Тема: частен имот

comment 0
visibility 517
Дупки по частната улица Константин Петканов в кв. Витоша, район Лозенец

Съседи: Изпочухме си колите по частната ул. "Константин Петканов"

Повече от седмица живеещи в квартал Витоша коментират разкопаната улица "Константин Петканов" и дупките по нея.  Хората имат желание сами да я ремонтират, тъй като нямат друг вариант, а трасето ежедневно се използва. За целта обаче те трябва да получат съгласието на собствениците на улицата, които до момента мълчат. Част от улицата попада в частен имот и тъй като не са приключили процедурите с общината, тя продължава да е собственост на частници. "Изпочупихме си колите - улицата е "Константин Петканов". Дупките стават все по-големи", написаха в социалната мрежа за пореден път потърпевшите от спора "община - собственици". Според гражданите с дупки започва и свършва частния имот. Този улица била единствения нормален изход на гражданите към "Симеоновско шосе". В момента има процедура по закупуване на имота, казаха пред Столица.bg от район Лозенец. Общината не може да асфалтира или да прави каквото и да било в частен имот, заявиха от местното кметство. Преди месец собствениците на улицата я разкопаха и затвориха, за да не можеше да се минава. След намесата на медии улицата бе отворена отново, но дупките продължават да се увеличават. Проблемът е, че имотът е отчужден, но не е платен, тъй като собствениците не са съгласни с цената и я оспорват в съда. "Ако искат могат да забранят и да се минава през улицата", предупредиха от район Лозенец. "Мъжът ми искаше да я оправи, защото и на него му писна, но в последствие разбрах, че нямаме право да “ремонтираме” чужда собственост", коментира жена в социалната мрежа. Сагата с частната улица продължава и не е ясно, кога окончателно ще стане публична общинска собственост и ще се ползва нормално от столичани.

comment 0
visibility 783
Разкопаната улица Константин Петканов в кв. Витоша

Живеещи по частната ул. Константин Петканов се организират да оправят дупките

Продължава да е трудно преминаването по столичната ул. Константин Петканов, която се оказа, че е частна и бе разкопана от собствениците на имота пред месец. В социялната мрежа живеещите по и около улицата молят собствениците да оправят разкопания участък и да оправят дупките. Оказа се, че улицата е част от частен имот, отчужден от общината, но не е платен. След години чакане собствениците разкопаха улицата, за да не се преминава през нея, като знак на протест. Съдебната сага около имота продължава, а от район Лозенец, в чиято територия е кв. Витоша успяха да премахнат само загражденията. Предполагаме, че продължават преговорите с общината, но много от вашите съседи косвено са въвлечени и потърпевши. Нека постигнем цивилизовано разбирателство, защото всички страни сме заложници на ситуацията в квартала, пишат гражданите до собствениците в социалната мрежа. На всички им е ясно, че това е временно решение на проблема, но е някакъв вариант, за да бъде преминаването през ул. Константин Петканов нормално.

comment 0
visibility 1064
Частен имот до бл. 121 в Дружба 1, до езерото

Няма разрешително за строеж на имота край езерото в Дружба

Няма да има строителство край езерото в Дружба 1 до бл. 121. Поне засега собствениците на частния терен не са получили разрешение за строеж, научи Столица.bg. Това напълно обезсмисля подготвяния за утре протест от 18 ч. край езерото. Към недоволството на гражданите обеща да се присъедини и републиканският омбудсман Мая Манолова. До момента дори не е пусната процедура за градоустройство на този терен, увериха от общината. Имало искане, но главният архитект на София не е издавал разрешително аз строеж. Гражданите утре ще изразят недоволството си срещу застрояване, каквото до момента няма изгледи да има. Акцията най-вероятно е на общински съветник от БСП, който ще трупа дивиденти, коментираха пред Столица.bg запознати със случая.Собствениците на терена до момента са направили само това, което им позволява ЗУТ, заградили са имота си.

Реклама
comment 0
visibility 1114
Разкопана улица

Не се издава разрешение за строеж преди да е дарена улицата

Разрешения за строеж не се издава от НАГ, ако не е приключила процедурата по отчуждаване и улицата не е дарена на Столична община. Това обяви вчера главният архитект на София Здравко Здравков. Решението е взето съвместно с кмета Йорданка Фандъкова и се прилага отпреди 2 години. В резултат на тази политика през 2017 г. има дарени на общината над 50 000 кв. м терени. През 2018 г. те са 73 000 кв. м, а през 2019 г. до момента 15 000 км. м. Считам, че това е правилният начин, защото всички виждаме как предприемачите, които построяват сградата, запазват малкото парче от улицата. След това хората, които живеят в квартала, те не знаят и не са длъжни да занят, че в улицата, която очевидно е асфалтирана има нечии частен имот. Така имотът се явява проблем и форма на съседски рекет", аргументира се арх. Здравков. Главният архитект на столицата е горд с въвеждането на това правило за издаване на разрешения за строеж. За пример той посочи собственик, който на 4 май си позволи да разкопае и загради имот в кв. Витоша ВЕЦ Симеоново в район Лозенец. От 2 години не се издават разрешения за строеж без да са приключили процедурите по отчуждаване и даряване на улицата, категоричен бе арх. Здравков.

comment 0
visibility 806
Заграден път

Граждани отново ще заграждат улица в кв. Витоша

Жители на квартал Витоша отново ще заграждат улица. В събота те изкопаха ул. ''Константин Петканов'' тъй , като според тях, тя е в частен имот. С това си решение те затрудниха движението в района.  Причината за цялата разправя започва преди повече от 20 години, когато общината изгражда път но не обезщетява собствениците. За това те решават да си заградят имота. ''Този имот е частен, а не общински. За това по закона за устройството на територията ние сме в правото си да го заградим'', сподели един от собствениците пред Нова телевизия. И съобщи,че отново ще загради имота си, но този път заграждението ще бъде по-елегантно. На мястото ще бъде поставена бариера със символична такса от 20 ст. А всички събрани пари ще бъдат дадени на дом за сираци, каза собственичката на имота Елисавета Александрова. Тя призова всички институции да си свършат работата. Останалите жители на квартала също искат казуса да бъде решен по мирен и законен начин. Тъй като всички стават заложници и не могат да стигнат до домовете си. Тъй като оказва се това единствената проходима улица в квартала.

comment 0
visibility 2917
Жълти павета в частен двор в Бояна

Жълти павета в частен двор са по-добре подредени отколкото пред Парламента (СНИМКИ)

Спешно да се издири майсторът, които е редил жълтите павета в частен имот в кв. Бояна. На ул. Боянско езеро 10 има красива къща, в чийто двор собствениците стъпват като пред Народно събрание и Президенството. Застлан е с жълти павета, които са културна ценност. Собственик на къщата бил български дипломат от социализма, а жълтите каменни блокчета са в двора му доста отдавна. Според едни те са там от 1980 г. след ремонт на паважа пред Министерски съвет. Според други пък с тях се е снабдил в размирните 1997 - 1999 г. Това обаче няма никакво значение. Когато и да се поставени в частния имот те се наредени перфектно. Като се има предвид лютите зими в Бояна жълтите павета не са мръднали. Няма фуги между тях, добре са подредени и след толкова години дори не мърдат. Със сигурност поставянето им е доста по-качествено от тези при Народно събрание, пред МС и Президенството. Жълтите павета в двора на ул. Боянско езеро 10 вероятно са отпреди много години там, когато все още не са били защитени. Интересното е обаче, че ако не са аванта, кой ще си купи павета за настилка, а какво остава да са жълти. Такива бяха години, са коментарите, които оправдават собствениците на имота с настилка като на Ларгото. Иначе в центъра на София жълтите каменни блокчета имат по 1 пръст разстояние, където се събират фасове. А истината е, че няма добри майстори да редене на паваж. Именно затова навсякъде, в столицата, където има павирана настилка хората са недоволни, защото се създават трудности при движение, какъвто е случая с бул. Цар Борис III.