 0
visibility 377
НДК

Откриват паметник на Симеон Радев до Моста на влюбените

Паметникът на Симеон Радев, общественик, писател, публицист и дипломат, ще се открие днес в 12 ч, съобщава БНР. Той е разположен до НДК, от страната на Моста на влюбените. Автор на скулптурата е Янко Бонев, а проектът е направен от Петър Стрясков. Инициативата за издигане на паметника е на фондация „Достойни българи“. Паметникът на Атанас Буров в градската градина също бе идея на фондацията. Тази година се навършват 140 години от рождението на Радев. С откриване на паметника се отдава заслужена почит на личността на Симеон Радев. На откриването ще присъстват представители на местната и централна власт, политици, общественици, историци и граждани.

comment 0
visibility 1089
СУ, откриване

Софийският университет открива академичната си година

Най-старото висше учебно заведение Софийският университет открива в аулата учебната си година в 10,00 ч., съобщават от пресцентъра на СУ. Ректорът проф. Анастас Герджиков, членовете на Академичния съвет на Софийския университет и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви. Академичната година със слово ще открие проф. Анастас Герджиков и ще представи деканите на факултетите на Софийския университет. В края на церемонията ректорът на Софийския университет и вицепрезидентът Илияна Йотова ще връчат студентските книжки на първокурсници, лауреати от олимпиади.

Реклама
comment 0
visibility 318
Открива се изложбата на футболния Левски

На 2 октомври официално откриват изложбата на "Левски" (ВИДЕО)

Официална церемония по откриването на клубната експозиция на ПФК "Левски", която е в новия сектор А на "Георги Аспарухов" е на 2 октомври т. г., съобщава официалния сайт на клуба от Герена. Тържеството започва в 19:14 часа. На него ще присъстват официални гости, ветераните на клуба, деца от школата и представителния тим. По време на събитието "сините" легенди, които за първи път ще се докоснат до експозицията. Изложбата връща към славни времена, а най-малките ще се запознят с големите постижения на своите предшественици. От клуба уточняват, че всички привърженици и желаещи да посетят "синята" изложба, че тя ще е отворена за редовни посетители от четвъртък, 3 октомври. Работното време ще бъде от 10 до 19:14 ч. Допълнително ще се публикува информация за цените на билетите.

comment 0
visibility 275
Музика, откриване, Васил Петров

Музикалният театър открива сезона с „Влез в моя сън“

С нови пулт и микрофони, валдхорни, тромбони, арфа за над 20 000 лв. и сериозни подобрения на сградата ще открие сезона Музикалният театър. Подобрена е акустиката, след като е премахнато почти 40-годишното кадифе, с което е било облепена сцената, а то е  правело звука глух и е обирало високите честоти. Седалките на балкона имат друг наклон и така се подобрява видимостта към певците.  Подът на сцената също е ремонтиран. Новият сезон ще бъде открит на 29 септември, неделя, с концерт-спектакъл „Влез в моя сън“. С него ще бъде отбелязан и 60-годишният юбилей на главния диригент Юли Дамянов. Като специален гост на концерта е поканен певецът Васил Петров, който ще изпълни емблематичната песен на Франк Синтра „Моят път“. Редом със звездите на театъра ще пеят и негови бивши солисти. Тази година се навършват и 100 години от първата постановка у нас на най-популярната оперета на Йохан Щраус-син – „Прилепът“.

comment 0
visibility 287
Живей активно, НДК

Деца, спортисти и много гости откриха Седмицата на спорт в столицата (СНИМКИ)

Много деца и младежи, известни бивши и настоящи състезатели, спортни ръководители и гости от министерства и дипломатически мисии присъстваха на офиицалното откриване на Европейската седмица на спорта в столицата.  В зала „Арена Армеец“ министърът на спорта Красен Кралев откри проявата, с водещ Ники Кънчев. Известни спортисти като двукратната илимпийска медалистка Йорданка Благоева, един от най-добрите волейболисти от близкото минало Любомир Ганев, най-добрият параолимипец и двукратен европейски медалист Денислав Коджабашев и други се обърнаха с насърителни думи към присъстващите тийнейджъри да открият спортните занимания, които искат да практикуват. Седмицата на спорта се провежда  за пети пореден път и е под мотото „Бъди активен, открий своя спорт и избери своя спортен клуб“. На сцената танцуваха детски състави, а и извън нея имаше много демонстрации в над 50 вида спорт. Своите умения показаха едни от нашите най-добри състезатели, като европейската шампионка по тенис на маса за девойки Мария Йовкова, световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин и др.

comment 0
visibility 372
Ученици, старт

Даден е старт на Националната програма "ИТ бизнесът преподава"

Информационен ден на Националната програма "ИТ бизнесът преподава", се проведе в София Тех Парк. Ние вече наистина работим заедно – бизнесът и институциите и споделяме една визия за бъдещето на нашите деца и образованието. Намираме се в дигитална революция и имаме общ ангажимент да подготвим следващото поколение за новата реалност, откри с тези думи проявата председателят на УС на Българска аутсорсинг асоциация (БАА) Ивайло Славов. Старътът на програмата е в началото на тази година и участие са заявили 51 училища и 23 фирми. Проектите ще се подават до 21 октомври и могат да кандидатстват всички училища. Стойността на програмата е 1 милион лева. Тя има за цел да осигури по-добра вързка между бизнеса, училищата и професионалните гимназии. Ще се провеждат семинари в областта на киберсигурността, 3D решенията и разработката на софтуер от представители на технологични фирми, ще се обучават учители. Според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев влизането на компютърни специалисти в училищата ще помогне на учениците да придобият необходимите компетентности, за да се развиват в тази област. ИТ секторът е сред тези, които генерират най-високи доходи и задържат младите хора в България, затова ние трябва да направим всичко необходимо да имаме добра база от софтуерни специалисти, смята министърът.

comment 0
visibility 968
Откриха басейна на 55 СУ Петко Каравелов

С щафета откриха ремонтирания басейн на 55 СУ "Петко Каравелов" (СНИМКИ)

След 9 месеца от завършването на ремонта кметът на район Студентски Димитър Дилчев откри обновеният 25-метров басейн в 55 училище "Петко Каравелов". Заедно с директорът Таня Иванчева двамата прерязаха лентата на новото спортно съоръжение. Ремонтът на басейна приключи още през декември, но не можеше да бъде отворен, тъй като имашепроблеми след ремонта. Финансирането на ремонта е от Столична община - 230 000 лв. Басейнът е подменена облицовка, нови съблекални и инсталации. "Сигурен съм, че с този басейн часовете по физическо ще станат още по-приятни за учениците", каза Дилчев. Плувците на спортното училище „Ген. Владимир Стойчев“ демонстрираха пред малките ученици четирите стила, плувни упражнения и щафета. А желаещите след това получиха взеха първия си урок във водата. Стопанисването на басейна занапред е изцяло работа и грижа на училището. Планираме догодина за започнем строителството и на спортна зала в двора на "Петко Каравелов". С 1400-те си ученици то е едно от най-големите и ще е за пример и със спортната си база, коментира районният кмет. Директорът обясни, че има много ученици, чийто часове и занимания ще запълнят изцяло графика на басейна.

comment 0
visibility 1613
"Успели българи дават личен пример" в 104 училище "Захари Стоянов" в район

"Успели българи дават личен пример" откриха учебната година в Триадица (СНИМКИ)

Олимпийският медалист в бокса Тервел Пулев, популярният водещ и журналист Ники Кънчев, журналистът Николай Василковски и други известни лица  "Успели българи дават личен пример" откриха учебната година в  столичното 104 ОУ "Захари Стоянов " в район Триадица. По традиция церемонията започна с издигането на знамето на България и химна на страната. След тържествения водосвет за здраве и успехи ученици, учители и родители бяха приветствани от официалните гости. Песни, стихове и поздрави огласиха училищния двор. Организаторът на кампания "Успели българи дават личен пример " Диана Миланова, Тервел Пулев, Ники Кънчев, Николай Василковски, Дани Ангелов, Наско Михайлов, хитовите изпълнители Тихомир Митов и Цвети Радойчева пожелаха здраве, успехи и отличия на учениците. Певицата, която това лято спечели голямата награда на BG Music Festival с най-новата си авторска песен "Изчезни", поздрави учениците с хитовите си парчета. Официални гости на събитието бяха г- жа Елена Таскова -държавен експерт към МОН, Димитър Главчев, общинският съветник Ирина Йорданова, кметът на район Триадица инж. Николай Терзиев и заместниците му - Милица Генчева и Анатоли Кръстев. Историята на 104 училище започва от  учебната 1925/1926 г., открито на 12 октомври 1925 г. като клон на Боянското първоначално училище с две слети отделения - първо и второ, в тогавашния квартал "Тухларна фабрика" на ул."Младежки проход". Първата учителка в училището е Люба Кънчева. До 1932г. броят на учениците и паралелките нараства. В навечерието на Втората световна война училището има 4 отделения с 6 паралелки и 6 учители. След промяната на 9 септември 1944 г. името на училището е променено от "Цар Борис III" на Първоначално училище "Тухларни фабрики". През учебната 1946/1947г. към него се открива гимназия с 2 класа. През 1959-1960 г. идва първото признание за качествата на педагогическия колектив. Като резултат от изнесените открити уроци учителите са класирани на 2 място в района за много добра учебно-възпитателна работа. През 1995 г. е получен и международен приз от училищния отбор по баскетбол с треньор Н.Филипова. В момента първокласниците и децата от подготвителните групи имат възможност да се обучават в отделна сграда с отделен двор и спортни площадки. През 2006 г. в двора на училището е открита площадка за обучение на децата в часовете по Безопасност на движението.

comment 0
visibility 1637
Откриване на учебната година в Първа английска гимназия в София

Кметът на София и Йордан Йовчев откриха учебната година в Първа английска `(СНИМКИ)

Стотици ученици в столичната Първа английска гимназия бяха нетърпеливи да разгледат новия триетажен корпус с 22 класни стаи, физкултурен салон, спортна зала и зала за танци, видя Столица.bg. В първия ден на новата учебна година гимназистите на групи влизаха, за да разгледат модерните условия, в които ще учат през учебната 2019/2020 г. Пристройката се изгради с година по-рано от планувания 15 септември 2020 г., а днес на откриването на новата учебна година районният кмет на "Оборище" Васил Цолов връчи документа за ползване на новата сграда на кмета на София Йорданка Фандъкова. Столичният кмет заедно с олимпийския медалист и легенда в световната гимнастика Йордан Йовчев и районния кмет Васил Цолов и дерикторът Нели Петрова прерязаха лентата на новата сграда на Първа английска гимназия. "За втора поредна година посрещаме първия учебен ден с нова втора сграда, защото най-важните инвестиции в града са за децата и тяхното образование. Тази година изградихме нова сграда с 22 класни стаи, зала за танци и спортна зала. Вярвам, че ще я пазите и ще посещавате часовете по физическо възпитание с желание. Защото спортът е здраве, но и стремеж към успеха, който се постига с много, много труд. Днес в София тръгват на училище около 12 000 първокласници. Скъпи деца, скъпи ученици, пожелавам ви любопитството да не ви напуска през цялата година. Да срещнете много приятели, да обикнете заннията, защото те ни правят свободни. На всички пожелавам успешна учебна година, на добър час", каза в приветствието си към учители и ученици столичният кмет. "Нека се радваме на новата визия на гимназията, да я развиваме и даваме всичко от себе си за качествено образование", каза директорът на Английската Нели Петрова. "Благодаря, че сбъднахте мечтата ни за едно съвременно училище", каза директорът на 112 училище "Стоян Заимов" Жанета Бранимирова. Основното училище дели сградата с Първа английска гимназия. През новата учебна година учениците ще имат голяма спортна зала за баскетбол с 4 коша и хандбал. Малкият физкултурен салон е за волейбол и футбол, а танцовият състав на Английската ще репетират в чисто нова зала, в която съоръженията са все още с найлоните. Учениците имат модерни кабинети по физика и химия, санитарни възли и съблекални с душове след часовете по физическо. А огромният училищен двор е с нова настилка и няколко многофункционални игрища. На официалното откриване на учебната година в Първа английска гимназия бяха зам.-кметът на София Дончо Барбалов, общински съветници, министърът на образованието Красимир Вълчев и директорът на Регионалния инспекторат д-р Ваня Кастрева. Столична община инвестира 4 млн. лв. в изграждането на модерния корпус. Общо училището е разширено с 41 нови помещения, асансьор и санитарни възли.

comment 0
visibility 2643
Пета РСПБЗН

Откриха обновената сграда на Пета РСПБЗН

Ремонтираната сграда на Пета РСПБЗН бе открита днес, 11 септември. Този ремонт се осъществява с финансовата помощ на МВР, но и с труда на огнеборците от пожарната. Гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, сърдечно благодари на колегите за безценния им доброволен труд и сподели, че помощта от страна на главната дирекция ще продължи, за да се подобрят максимално условията на труд на пожарникарите. Пожарната, която е на разположение на жителите на Слатина и Подуяне, вече може да се похвали с ремонтиран покрив, нова дограма и обновена фасада. Сградата ще бъде включена в мрежата на Топлофикация София.

comment 0
visibility 359
Откриване на ловния сезон

Без забрани откриват ловния сезон в Софийско

Без никакви забрани се открива ловният сезон в Софийско в събота, 10 август, съобщиха пред Столица.bg от Българския ловно-рибарски съюз. Днес в Регионално управление на горите е имало заседание, за да се уточнят подробностите около откриването на сезона.  "Няма забранени райони, тъй като няма огнища на Африканска чума", уточниха от БЛРС. В събота ловците откриват сезона с пъдпъдъци, гургулица и гривек. От организацията предупреждават, че трябва да има изрязна документация като билет, членски внос и разрешително за оръжие.  Дневната норма е за 15 пъдпъдъка, а за останалите птици по 10, както биши и миналата година. "Най-важното е ловджиите да спазват мерките за безопасност при боравене с оръжие", напомнят от БЛРС. Най-предпочитаните места са старта на сезона са стърнища по Софийското поле. Очаква се най-много ловуващи да има около Сливница. Заради жегите се очаква да има по-малко ловуващи и само около една четвърт да се целят в пъдпъдъци и гургулица. В топлото време и кучетата по-бързо се изморяват, коментираха ловджии.

comment 0
visibility 1249
Нов стадион с Кремиковци

На стадион за 200 000 лв. с естествена трева се радват в Кремиковци (СНИМКИ)

5 млн. лв. са инвестирани в район Кремиковци през последните 10 години. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес посети Кремиковци. Заедно със общинския съветник Анатоли илиев и секретар на София - Европейска столица на спорта и районния кмет Ивайло Панев откриха голямо футболно игрище, което е уникално за тази част на Столична община. Спортното съоръжение е много добро, защото е с естествена трева. Трябва да се поддържа и пази, препоръча столичният кмет. Йорданка Фандъкова не скри очакванията си към местния футболен клуб, който ще стопанисва новия стадион. Същевременно с това те трябва да осигурят достъп на всички, които желаят да спортуват и да го поддържа. Тревата трябва да се коси през ден. "Направихме и фитнес площадка. Изпълнихме си задачата, да осигурим във всяко населено място място за спорт, каза кметът Фандъкова. Цялото спортно съоръжение струва 200 000 лв., които са отделени от бюджета на Столична община. Кметът на район Кремиковци Ивайло Панев изграждал още два фитнеса - в Ботунец и в Долни Богров. Столичният кмет уточни, че от 10 населени  места в район Кремиковци само 3 са останали без спортни, но скоро и това ще бъде променено. Като Европейска столица на спорта в София трябва да осигурим безплатен достъп за спорт на гражданите, особено на младите и възрастните хора, коментира Фандъкова. Столичният кмет припомни, че в Кремиковци са направени доста инвестиции, с цел да се подобри живота на местните жители. "Изградени са 4 нови детски градини, училища и детски градини са ремонтирани. Ремонтирана е водопроводната мрежа в Кремиковци", каза още Фандъкова. Всички жители в района ще могат да ползват новия стадион. За изграждането на  стадиона е била нужна почти година и половина. Най-важното оаче е през есента са успели за засеят тревата. Според специалисти тя ще бъде най-хубава през следващата годдина обясни районният кмет ивайло Панев. Според футболистите от местния клуб към новия стадион ще поряват интерес за тренировки и мачове и колеги от всички частни на София.

comment 0
visibility 496
Плувен турнир Златоперки

Легенда в плуването ще открие турнира „Златоперки” в София

Легендата в плуването Петър Стойчев ще открие големия турнир по плуване „Златоперки” в столицата. Той ще се проведе тази събота и неделя на басейн „Спартак”. Събитието се организира по случай Деня на детето. В него участие ще вземат над 600 деца от цялата страна. Те ще бъдат разпределени по възрасти - родени 2007-08 , 2009-10, 2011-12 година. В 50-метровия басейн ще участват деца от 46 клуба. Всеки участник ще получи специален медал за участие. В събота децата ще бъдат изненадани от Стефан Илчев, победител в музикално телевизионно шоу. Турнирът ще започне на 1 юни в 9 часа, като самото откриване с официалните гости е от 16 часа. Състезанията ще продължат и на 2 юни от 9 до 12 часа.

comment 0
visibility 445
Базар на книгата

Фандъкова купи детски книжки от Базара на книгата в НДК (СНИМКИ)

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посети Базара на книгата в НДК. Заедно с нея бе и зам.-кмета по културата и образованието доц. д-р Тодор Чобанов. ''Отново сме в голямата книжарница на НДК. Столична община с радост подкрепя базара на книгата. Всяка година той става по-голям и пъстър. Чудесно е, че минава под мотото "Четем заедно", а и тук има много деца което е радващо'', каза Фандъкова при откриването на базара. Тя изслуша изпълненията на детската група "Таласъмче", посети и изложбата с илюстрации на Любен Зидаров. Акцентът тази година е върху детската книга и заедно с него се откри и Международния литературен фестивал за деца и младежи. Фандъкова и Чобанов купиха няколко издания с приказни герой за деца, произведени по специален начин така че да могат да се мият и четат в банята или басейна. Столичният кмет сподели,че много харесва тези книжки и редовно купува от тях. Чобанов пък сподели, че разгледал издателството на БАН, където е харесал няколко книги, интересуващи го като историк. За последните 5 години от Столична община са подкрепили финансово 100 проекта в сферата на литература, издателската дейност и др. По думите на Фандъкова ''София е един четящ град и това го доказват статистиките на закупени или заети от библиотеките книги''. За последните години от Столична община са закупили и предоставили на библиотеки на столични училища, както и на Столична библиотека и филиалите, над 7 000 броя заглавия.

comment 0
visibility 1110
Откриване на футболно игрище в 60 ОУ Св. св. Кирил и Методий

С мажоретки и футболен мач откриха новото игрище в 60-о училище в "Бенковски" (ВИДЕО и СНИ...

В голям празник за децата се превърна откриването на футболно игрище в 60 Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в столичния кв. "Бенковски". Малки и големи се радваха на спортното съоръжение, а допълнителни емоции внесоха и танците на мажоретки и местната група на народни танци. Игрището е с изкуствена трева и осветление и може да се ползва и вечер, видя Столица.bg. Спортната площадка бе открита с футболен турнир. Началото на първия мач даде кметът на София Йорданка Фандъкова с точен пас към един от малките футболисти. Столичният кмет заедно с кмета на район Сердика инж. Тодор Кръстев прерязаха лентата на новоизграденото игрище. С питка и сол, музика и народни танци бяха посрещнати гостите. Сред тях бяха зам.-кметът Ирина Савина, общински съветник и дори депутати. "Подкрепям всяка инициатива, свързана със спорта и образованието. При мен дойдоха местни младежи и поискаха тук да има футболно игрище. Ето, сега то е факт. Работим много добре с гражданите и огранизации и за нас това е важно партньорство", каза пред журналисти Йорданка Фандъкова. Тя отново припомни, че в рекордния за 2019 бюджет за образование се обръща голямо внимание на малките населени места. Изграждането на футболното игрище е финансирано от Столична община. Предвиждат се още 70 000 лв. за саниране и на малката сграда към училището. "Планираме в двора пред основната сграда да има още две спортни площадки, като едната ще бъде за волейбол", уточни кметът на "Сердика" инж. Тодор Кръстев.      

comment 0
visibility 2666
Webit 2019 в НДК, София

Йорданка Фандъкова откри Webit: София е успешен град (СНИМКИ и ВИДЕО)

София е успешен град. Никога не съм била по уверена в това, защото виждам енергията, волята и мотивацията да бъдете най-добрите и да направите най-доброто. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на откриването на големия дигитален форум Webit.Festival в НДК. София вече се е утвърдила като дигитална столица за новите пазари, а фестивалът в столицата ни събира предприемачи, изследователи, инвеститори и кампании от IT сектора в света, каза още Фандъкова. В Зала 1 на НДК на откриването прозвуча българския химн, изпълнен от Гвардейския духов оркестър. Сред официалните лица бяха президентът Румен радев, еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел, организаторът на уникалния форум Пламен Русев. На тържествената церемония по откриването атракцията бяха огньовета не сцената. София е дом на на една активна световна общност, чийто идеи и енергия движат целия свят напред, отбеляза Фандъкова. Тя припомни, че Столична община е концентрирана върху икономика, подобряване на инфраструктурата и развиване на средата за нова дигитална реалност. Според столичният кмет днес столицата повече от всякога е привлекателна за чуждестранни инвестиции, насочени към високотехнологични производства и дейности с висока добавена стойност.

comment 0
visibility 447
Откриване на шахматния турнир София къп

Фандъкова откри шахматния турнир за купа София (СНИМКИ)

Столичният кмет Йорданка Фандъкова откри турнира по шахмат за незрящи за купата „София“. Той се провежда за десета поредна година и в него участват състезатели от България, Румъния, Сърбия, Северна Македония и др. „Грижата за хората с физически затруднения включва осигуряване на услуги и добра среда, които да им помогнат да бъдат социално активни и да развиват своя потенциал, знания и умения. Като кмет на столицата аз разчитам много на Съюза на слепите в България и на софийската организация, тъй като знаем, че именно те познат проблемите на назращите хора и от тях може да дойдат работещи предложения за да имат хората по-добри условия за живот'', сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на турнира. Тя покани всички участници на спортно събитие за хора с увреждания, което ще се проведе този месец и е организирано от фондация „Спортна София“ на Игликина поляна. Организаторите на турнира и подариха специален плакет. Гости на събитието бяха председателя на съюза Васил Долапчиев , председателя на софийската организация на незрящите Асен Алтънов и Минчо Коралски – директор на Агенцията за хората с увреждания.  

comment 0
visibility 558
Откриване на възстановения бюст-паметник на Панчо Владигеров в Борисовата г

Проф. Панчо Владигеров: Всяко нещо, което напомня за миналото има значимост и тежест (СНИМ...

От името на семейство Владигерови благодаря на госпожа Фандъкова и всички мои приятели. Всяко нещо, което напомня за миналото има значимост и тежест. Добре е младото поколение да не забравя творците. Това каза проф. Панчо Владигеров, внук на световно известният наш композитор Панчо Владигеров при откриването на бюст паметника на дядо му на алеята на творците в Борисовата градина. Проф. Владигеров - внук пристигна от Берлин, където живее, за откриването на паметника. На официалното откриване на възстановения бюст-паметник присъства кметът Йорданка Фандъкова, зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов, Величка Владигерова, съпруга на Александър Владигеров – син на композитора; Надя Сотирова, директор на Къща музей „Панчо Владигеров“ в София; скулпторът-реставратор Марин Марков, представители на Инициативния комитет по възстановяването, на творчески съюзи, образователни и културни институции. "Запазването на паметта е ключова за възпитанието на младите хора. Заедно с историческия музей сме реставрирали 38 бюст-паметника на забележителни българи по програма Култура. Благодаря на наследниците на на големия български композитор, на Националната музикална академия, на Националното музикално училище, на Съюза на българските композитори за подкрепата", каза столичният кмет. На възстановения паметник, до лятната сцена в Борисовата градина бяха поднесени много цветя и венци. Новият бюст на Владигеров е благодарение на създадения през 2018 г. Инициативен комитет за възстановяването на откраднатия преди години от Борисовата градина бюст-паметник. Автор на оригиналния бюст е скулпторът Тодор Първанов. Той го създава през 50-те години на миналия век, като Панчо Владигеров лично му позира за него. Паметникът е поставен в Борисовата градина през 1987-1988 г. по повод 10-годишнината от смъртта на композитора.  За щастие, преди години дъщерята на скулптора - Олга Първанова, дарява копие на Съюза на българските композитори, което и до днес се съхранява там. След откриването на това единствено запазено копие на оригиналния бюст, с цялостното му възстановяването се заема скулпторът-реставратор Марин Марков. 

comment 0
visibility 1758
Парк Зеленият остров

Откриха новата детска площадка „Зеленият остров“ в кв. „Манастирски ливади – изток“ (СНИМК...

С тържествена Света литургия, отслужена от отец Николай, официално бе открит новоизграденият парк и детска площадка „Зеления остров“ в жк. „Манастирски ливади – изток“. Откриването бе един голям празник за децата. Район „Триадица“ бяха осигурили лакомства, балони, играчки и забавление с актьорите от Държавния куклен театър. На откриването присъства и кметът на район „Триадица“ – инж. Николай Терзиев, който направи поздрав към жителите и ги приветства с новата придобивка. Гражданите пък останаха изключително доволни от реализирания проект и спазеният срок.Парка „Зеленият остров“ е площ от 3,5 дка и в него влизат 3 зони, заедно с фитнес на открито, площадка с детски съоръжения и специална градинка за отдих. Сред гостите бе и общинският съвет Михаил Владов. Той сподели, че преди на мястото на парка е имало бетонов възел, който е бил разрушен, а мястото почистено. Сега там са изградени катерушки, люлки, пясъчник, комбинирани съоръжения, отговарящи на всички европейски изисквания за безопасност. Най-голямото сред тях е „Манастирската крепост“, направена от дърво, където могат да играят 50 деца едновременно. От районната администрация апелират към всички от квартала и всички гости да пазят съоръженията, за да им се радват всички повече време и за да бъде чисто и благоприятно за околната среда.

comment 0
visibility 1008
Откриване на център за деца

Откриха нов образователен център в "Банкя" (СНИМКИ)

Вчера в район Банкя бе открит новия Образователен детски център „Бълбук”. Мото му е „Отваряме врати от сърце, за да дадем на децата криле”. На събитието присъства зам-кмета на район "Банкя" Пламен Симеонов, който бе запознат с изключително добрите условия, които центъра предлага. Той е изграден на ул. „Стефан Стамболов” №20, като предлага занималня, стая за отдих, а също и морска статия с дизайн придаващ уют и топлина на децата. За децата ще има почасови и полудневни занимания, както и обучение чрез игрови модели. Яна Кирова и Даниела Беленска собственички на центъра, споделят, че името „Бълбук” е свързано с прекрасна Банкя. То е гласът на минералните извори, а също така и новият извор на игри и знания. За изненада на децата и гостите на откриването бе подготвена специална виртуална реалност с която те да провокират сетивата си. За финал на вечерта бе подготвено и специално огнено шоу. Така бе открито едно уникално място, което ще повиши нивото на условията за отглеждане на децата от град Банкя.

comment 0
visibility 1880
Откриване на болница Зора

Официално откриха болница „Зора“ във кв. Полигона (СНИМКИ)

Официално бе открита новата болница „Зора“ на ул. Петър Протич в кв. Полигона. Очната болница е едно водещите лечебни заведения в България, специализирано в областта на офталмологията. На събитието присъстваха арх. Румен Русев – ВрИД Кмет на СО район „Младост“, Председателят на 44-то Народно събрание на Република България – Цвета Караянчева, Лиляна Павлова и роф. д-р Ива Петкова – управител на болница „Зора“, д-р Стела Станчева – зам.-управител на болницата, а също и редица представители на лекарското съсловие и пациентски организации. Болницата е специализирана в диагностиката и лечението на целия спектър очни заболявания, включително редки и сложни случаи, които изискват сложен и комплексен подход при поставяне на диагнозата и последващо успешно лечение.

comment 0
visibility 655
Площад Гарибалди

Слагат камери на "Графа", "Славейков" и Седмочислениците

Камери, които ще се включат във видеонаблюдението на столицата ще бъдат поставени в обновените централни улици от ремонтираната Зона 4. Видео ще има по "Граф Игнатиев", в градинката на "Свети Седмочисленици", на площад "Славейков", градинката на Кристал и др. места. Още в първите дни след отварянето на Кристал вандали бяха прекършили една от японските вишни. С премахването на загражденията на ремонтирания площад Гарибалди заработиха и камерите и обектът бе включен в системата за наблюдение. Общо в София има над 3000 камери, като 2000 са поставени в и около учебни заведения, детски градини и ясли. 1000 пък са на общински места.  Бюджетът за сигурност в София през 2018 г. не е изразходван, което означава, че  е спестено от сигурността на столичани, заяви общинският съветник Калоян Паргов. Той обясни, че е предложил да се инвестира във видеонаблюдение в кварталите, но след промени в Закона за МВР. Идеята била етажната собственост да си закупи техниката, която щяла да струва около 800 - 1000 лв. и да се включи към сървърите на МВР. Така в съответното районно полицейско управление ще наблюдават и при необходимост веднага да се изпраща полицейски екип.