Тема: хората

comment 0
visibility 1096
Къщичка за книги за втора година радва хората край езерото в "Дружба"

Къщичка за книги за втора година радва хората край езерото в "Дружба"

Хората, които се разхождат край езерото в "Дружба", за втора поредна година се радват на една прекрасна инициатива- къщичка за книги.    Кметът на район "Искър" и общински съветници допълниха малката открита библиотека с интересни заглавия – „Български народни приказки“, "Български гатанки, пословици, поговорки и скоропоговорки“ и „Български предания и легенди“.   Откритата малка "книжна къщичка" е от типа "вземи, прочети и отново върни". Много жители на района се включиха в проекта като оставяха интересни заглавия и се наслаждаваха на четенето при разходка край езерото.   Миналата година част от тях бяха и автори на сборника „Талантите на „Искър“.  

comment 0
visibility 973
Лекари и сестри от ВМА и "Пирогов" с призиви към хората за Великден

Лекари и сестри от ВМА и "Пирогов" с призиви към хората за Великден (СНИМКИ)

Екипите на първа линия в борбата с коронавируса от столичните болници ВМА и "Пирогов" публикуваха в социалната мрежа призиви към гражданите да си останат по домовете за Великденските празници.    Ето апелът на медиците от ВМА:  "На Великден ние ще бъдем на работа, няма да се приберем у дома. Но вие можете. На Великден ние ще се грижим за нашите пациенти. Няма да бъдем със семействата си. Но вие можете. На Великден ние ще се помолим оттук, от болницата, която е наш втори дом. Направете го и вие. Посрещнете Възкресение у дома. Крайните резултати зависят от нас. Заедно можем да се справим с това изпитание. Всичко е в нашите ръце. Пазете се и бъдете здрави!"   Следвайки примера на изпълнителния директор проф. Асен Балтов и водещи специалисти от "Пирогов", главната сестра Цветелина Евтимова и част от старшите сестри в университетската болница отправиха призив към всички: "Ние сме тук за Вас, моля, останете си вкъщи заради нас! Благодаря!".   

comment 0
visibility 1377
промени в движението

От "Средец" питат хората за промени в организацията на движението

От администрацията на "Средец" канят гражданите на първа среща-дискусия, на която ще се обсъдят възможни промени в организацията на движението в част от центъра. Обсъждането ще акцентира на невралгичните точки и зони в района.   Дискусията ще бъде на 2 март 2020 г. (понеделник) от 17.30ч в Заседателната зала на район "Средец", ул. "Леге" 6.   На срещата ще присъства зам. - кметът по транспорт и градска мобилност на Столична община - Кристиан Кръстев.  

Реклама
comment 0
visibility 3999
кражби

Жителите на "Изток" вдигнаха ръце от масови домови кражби

Жители на столичния квартал „Изток” се оплакват от набези на крадци. Почеркът е един и същ - не ровят грубо, влизат посред бял ден през терасата и след себе си оставят минимум следи. Потърпевшите се усещат часове след като са се прибрали у дома. Един от пострадалите е Росен Шаламанов. В неговия дом също е влизал крадец цели три пъти, разказват от Нова телевизия.    Неизвестният „неканен гост” е разбил дограмата и е изкъртил единия секюрити райбер. „Той си е влязъл. Не знаем къде и какво е търсил. Покатерил се е по решетките на съседа отдолу. Ако е бил само един човек и трите пъти, първо е откраднал бижута и стотинките от погачата на детето. Вторият път само бижута, и третият път, според нас, нищо”, обяснява Шаламанов пред камерите.   Александра Владимирова е решила да защити апартамента си със същите секюрити райбери, но нямало ефект. По думите ѝ за последните два месеца в блока е имало 4 кражби. „Има елемент на страх”, споделя тя.   „Мерките, които могат да се предприемат, са много. Може да се започне със секюрити райбери, минава се през укрепване на дограмата, през по-надеждни ключалки и се стига до алармени системи – т.нар. СОТ”, обясни пред медията експертът по сигурността Здравко Дрелиев.  

comment 0
visibility 386
добро

3130 доброволци пожарникари са готови винаги да помагат на гражданите

3130 доброволци пожарникари са винаги готови да помагат на гражданите не само в София, но и в цяла България. Те са преминали необходимото обучение и курсове.    Това каза пред журналисти по повод Международния ден на доброволеца директорът на ГД ,,Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова той присъства на събитие в Панчарево, където бе проверена готовността за работа при тежки метеорологични условия на доброволното формирование и екипите на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“.     

comment 0
visibility 3943
професора

Проф. Тодор Кантарджиев: Хрема и възпалено гърло тормозят софиянци

Все повече хора от София се оплакват от хрема и възпалено гърло. Настинките са резултат от риновируси, които са виновни за острите респираторни инфекции. Това обясни микробиологът проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран  от "24 часа".     Пиковете на вирусите с хрема, кихане, възпалено гърло, главоболие, умора в момента не са причинени от грип. В началото специалисти по инфекциозни заболявания са имали такива подозрения. Но  изследването на проби не е доказало наличието на грипен вирус, допълва проф. Кантарджиев.          

comment 0
visibility 3177
пейки

Уникалните пейки със "скритите букви" отново радват столичани

Едни по-различни пейки, които през лятото бяха в Париж, отново са в София. Това са "скритите букви". Те могат да бъдат видени пред НДК или в двора на Нов български университет, разказва bTV.    Проектът всъщност има за цел да представи пред света 14 букви от кирилицата, които нямат аналог в латиницата и гръцката азбука. Освен да ползват пейките за почивка, хората ще могат да прочетат и стихотворения на съвременни български поети.       Според създателя на проекта Тодора Радева целта е минувачите да се загледат, да се зачетат и да видят нещо интересно, както за кирилицата, така и за родната поезия.       

comment 0
visibility 1172
представяне

Мая Манолова представи хората, които стоят зад кметската ѝ кандидатура

Хората, които стоят зад издигане кандидатурата на Мая Манолова за кмет, бях представени официално днес. До този момент Инициативният комитет наброява 65 човека. Председател е Никола Вапцаров. Той е познат от протестите срещу строителството на небостъргача "Златен век" в столицата, съобщи bTV. Сред останалите имена се открояват актьорът Веселин Плачков, певецът Криско, певиците Марияна Попова, Анелия, Кристина Димитрова, режисьорите Борис Панкин и Максим Генчев. В инициативния комитет влизат и лица от НДСВ като проф. Атанас Щерев, Олимпи Кътев и Минчо Христов. Подкрепа Манолова е получила за кметските избори и от майки от инициативата "Системата ни убива" и медицинската сестра Мая Илиева. Манолова заяви, че скоро ще представи програмата си за управление. Тя си представяла София светла и зелена. Амбициозните ѝ цели са начосени към урегулиране и изграждане на нова паркове и умно придвижване в София, като приоритет е градския транспорт и екологични превозни средства. "Къде са спортните комплекси, къде са игрищата, къде са детските площадки и детските градини", попита още тя. Кандидатът на кмет на София заяви, че ще работи за "София на общностите и София без периферия". Така щяла да се спре практиката инвестициите да се насочват само в центъра, а да отиват и в кварталите, за да не тънат в дупки.

comment 0
visibility 495
музей

"Земята и хората" представя френско-българска изложба

Музеят "Земята и хората" кани приятели и ценители на любопитна френско- българска изложба. Тя се казва „C'est la vie". И представя творчеството на Иванка Петрова-Цекова, наречена Ване и Кристин Цекова, наречена Кристи. Всъщност те са майка и дъщеря. Изложбата им може да бъде видяна в музея до 11 август. Началото на парижката история за двете дами е през 60-те години. Тогава Ване, родена в София, се влюбва във френския език. Завършва френската гимназия и Художествената академия в София.Отива в Париж, където учи естетика на изкуството и остава да живее във Франция. Кристи идва на бял свят в Париж и израства в подножието на Монмартър. Дипломира се "история на изкуството" и "чужди езици и цивилизации"Двете, майка и дъщеря, правят асоциацията „Paris-Vanet-Art" през 2013 година, за да се борят за сближаване на българската и френската култури.        

comment 0
visibility 1164
филми за бури

Филми учат столичани как да се реагира при пожари и бури

Филми, с които населението да бъде готово за реакция при пожари и бури, подготвят от Столична община. До началото на есента ще бъдат пуснати три ленти по темата, каза кметът Йорданка Фандъкова след учение на полигона в Панчарево. От 1 август в разпространение ще бъде и филм за горските пожари. Той е направен заедно с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и главен комисар Николай Николов. Наесен ще бъдат представени още два филма, допълни градоначалникът. Тя обясни,че тези материали ще бъдат излъчвани и в градския транспорт. Фандъкова не пропусна да подчертае, че от началото на годината до момента над 2000 деца от 3 и 4 клас в София са обучени на полигона в Панчарево за реагиране при буря. Миналата година бройката е била 1800 деца.

comment 0
visibility 889
Столична община

От "Връбница" застават "С лице към хората"

Администрацията на район "Връбница" е решила да обясни на хората как действат различните ѝ звена. И да представи с лицата им хората, които работят за живеещите в района. Кампанията се нарича " С лице към хората". В нея ще има информация за всички отдели в общината, за директорите, заместниците им, експертите във всяко едно направление. Ще се каже на столичани какво работят кметът на района и неговите заместници. Основно ще бъде разяснено към кого да се обръщат гражданите при спешни сигнали от едно или друго естество.  

comment 0
visibility 474
живот в София

Статистиката: Най-дълго живеят хората в София

Хората в София и в Кърджали живеят най-дълго - над 75 години. Другите области с по-голяма продължителност на живота в страната са Бургас, Варна, Пловдив, Смолян и Благоевград. Най-кратко живеят мъжете и жените в Северозападна България, сочат данни на НСИ. Дамите у нас навъртат със седем години повече от господата- до 78,4 години. Различна е смъртността в градовете и в селата. Лицата от градовете живеят с три години повече от тези в малките населени места (средно 75,7 години).За навършилите вече 65 години очакваната средна продължителност на живота е 16,1 години- 14,1 за мъжете и 17,8 за жените. У нас хората докарват средно до 74,8 години. Страната ни остава сред държавите с най-ниска продължителност на живота в целия Европейски съюз.

comment 0
visibility 2548
Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова: Смених ограничителите на "Граф Игнатиев" заради безопасността на хора...

Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" трябва да приключи до края на май. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред bTV. Ако строителните дейности продължат след този период, фирмата изпълнител ще дължи неустойка от близо 200 000 на ден за закъснението. "Въпреки проектантското решение за ограничителите аз се намесих и смених вида им.Направих това заради безопасността на хората. Настоях за такива елементи, които да са сигурни за гражданите и да ограничават движението на трамваите", каза Фандъкова  Кметът подчерта,че в момента "Граф Игнатиев" продължава да е със статут на строителна площадка. И работите на екипите ще продължат до тогава, докато майсторите не изпълнят всички предписания. Фандъкова коментира и казуса с небостъргача на фирма "Артекс". Според нея "Златен век" не е законна сграда, след като главният архитект не е удължил разрешителното за строителство. По-малко от една година се строи незаконно на мястото, допълни тя. Специалистите на Столична община твърдят, че разрешителното е изтекло в края на 2018 г. Било е заложено строителство на доста по-ниска сграда. Към момента е спряно строителството на място. "Към момента няма законово изискване главният архитект Здравко Здравков да изрази официално писмено становище. Не сме институцията, която контролира строежа, а само средата. Отговорността е на ДНСК", подчерта кметът на София.