Тема: глоби

comment 0
visibility 1017
Витошка

Законни ли са глобите, които ни налагат навън

Факт е, че над 400 човека вече са глобени за „смелостта„ им  да се разхождат в градинки и паркове. Някои от съставените актове, обаче, може и да не са законни, съобщават от bgonair. От 20 март е забранено преминаването в градини, паркове и спортни площадки, в това число не влиза „Витошка“. Там, обаче, също са съставени глоби. Според адв. Валентина Каменарска, заповедта на министъра забранява събирането на повече от двама възрастни на едно място без значение къде се намират. Някои експерти са на мнение, че повечето от издаваните заповеди са изключително хаотични, а това може да направи някои от актовете незаконни. Гражданите пък са запознати със забраните, но смятат че глобите са нереално високи. От Здравното министерство споделят, че ще разгледат всяка една от санкциите наново поотделно.

comment 0
visibility 26473
В събота полицаите предупреждаваха гражданите по парковете, в неделя актове

В събота полицаите предупредиха гражданите по парковете, в неделя актове и глоба от 5000 л...

Вижте тези данните за коронавируса, за броя на заразените и починалите от COVID-19 ден по ден. Това не са просто числа и статистика, а човешки животи. Разгледайте ги, преди да решите, че опасността отминава и можете да излезете навън. Уви, не отминава, а идва! И данните за България ясно го показват. Това написа в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова. Поводът отново да припомни за опасността от вилнеещата инфекция бе излизането на столичани в градини и паркове през уикенда. Столичният кмет разбира желанието, но е категорична, че не може и не бива да се нарушава изолацията и излизането от домовете. Това бе и повод екипите на столичната полиция да засилят проверките в паркове и пешеходни зони. В събота полицаи предупреждаваха гражданите, които бяха на разходка и по пейки в парк Езерото в Дружба и други софийски паркове. Днес обаче на нарушителите се съставят актове, че са пренебрегнали забраната. Кметът предупреждава, че глобата е 5000 лв. "Но не го правете заради парите, направете го заради хората, които обичате и за това отново да бъдем заедно по улиците, в парковете, в кафенетата", призова столичният кмет. Гражданите да се вслушат в предупрежденията на ген. Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб от днес, че "най-тежките времена ни предстоят". И това не е заплаха, а реалността, пред която сме изправени, казва Йорданка Фандъкова и за пореден път призовава: Останете вкъщи! Така спасявате човешки живот. Данни за България могат да се видят в приложението на ЕСРИ България, което дава  актуална информация и анализи на разпространението у нас по градове, за заразение, починали, излекувани. От 338 заразени с коронавирус в България, 208 са в София, сочи сайтът esribulgaria.maps.arcgis.com. От 8 починали 4 са в столицата, от 11 излекувани 5 са в София.

comment 0
visibility 850
плащане на глобите към ЦГМ

Важно разяснение за плащането на глобите, наложени от ЦГМ

Ако човек не е платил глобите си за неправилно паркиране в София, вече не може да получи удостоверение за липса на задължения към Столична община, дори и да не дължи данък сграда или такса смет.   От тази година всички фишове и санкции, наложени на столичани от Общинска полиция или ЦГМ, постъпват автоматично в дирекция "Общински приходи" на СО. Така за всички услуги, които се администрират от "Общински приходи" по Закона за местните данъци и такси, наложените глоби излизат като задължения.Това разясни в социалната мрежа заместник- кметът на столицата по финанси Дончо Барбалов.   Санкциите могат да се плащат по същия ред, по който и местните данъци и такси - през сайта на Столична община https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf, във всеки от 22-та данъчни отдела на Столична община, по банков път или чрез други финансови институции.  

Реклама
comment 0
visibility 693
Столичен инспекторат

Менте "писмо" от Столичен инспекторат плаши с глоби за хранене на бездомни животни (СНИМК...

Около блоковете, парковете и градините в район "Слатина" е разлепено писмо на бланка на Столичен инспекторат. В него се казва,че ако някой бъде хванат да храни бездомни животни близо до блоковете, го грози глоба от 250 до 500 лева. Е, това се оказа грозно менте, разпространено от злоумишлени граждани.   Ето и официалното становище на Столичен инспекторат по случая:    "Разпространено е писмо на територията на район „Слатина“, на бланка на Столичен инспекторат, твърдейки, че храненето на безстопанствени животни непосредствено до входовете и терасите на жилищата и т.н., представлява административно нарушение, наказуемо с глоба от 250 до 500 лева. Писмото не е съставено от служители на Инспектората, не е част от изходящата кореспонденция, а бланката е използвана неправомерно. Следва да се отбележи, че към момента не съществува действаща Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и котки на територията на Столична община и храненето на безстопанствени животни не е нарушение, предвидено в нормативен акт.   В „писмото“ се излагат неверни и заблуждаващи твърдения и внушения за правомощията на Столичен инспекторат. Инспекторатът не залавя и подслонява безстопанствени кучета и котки, както и никога не извършва евтаназията им. Подробна информация за правомощията на инспектората относно кучетата, можете да намерите на следния адрес: https://inspectorat-so.org/, секция „За нас“, подсекция „Правомощия и компетенции“   Гражданите могат да проверяват всяка информация, касаеща дейността на Столичен инспекторат на денонощния телефон на Оперативния център на инспектората  02 987 55 55."  

comment 0
visibility 2038
глоби за отпадъци

Глобиха собственик на имот в "Лозенец"- оставил отпадъците след ремонт на тротоара

Санкция е наложена на собственик на имот в "Лозенец", защото след като ремонтирал дома си на ул. "Козяк" 27, изнесъл чувалите с отпадъците на тротоара. Това съобщиха от Столичен инспекторат. След налагане на глобата са дадени предписания за почистване на общественото място и извозване на отпадъците.   От Инспектората за пореден път напомнят на гражданите, които извършват ремонтни дейности в домовете си, че са задължени сами да осигурят събирането и извозването на отпадъците.  

comment 0
visibility 924
Акт в район Триадица

От "Триадица" направиха акт за горене на отпадъци в частен имот

Инспектори на район "Триадица" съставиха акт за горене на отпадъци в частен имот. Сигналът е подаден от граждани в Контактния център на Столична община. Хората живеят в съседство до замърсителите. Отпадъци са запалени в имот на ул. "Тодор Джебаров" и кръстовището с бул."Тодор Каблешков" и това не е случайно, тъй като живеещите там така се отопляват. Подобряването на качеството на въздуха в София е приоритет както на Столична община, така и на районните кметства. Именон затова те следят стриктно за нарушители и са безкомпромисни в санкциите.  

comment 0
visibility 1535
три глоби

Столичният инспекторат:Три глоби за "Главболгарстрой" АД за груби нарушения (СНИМКИ)

Груби нарушения са допуснати от фирма "Главболгарстрой" АД при строителни дейности в столичния квартал "Изток". Нередностите са установени от екипи на Столичния инспекторат от район "Изгрев".     Първите нарушения са  установени на бул. "Цариградско шосе" №28, където  при разполагане на бетонпомпа без разрешение на пътното платно са изпочупени плочки от тротоара и капаци на резвизионни шахти. Другото голямо нарушение е разливане на бетон на бул. "Драган Цанков". За констатираните нарушения инспекторите съставиха актове за установяване  на административно нарушение и дадоха предписание за почистване на замърсените участъци.  

comment 0
visibility 1032
Глобени цехове за горене на отпадъци

Цех за мебели гори отпадъци в "Красно село"

Служители на Столичен инспекторат спипаха цех, който гори отпадъци. Управителят на фирмата за мебели е санкциониран. Производствената сграда се намира в район "Красно село" на ул. "Хайдушка поляна" в жк Лагера. Граждани са подали сигнал за замърсяване на въздуха в района. Вчера от Столичен инспекторат са направили проверка заедно с представители на РИОСВ-София. В цеха за производство на мебели са установили  изгаряне на отпадъци. За отопление в работното помещение са ползвани изрезки от масив и ПДЧ от производствената дейност. За допуснатото нарушение на управителя на фирмата, чийто цех е проверен е наложена санкция и е дадено предписание да не допуска изгаряне на отпадъци. Ще бъде извършен последващ контрол.  На нарушителя е направен е акт от РИОСВ-София.

comment 0
visibility 354
глоби

2 глоби за търговия на открито до Битака, санкции и в Южния парк

Продължават проверките за незаконна търговия на открито в София от екипи на Столичен инспекторат. Заедно със служители на СДВР през почивните дни има съставени само два акта за търговия на открито на териториите около Битака на ул. "Лавандула". В Южния парк при извършените проверки в неделя са санкционирани лица, които са продавали стоки без нужните документи.    Продължават и проверките за наличие на кашони и отпадъци от опаковки до  и в контейнерите за битови отпадъци след 18.00 ч. Над 20 нарушители са получили санкции за смесване на отпадъци, като най- много са в районите " Оборище", "Красно село" и "Триадица".   При контрол за замърсяване от строителство, технически ръководител на обект в "Овча купел" на ул. "Народно хоро" № 46  получи акт. Причината- допуснал е камионите да излизат от строителния обект с непочистена ходова част, защото липсва изградено устройство за измиване на гумите.  

comment 0
visibility 484
кофи за боклук

Търговци в пет столични района с глоби за смесване на отпадъци

Търговци от пет столични района отнесоха глоби за смесване на отпадци. Санкциите са наложени от екипи на Столичния инспекторат на обекти в "Студентски", "Лозенец", Триадица" , "Витоша " и "Младост". Проверката е била за наличие на кашони и отпадъци от опаковки в контейнерите за битови отпадъци и около тях. Над 43 нарушения са констатирани вчера след 18.00 ч. От Инспектората отново напомнят, че кашони и картонени кутии не трябва да се смесват с друг вид отпадък. Приведени във възможно най- малък размер да се поставят вътре в съдовете за разделно събиране на отпадъци.  

comment 0
visibility 568
Център по хигиена

Глоби за търговия на открито до Центъра по хигиена

Глоби за търговска дейност около спирката на градския транспорт при Центъра по хигиена в София получиха няколко лица. Санкцията бе не само за това,че са разположили стоката си на открито, но и че е без разрешение на публично - общинска собственост, съобщават от Столичен инспекторат.     След проверките заетото от тях  място беше освободено  и почистено за преминаване на гражданите.          

comment 0
visibility 662
отпадъци

42 глоби за изхвърлени до кофите за смет кашони в София

42 глоби са наложили екипите на Столичен инспекторат на обекти, генериращи отпадъци от опаковки. Общият брой проверки  на територията на Столична община е 79. Най- много нарушения са констатирани в районите "Средец", "Оборище", "Слатина " и "Младост".    От Инспектората отново припомнят, че кашони и  картонени кутии не трябва да се смесват с друг вид отпадък. Приведени във възможно най- малък размер  да се поставят вътре в съдовете за разделно събиране на отпадъци.   

comment 0
visibility 580
Глоби на строежи за замърсяване

Глобяват строители в Триадица, Оборище и Овча купел за замърсяване

Столичният инспекторат е безкомпромисен към нарушителите, които замърсяват тротоари, улици и пространства в София. В последните дни в София се извършват масови проверки на строителни обекти. Вчера още 4 фирми се сдобиха с актове за административно нарушение. При проверките за замърсяване от строителство са открити нарушения в четири от проверяваните обекти в три столични района. Глоби са наложени на техническите ръководители на строителни обекти в районите "Триадица" и "Оборище". Те са санкционирани за липса на изградено устройство за измиване на ходавата част на строителната техника и не са направили плътна строителна ограда, с която да отделят пешеходните пространства от обекта. Техническият ръководител на строеж в район "Овча купел" на ул. "Камелия" пък се разпрострял на тротоара и е засипал общинската площ със строителни отпадъци. Актовете започват от 500 лв.

comment 0
visibility 501
глоба за замърсяване

Строители в "Овча купел", "Витоша" и "Оборище" отнесоха глоби за замърсяване

Технически ръководители на три строителни обекта в София получиха актове за замърсяване. Първият е за обект на ул. "Париж" №9, район "Оборище " за извършване на строително-монтажни работи без изградено устройство за измиване на ходовата част на строителните машини и МПС-та, които излизат от обекта.   Вторият акт е за нарушение в район "Витоша " - струпване на строителни отпадъци на общинска площ и третият- в район "Овча купел" за липса на плътна строителна ограда на обекта. Това съобщават от Столичния инспекторат.    Извършени са 46 проверки на строителни обекти във всички райони на столицата.   

comment 0
visibility 1359
Горене на кабели на открито

Хванаха роми да горят кабели до Виетнамските общежития

Роми са горили кабели на открито при бл. 8 на "Виетнамските общежития" в Красна поляна. Те са спипани от служители на Столичен инспекторат, които са извършвали текущ контрол района. При обхода инспекторите са забелязали задушливата миризма и дим и веднага са се насочили към мястото. Нарушителите са хванати на мястото. Веднага е извикан патрул на III РПУ на СДВР. Единият от ромите е започнал да гаси огъня. На нарушителите е направен е съставен акт по чл. 71 т. 17 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община. Глобите за горене на отпадъци на открито започват от 100 лв. и стигат до 700 лв. за физически лица.

comment 0
visibility 973
глоби

Строители от "Лозенец" отнесоха глоби за замърсяване на уличното платно (СНИМКИ)

Две строителни фирми от столичния "Лозенец" са глобени  за замърсяване на уличното платно и разполагане на строителни материали на място за обществено ползване и замърсяване. Актовете са направени от екипи на Столичния инспекторат. Глобите са връчени на  техническите ръководители на фирмите "АСФ Сервиз ЕООД" и "Мастер ВД ЕООД" за допуснатите нарушения.   Проверките продължават не само на територията на район "Лозенец".  

comment 0
visibility 592
проверки

Масирани проверки и глоби за замърсяване на околната среда в София

Екипи на Столичния инспекторат са засилили проверките на обекти, които генерират емисии. Това се прави във връзка с отчетени през последните дни от АИС превишения  на средноденонощните норми за ФПЧ10.   От понеделник насам са  проверени 20 строителни обекта и са направени 7 акта за установяване на административни нарушения. Като най-много са глобите за излизане на камиони от строежи без измита ходова част,  липса на съоръжения за измиване, натрупване на строителни материали и земни маси извън строителната площадка и възпрепятства свободното преминаване на гражданите.    Продължава и метенето и миенето на основни пътни артерии в града.  При сигнали за нерегламентирано горене на отпадъци Столичният инспекторат заедно с екипи на районните администрации и полицията  извършват проверки на място и при установяване на нарушения налагат глоби и  съставят актове.   При прогнози за превишения на средноденонощните норми за ФПЧ10. Столична общинна предприема извънредни мерки като освен проверките на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с прахови частици, проверки на строителни обекти, генериращи емисии, машинно метене и миене , призовава гражданите да не използват лични МПС, а обществен транспорт. Освен това препоръчва при възможност да не използват дърва и въглища за огрев, а да преминат към алтернативно отопление.       

comment 0
visibility 368
хулигани

Задържане и глоби за футболни хулигани в София

Полицията продължава да прилага сериозни мерки срещу всички футболни хулигани на срещите, играни в София.    Вчера, в районни управления на СДВР са задържани шестима, а днес – още двама, държали се непристойно по време на проведената в края на септември среща между футболните клубове на „Славия“ и „Левски“. Така общият брой на задържаните към момента става 23-ма души.Очаква се и други четирима да се явят в полицията.    Спрямо 12 от тях са наложени принудително-административни мерки - глоба в размер на 1000 лева и 2 години забрана за посещение на спортни мероприятия. На четирима са наложени забрани за посещение за срок от 2 години и по 60 часа общественополезен труд, а един е с наложена глоба от 1000 лева и 1 година забрана за посещение на спортни събития.   Един е предаден на Комисията за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. Материалите по отношение на един от установените са докладвани в съда и се очаква решение, а друг е оправдан в съда. Срещу трима от задържаните са образувани досъдебни производства по чл. 325 от НК.

comment 0
visibility 10154
Автомобилен салон 2019 Пътна полиция-София

Глоби за скорост връчват и на Автомобилния салон 2019 в София (СНИМКИ)

Пълно е с изненади на Автомобилния салон -  Sofia Motor Show 2019 в Интер Експо център в столицата. Освен стотиците лъскави автомобили на изложението може да си получите и  фиша за превишена скорост, увери се Столица.bg.  А примерните шофьори просто могат да разгледат модерната апаратура, с която Пътна полиция следи за безопасността на движението. От КАТ София участват на изложение с модерно оборудван полицейски автомобил КИА и пълно "бойно снаражение" - тринога камера, принтер, таблет и апарат за тест на наркотици. Триногата камера закова погледа и любопитството на Столица.bg. От 28 такива в България, за всяка област, в София има три. Те се поставят на различни локации в столицата и са денонощно "по следите" на джигитите, обясни полицейски инспектор Лъчезр Богданов от Пътна полиция-София. Тритогата камера засичала автоматично 6 автомобила едновременно и дава пълна информация за състоянието на машината - скорост, регистрационен номер, ГО и др. Изборът на локация ставал планово - на места с конентрация на нарушения и ПТП-та, както и по сигнали на граждани. Сред "бойното снаражения" на катаджийте на  Sofia Motor Show 2019 е и таблет и принтер. Всеки може да си провери има ли глоби, за които не знае. Даваш ЕГН-то и светва в червено нарушението, а платените вече са в зелено. Редактор на Столица.bg разбра, че е сниман и има наложена глоба за превишена скорост с 15 км през март т. г. Фишът веднага беше връчен. А, ако се плати до две седмици вместо 50 лв. ще е 35 лв. глобата. Изненадите на най-голямото автомобилно изложение на Балканите крие доста изненади. Посетителите освен за научат за наказания могат да покарат коли от различни марки на тест драйв!

comment 0
visibility 702
боклуци, глоби, ремонти

Солени глоби за безразборно изхвърляните боклуци

Солени глоби са предвидени за всеки столичанин, който изхвърля едрогабаритните си боклуци безразборно, без да спазва графиците за отделните райони, предупреждават от Столичния инспекторат. Глобата за физическите лица, уловени, че замърсяват улиците е от 100 до 5000 лв, а за юридическите от 700 до 20 000 лв. Графиците за събиране на едрогабаритните отпадъци са публично достъпни на страницата на Столичния инспекторат, има ги на информационните табла в съответните районни администрации и районни инспекторати и са раздадени на управителите на етажна собственост Тези, които извършват ремонтни дейности или почистване на домовете си трябва сами да си заявят от лицензирани фирми контейнер, в който да съберат отпадъците, които ще бъдат транспортирани до съоръжения за третиране, напомнят общинските служители.

comment 0
visibility 371
глоби

Глоби в два района за замърсяване на пътното платно и неизмити камиони

Двама водачи на товарни автомобили получиха глоби за замърсяване на пътните артерии и неизмити ходови части на машините, съобщават от Столичен инспекторат.   Първата санкция е наложена в район "Сердика" на бул. "Сливница".Вторият нарушител е в район "Красно село" на ул. "Родопски извор"  и бул."Тодор Каблешков". Той не само, че е замърсил участък от платното, но не е имал и направление за извозване на земни маси.  Двамата глобени са почистили замърсените места.    

comment 0
visibility 1054
Глоби, нарушения, скорост

Тринога камера следи за скоростта по булевард "Брюксел"

Тринога камера на булевард "Брюксел" е поставена по посока летището. С нея полицейски екип засича нарушителите, които карат с превишена скорост. За камерата съобщиха в социалната мрежа наблюдателни столичани. Те предупреждават шофьорите да спазват ограниченията за скорост, за да не се сдобият със солени глоби или да им "изгорят" книжките.

comment 0
visibility 495
скейт парк, място, глоби

Sofia Skate City иска парк за екстремния спорт до езерото „Баба Яга“

Скейт парк ще бъде изграден в парка около паметника на Съветската армия. Продължават обсъжданията за мястото му. Има варианти той да бъде на езерото „Баба Яга“, около „Ариана“ или на пространство към бул. „Цар Освободител“. Едно от предложенията е съоръжението за екстремни спортове да е на голямата рампа пред паметника. От гражданската организация Sofia Skate City, която вече има идеен проект, настояват скейтпаркът да бъде край пустеещото езеро „Баба Яга“. Министерството на културата също трябва да си каже тежката дума, защото подобно застрояване се допуска само ако обслужва основната паркова функция. През пролетта на т. г. възникна проблем с практикуващите екстремния спорт, след като няколко души бяха глобени от полицията пред НДК и на Ларгото. Тогава служителите на МВР се позоваха на наредба на СОС за обществения ред. Оказа се, че няма забрана за каране на скейтборд, но не е разрешено това да се прави по парапети, стълби и друга публична собственост, тъй като се рушат. След възникналия спор представители на скейтспорта в София и общински съветници седнаха и обсъдиха необходимостта от създаване на място за практикуване на този спорт. Идеята за скейт парк е още от 2016 г. Сега е ред местната власт и почитателите на скейтборда да стигнат до консенсус за мястото. В скейт парка трябва да има специална рампа за атрактивни елементи със скейтборд, но може да се използва и за други екстремни спортове - ролери и велосипеди.