Тема: хоро

comment 0
visibility 800
Хора пред Народиня театър

Самодейни народни танци пречат на постановките на Народния театър

Не сме против хората и ръченицата, но пространството пред Народния театър не е подходящото място. Това коментира директорът на Народния театър Мариус Донкин пред БНТ. Събирането на хора и фолклорните танци вече са част от гардския пейзаж на столицата. Вероятно не са организирани, но спонтанно много хора се събират в почивните дни пред Народния театър "Иван Вазов". И тази неделя вечерта не беше изключение. Отното десетки се струпаха и българският флаг се развя начело на дълго народно хоро, видя Столица.bg.  От това обаче има и недоволни хора, защото според тях така се пречи на постановките, които се играят в храма на Мелпомена. Пречат на работата ни, категоричен е и директорът на театъра Мариус Донкин.   "Не сме срещу спонтанното желание да се играе ръченица и хора, както не сме и срещу хората, които го правят. Няма човек по света, който да не е възхитен от нашия фолклор. Въпросът е, че мястото на окето се прави това не е подходящото, коментира Донкин. Той обяснява, че звукът от фолклорната музика влиза в голямата зала на театъра, а също и в камерната зала, която е под повърхността на земята. "Пречи ни, повярвайте. Нашият труд никак не е лек. Не е удобно и за зрителите, които не могат да се отдадат на това, което правим, аргументира се директорът на Народния театър. Другият проблем би, че посетителите на Народния театър трудно минавали пред пространството, където се вият хора и ръценици. Накрая млади хора пускали и чалга и чествали с викове и крясъци завършването на училище, разказа още Мариус Донкин.  

comment 0
visibility 649
хоро

Празнично хоро в Банкя за деня на Независимостта

  Празнично хоро ще извият утре жителите и гостите на Банкя за деня на Независимостта. Танците ще започнат от 12 часа в парк "Ротонда". Хорото ще поведе актрисата Димитрина Василева, която винаги създава много настроение и тържествена атмосфера, съобщават от администрацията на района.   Независимостта на България е обявена на 22 септември 1908 г. в Търново. По този начин държавата окончателно отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя.  

comment 0
visibility 916
хоро край езерото

Малка певица дирижира "Хоро край езерото" в "Дружба" (СНИМКИ)

Малката певица Йоанна Миланова бе изненадата на днешното "Хоро край езерото", което се проведе в "Дружба"1. Звънкото гласче на момичето определяше посоката и темпото на многото танци в парка. А когато запя "Залюбих мамо, три моми" и най-коравите сърца се разтопиха. Имаше много нови приятелства, много усмивки, прегръдки и снимки за спомен. Хората от района за пореден път доказаха,че за истинските родолюбци и отпускарски месец като август не е пречка да почетат българското. Емблематичната инициатива на район "Искър" се провежда за трета година, веднъж месечно- от април до октомври.    

Реклама
comment 0
visibility 2145
Езерето Дружба

„Хоро край езерото“ ще се проведе в „Дружба 1“

За трета поредна година в София ще се проведе инициативата „Хоро край езерото“. Събитието ще бъде открито утре 23 юни в парк „Езерото“ в ж.к. „Дружба-1“. Ако душата ви потрепва от ръченици, македонски или шопски напеви- то се хванете на хорото. Ще има много усмивки, споделени емоции, снимки за спомен и прекрасно настроение. Промяна в датата или мястото на събитието ще има само ако метеорологичните условия са лоши.

comment 0
visibility 927
хоро на езерото

Родолюбци ще вият "Хоро край езерото"

Хората, които милеят за родния фолклор, отново могат да се включат в "Хоро край езерото" в квартал "Дружба". Юнското издание на традиционното за район „Искър“ мероприятие ще се проведе на 23 май (неделя) от 17 ч в парк „Езерото“ в ж.к. „Дружба-1“, съобщават от администрацията на района. Инициативата се провежда за трета поредна година от район „Искър“ и всеки път събира все повече и повече жители и гости на района, които носят в сърцата и душите си любовта към българската народна музика и танци. Ако душата ви потрепва от ръченици, македонски или шопски напеви- то се хванете на хорото. Ще има много усмивки, споделени емоции, снимки за спомен и прекрасно настроение. Промяна в датата или мястото на събитието ще има само ако метеорологичните условия са лоши.  

comment 0
visibility 1024
ФА "Горна баня"

Читалище "Пробуда-1926" кани всички на хоро в "Горна баня"

Читалище "Пробуда-1926" заедно с район "Овча Купел" кани всички граждани на неделно хоро и концерт в "Горна баня". Събитието ще се проведе на 9 юни от 18 до 20 часа в квартала. В концерта ще вземат участие Детски танцов състав "Горнобанче", Фолклорен танцов ансамбъл "Горна баня", група за автентичен фолклор към читалище "Пробуда-1926", оркестър "Горна баня" и индивидуални изпълнители. Ще бъдат връчени и наградите на II Национален литературен конкурс "Николай Хрелков", организиран от читалището.

comment 0
visibility 791
Празник на село Иваняне

Село Иваняне отпразнува своя празник (СНИМКИ)

Единственото село в България с Паметник на буквите в центъра отпразнува своя празник 24 май. Гостите и жителите на китното селце бяха поздравени от кмета на селото Мария Павлова, кмета на Банкя Рангел Марков и общински съветници. За настроението на площада пък се погрижиха от фоклорен клуб „Пъстра китка”. Празника бе изпълнен с много музика, хора и настроение. Хората от това село определено могат да се горят с него. В него бяха инвестирани средства за детски площадки, стрийт фитнес, озеленяване, инфраструктура и ново кмество.

comment 0
visibility 609
Sofia open 2019

Тенисистите от Sofia open 2019 играят хоро пред „Арена Армеец“

Тенис звезди, участници в Sofia Open 2019, ще се докоснат до магията на традиционното българско хоро и музика. Това ще се случи в понеделник, 4 февруари, в 15.30 ч. пред зала „Арена Армеец“. Майсторите на корта ще се състезават кой е най-добър в танците след индивидуални уроци за българските хора. Сдружение „Азбукари“, заедно с организаторите на турнира, ще осъществят едно „Пробуждане с хоро“. Инициативата се провежда на 3 март по традиция, но това ще е извънредно. Така ще покажем на чужденците красотата и неповторимото звучене на българската музика. За музиката ще се погрижи група „Тъпани и Гайди“, а хорото ще поведе клуб по народни танци „Витоша“. Разбира се, феновете също могат да се хванат на хорото пред „Арена Армеец“.

comment 0
visibility 1213

„Хоро край езерото“ закрива сезона

От столичния район „Искър“ канят всички в неделя, 14 октомври, на финала на инициативата „Хоро край езерото“ – 2018. Тъй като времето вече няма да позволява забавления на открито, инициативата „Хоро край езерото“ обявява своя финал за тази година. Той ще бъде отбелязан на 14 октомври, неделя, от 10.00 ч. до 13.00 часа в парка при езерото в ж.к. "Дружба-1" на финалното събиране за народни песни и хора.

comment 0
visibility 689

Хоро край езерото

В паркът „Езерото”, намиращ се в жилищен комплекс „Дружба” от 10.00 часа до 13. 00 часа днес се провежда второто за тази година издание по инициативата "Хоро край езерото". Район „Искър“ от Столичната община съвместно с Дом на културата „Искър“ поканиха всички любители на българските народни танци да се присъединят към дългото българско хоро край езерото.