Тема: боклуци

comment 0
visibility 570
Кашпа с боклуци

Кашпа се превърна в кошче за отпадъци в центъра на София (СНИМКИ)

Кашпи масово се превръщат в кошчета за боклук. Най-често това се случва зимата, когато не са зацветени и стоят като ненужни паметници в центъра на София. Изключение не правят и кашпи с цветя, но в студените дни повечето са само с пръст или някой забучена елхичка. Гледката е позната не само в центъра на София, но и в кварталите, особено там където кашпите са поставени, за да ограничат качването на автомобили в кварталите. Неприемлива е обаче гледката и особено в центъра на столицата. Последният случай е на кашпа, която е с купчина отпадъци. Снимката бе публикувана в социалната мрежа.  Гледката е пред столичното 7-о училище "Св. Седмочисленици" на ул. Цар Иван Шишман, пресечка на ремонтираната "Граф Игнатиев" под прозорците на Министерство на вътрешните работи. Предназначения за цветя съд е препълнен с хартии, опаковки от закуски както и бутилки и пластмасови шишета. "Младежта на България не изхвърля разделно", е коментарът на публикуваната снимка.

comment 0
visibility 406
Изчистиха боклуци под моста на Сточна гара

АПП провериха и изчистиха боклуци под моста на Сточна гара (СНИМКИ)

Служители на дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община направиха проверки под мостове в София. Открити бяха купища с боклуци, струпани от клошари, които живеят там. Най-големи камари с отпадъци имаше под моста на Сточна гара.  Всичко бе почистено. "Взимаме мерки, за да не бъдат подпалени и да има инциденти. Спомняте си отпадъците под мостово съоръжение на магистрала "Струма"", коментираха от АПП пред Столица.bg. Мястото е рисково, тъй като там има клошари и в сутденото време могат да запалят събраните хартии и да стане пожар. А трасето през Сточна гара е от най-натоварените в София. Проверките се извършват от екипи на АПП и Столичния инспекторат. Правят се обходи на подмостивите съоръжения на основните реки в София. Дейността е възложена от кмета на София Йорданка Фандъкова, а целта е почистване за осигуряване на нормалното оттичане на водите, както и недопускане паленето на отпадъци през зимата и увреждане на съоръженията. При наличие на бездомни хора със съдействието на СДВР и социалните служби ще им се оказва помощ. Освен Сточна гара почистено от боклуци беше и под моста на ул. "Раковски" и бул. "Сливница".

comment 0
visibility 702
боклуци, глоби, ремонти

Солени глоби за безразборно изхвърляните боклуци

Солени глоби са предвидени за всеки столичанин, който изхвърля едрогабаритните си боклуци безразборно, без да спазва графиците за отделните райони, предупреждават от Столичния инспекторат. Глобата за физическите лица, уловени, че замърсяват улиците е от 100 до 5000 лв, а за юридическите от 700 до 20 000 лв. Графиците за събиране на едрогабаритните отпадъци са публично достъпни на страницата на Столичния инспекторат, има ги на информационните табла в съответните районни администрации и районни инспекторати и са раздадени на управителите на етажна собственост Тези, които извършват ремонтни дейности или почистване на домовете си трябва сами да си заявят от лицензирани фирми контейнер, в който да съберат отпадъците, които ще бъдат транспортирани до съоръжения за третиране, напомнят общинските служители.

Реклама
comment 0
visibility 489
боклуци, горене, актове

Хванаха петима, горили отпадъци във "Факултета"

Кабели, жици, гуми и други отпадъци са горили на открито в кв. Факултета роми. Пушилката веднага е забелязана от служители на Столичния инспекторат в "Красна поляна". Те веднага са предприели незабавни мерки и на място са повикали за съдействие служителите от 3 РУ - СДВР. Петимата извършители са получили актове за забраненото горене на боклуци. Пламъците са били потушени, а замърсеното пространство почистено. Нарушителите са получили актове.

comment 0
visibility 1213
Боклуци около Панчаревското езеро

Купища боклуци след уикенда около Панчаревското езеро

Появиха се снимки в социалната мрежа, направени от възмутени граждани, илюстриращи състоянието на терена около Панчаревското езеро три дни след уикенда. Снимките са качени в групата Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне. Изказва се възмущение от бездействието на районното кметство, чието задължение поддържането на района около езерото. Непростимо е, дни след приключването на уикенда, боклуците, останали от почиващите, да стоят непокътнати. Освен това, в сигнала се споменава и факта, че са подавани поне 20 сигнала за опасни дупки там. Сигнали са подавани и за неокосени тревни площи, замърсени паркове. Нелепо е, при 56 човека, назначени в администрацията, работата да стои на едно място, споменава се в поста. Логично е да не им се плащат заплати и да бъдат изгонени от работните си места.

comment 0
visibility 2260
Стоп кадър

Статуя на Суетата в центъра на столицата(СНИМКИ)

По подобие на американската Статуя на свободата в центъра на София, в район "Възраждане", се появи Статуя на суетата, сочи Нова ТВ. Софийската статуя е с шарена дреха, изработена от битови отпадъци, с рекламна брошура на Черния петък в едната ръка, а в другата си прави селфи със смартфон. Неин автор е скулпторът Любомир Мишонов. Той не иска да продава своето произведение. Мишонов твърди, че това е истинското отражение на консуматорската същност на съвременното общество.   Суетата на днешните хора води към свръхконсумация. Свръхконсумацията пък провокира свръхотделяне на отпадъци. Статуята е изработена от отпадъците, които е събрало семейството на скулптора за 2 месеца, приблизително 15 чувала. Днес хората прекарват в интернет пространството много повече време отколкото в реалността, казва Мишонов. Точно разкъсаната връзка на човека с реалността символизират оковите на статуята. Семейството на твореца вече две години изхвърля разделно отпадъците си, рециклират и дори съседите му казват, че си е направил свое сметище. Близо до дома на Любомир Мишонов се намира и фондация "Тротоара". Там децата имат възможността да творят. Те, заедно със свои ментори, правят ремонт на работилница за рециклиране на електроника и пластмаса.  

comment 0
visibility 1145
Мръсотия на Витоша

Кой оставя свинщина на Витоша

Най-сигурното място за прохлада в летните жеги е Витоша. Не е нормално обаче, след като си се възползвал от планината да оставиш след себе си свинщина. Туристи си оставиха боклуците да висят на дървета. За отвратителната гледка сигнализираха възмутени граждани в социалната мрежа. На публикувана снимка се виждат камари с отпадъци, които са оставени между храсти и дървета. "В домовете си така ли закачват боклука", коментират в социалната мрежа. Парк Витоша в понеделник! Моля, следващия път си вземете плика с отпадаци и ги изхвърлете в града, препоръчва възмутен столичанин. Почистването на Витоша трябва да се прави от хората и да не замърсяват. никой не е длъжен да чисти след посетителите, категорични са най-редовните посетители. Те предупреждават, че паркът ще бъде почистен през седмицата и следващия уикенд ще се радваме на чисти поляни и места за пикник.

comment 0
visibility 1090
площадка нова

Махнаха боклуците от детската площадка в Бусманци (СНИМКИ)

Спешно почистване на детската площадка в парк "Гаргите" на село Бусманци разпореди кметът на район "Искър" Ивайло Цеков. Заповедта идва след множество сигнали и проверки, че прясно направената площадка за игри на децата е потънала в боклуци. След намесата на администрацията кошчетата за отпадъци са почистени, а теренът е измит и изметен. Човек от "Чистота" има за задача да следи зелените площи и местата за игра в селото винаги да са в изряден вид. Работникът е на пряко подчинение и разположение на кмета на кметство Бусманци г-н Стефан Станоев. Районната администрация е осигурила на кметство Бусманци нужните материали и инструменти за почистване и поддръжка на зелените площи и детските площадки в селото.  

comment 0
visibility 549
подлези

37 сигнала за боклуци и изгорели крушки в подлезите на София

За първите пет месеца на 2019 година в Столичния инспекторат са получени 37 сигнала за непочистени подлези, изгорели крушки, липса на такива и други проблеми с техническото състояние на съоръженията. Районните кметства веднага са уведомени и са взели мерки по въпроса. Столичната община следи общо 72 подлеза и 2 пасарелки. Толкова са регистрираните подземни пешеходни съоръжения на територията на столицата според данните на инспектората. Той контролира фирмите, които ги поддържат. Районните кметове всеки месец са длъжни да дават актуална информация в Столичната община за текущото състояние на подлезите, които са на територията на дадения район. Но и да предприемат мерки по осигуряване безопасността на хората при ползването им, съобщава "Монитор". Столичният инспекторат проверява качеството на изпълнение на дейностите по чистотата, заложени в Оперативните планове на фирмите изпълнители. А те са : ръчно метене – 30 пъти месечно, събиране и транспортиране на отпадъци от кошчетата - 2 пъти дневно. Миенето се прави в нощната смяна със специализирана техника, подходящи препарати и четки от юни до октомври.Последната официално регистрирана проверка на подлезите е преди 10 години.  

comment 0
visibility 476
Боклуци в Дружба 1

Роми пак ровят и разнасят боклуци в Дружба

Ромските набези из контейнерите в София се вихрят с пълна сила. Особено забележимо това е в жилищните квартали. Фрапиращ случай е в пространството между блок 10 и 11 в Дружба 1, видя Столица.bg. След като контейнерите бяха изхвърлени от оператора и почистено около тях, тази сутрин градинката осъмна осеяна в отпадъци. Мебели, храни, пликчета, дрехи и обувки бяха разхвърлени и в тревните площи. "Заслугата" е на ромските сепаратори, които влизат в контейнера и ровят. Изхвърлят, което им е ненужно и после не чистят. Днес имаше силен вятър, който продължи да разнася боклуците. От общината поставят и контейнери за текстилни отпадъци, но явно има неразбрали и са изхвърляли текстил в тези за битови", коментираха възмутени хора от блоковете. Виновни са не само ромите, че ровят ежедневно, но и тези, които изхвърлят дрехи в съдовете за битови отпадъци, ядосват се граждани.  

comment 0
visibility 593
Бъди общественополезен

Градинките в София замърсени с боклуци и от преди 30 г. (СНИМКИ)

Масово градинките в столицата са замърсени от боклуци изхвърлени преди повече от 30 години. Средно по 90 чувала с отпадъци от детски площадки събират група ентусиасти, станали популярни в социалната мрежа. Освен с почистването те боядисват и преобразяват старите градинки. В началото на инициативата те сами закупуват боя, чували и материали със собствени средства, но от скоро те биват осигурени от столичната община, съобщи пред bTV радио Виктор Райковски който е един от организаторите. Доброволците откриват отпадъци в земята, изхвърлени там от преди повече от 30 години. Най-често срещаните отпадъци са фасовете , найлоновите пликчета и различни прибори за хранене. Този уикенд 4 и 5 май ще бъде почистена градинка в кв. Изток между блоковете на ул. Майор Юрий Гагарин 11-13.  А на 11 и 12 май доброволците ще се съберат, за да изчистят и освежат детска площадка в кв. „Дружба”.

comment 0
visibility 591
Пожар в Люлин

Пак горят боклуци до хлебозавода в Люлин

Пожар избухна до хлебозавода в район Люлин на , ул. Обелско шосе 7. Това е третият пожар в района за последния месец, като горят основно отпадъци и суха трева, потвърдиха от столичната пожарна пред Столица.bg. Огъня най-вероятно е възпламенен от клошари живеещи в района. От пожарната вече няколко пъти са давали предписание, за изхвърленият боклук.  Според граждани пожарите възникват ежедневно тъй като района не се почиства. На място днес е изпратен един екип, които е загасил пламъците и е обезопасил мястото.

comment 0
visibility 608
Боклуци след ремонт

Ремонт на светофар на "Любляна" и "Н. Петков" остави камара с боклуци (СНИМКИ)

Строителни отпадъци, боклуци и кабели стоят от дни на кръстовището на столичните ул. Любляна и "Никола Петков". Причината е дребен ремонт, с който са поставени бутони за пешеходците на светофарната уредба. За мизерната гледка сигнализираха граждани в социалната мрежа. Ремонтът е започнат миналата седмица, а днес още стоят камарите с боклуци. Основателни недоволни граждани задават въпроси, на които никой няма да отговори в социалната мрежа. "Тук някакви хора преди време взеха някакви пари, явно доста, да поставят светофари и бутони", пише столичанин. Майсторите са оставили след себе си мръсотия. Ако пешеходците не се спънат в купчината боклуци и не паднат, със сигурност ще се изцапат до ушите. Така остава съмнението, дали ремонтът е в полза на гражданите? Кой и кога трябваше да почисти? Столичани коментират, че поставените бутони по светофарни уредби в столицата масово не работят. Столица.bg провери и установи, че на централното кръстовище на "Раковски" и "Дондуков" бутоните работят и се ползват ефективно от пешеходците. Но явно в крайните кварталите си трябва проверка и контрол на светлинните съоръжения.      

comment 0
visibility 992
Разчистване на боклуци

Започна разчистване на ул. "Лайбниц" във "Факултета" (СНИМКИ)

Успешно продължава кампанията на "Пролетно почистване" в район Красна Поляна. Столичен инспекторат организира разчистване на камарите от нерегламентирани отпадъци на ул. "Лайбниц", кв. "Факултета". Инициативата е част от първия етап на кампанията "Включи се и почисти своя квартал". През следващия месец ще стартира и измиване на вътрешноквартални улици (ВКУ) и улици с обществена значимост (ОЗ).

comment 0
visibility 1238
Раздаване на контейнери за разделно събиране

Над 100 семейства получиха безплатни домашни контейнери в район Надежда (СНИМКИ)

Безплатен комплект домашни контейнери за разделно събиране, получиха над 100 смейства като част от на инициативата на Столична община „Стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране – Benefit-As-You-Save“. Близо 300 домакинства от блоковете 150, 151, 152 и 160 от ж.к. Надежда 1 ще се включат в тестването на системата за разделно събиране и извозване на хранителни отпадъци в продължение на 12 месеца. Всички отпадъци ще бъдат извозвани в Инсталацията за био отпадъци на София. В близост до жилищните сгради, са изградени пет споделени ограждения с ограничен достъп до контейнерите за опаковки и био отпадъци. Раздаването на комплекти контейнери ще продължш по график и днес до 19:30 часа както и на 6.03 и 07.03 между 17:30 и 19:30 часа пред блок 152 в кв. „Надежда“. Проектът има за цел да Стимулира на гражданското участие в процеса на рециклиране – Benefit-As-You-Save, което ще подпомогне Столична община в усилието й да стимулира гражданите в процеса по разделно събиране на отпадъците. Основната цел на кампанията е информацията, придобита в този проект, да бъде използвана при формирането на бъдещи политики на Столична община, свързани с управлението на отпадъците. Проектът се осъществява по Програма за транснационално сътрудничество „Балкани – Средиземно море“ (2014 – 2020).

comment 0
visibility 449
Отпадъци край Жерково

Аварийна лента на "Хемус" се превърна в сметище и тоалетна край Жерково

Тонове отпадъци се трупат в аварийната лента на магистрала Хемус край Жерково. Въпреки че там е забранено спирането, освен за аварийни случаи, автобуси и тирове редовно се отбиват. Камарите с боклуци се чистят всяка седмица от АПИ. Последният път беше в четвъртък и петък миналата седмица, потвърди Иван Василев от АПИ пред Нова телевизия. Той обясни, че този участък от магистралата е концентриран с отпадъци. Поставяне са бетонови блокчета, за да се предотврати спирането, но и те не помогнали. Поставяни са и съдове за боклуците, но не оцелявали. Спиращите там редовно ползвали и горичката за тоалетна и от там вече мирише отвратително. От АПИ смятат, че дори да се огради мястото това няма да помогне. Но в крайна сметка това е аварийна лента, а не паркинг, коментираха от АПИ. От Нова телевизия обещаха да сложат камери на мястото за всички, които ползват горичката за тоалетна.  

comment 0
visibility 577
сметище пред хотел Рила

Нерегламентирано сметище се появи пред хотел „Рила”

В столичния район Средец се образува нерегламентирано сметище. Купчината боклуци се намирала точно пред хотел „Рила” и буквално възмути граждани в социалните мрежи. На броени метри от улиците „Калоян и „Съборна”, гражданите споделят още: Хубаво е, спретнато и оптимистично... Да ти е драго да се разходиш там. Това е поредният проблем в София, за които алармират граждани днес през социалните мрежи. Припомняме ви и за острата реакция относно дупките които се появиха след ремонта на ремонта на бул. Дондуков. Проверка на Столица.bg показа, че в момента там няма отпадъци. Снимките, публикувани в социалната мрежа са направени преди дни. Камарата с отпадъци се е задържала не повече от ден. Защото служители на Столичен инспекторат са забелязали замърсяването и светкавично боклукът е вдигнат (виж снимките).

comment 0
visibility 432

За нерегламентирано сметище сигнализират от кв.“Симеоново“ в София

Жителите на столичния квартал „Симеоново“ са подали сигнал за наличие на нерагламентирано сметище на площад „Виктория“.   Според информацията в сигнала, на това място от години недобросъвестни граждани изхвърлят битовите и строителните си отпадъци. Така с течение на времето се оформя нерегламентирано сметище.   На мястото има и предупредителна табела за възможни финансови санкции за нарушителите, но това не оказва никакво въздействие, споделя Днес.   От сметосъбирането извозват събраните купчини смет, но ден-два след това положението е същото, твърдят хората.   Гражданите, които наемат контейнери за сторителни отпадъци казват, че се чувстват като глупаци. Тез си плащат, за да си изхвърлят боклука в унисон със закона, а другите тарикати действат без да плащат и без да бъдат санкционирани.