Тема: имотни измами

comment 0
visibility 447
арести

Прокуратурата поиска арест за петима от групата за имотни измами в София

Специализираната прокуратура внесе искане за задържане под стража на петима от общо шестимата обвинени за участие в схема с имотни измами. Шестият е с 5 000 лв. гаранция, съобщават от институцията.    Групата е действала на територията на София 5 години. Тя е фалшифицирала документи на покойници. В нея са участвали полицаи, служители на ГРАО и частни съдебни изпълнители. Схемата е действала безотказно. При нея са отнети много апетитни имоти, включително и такива на булевард "Витоша", допълват от Нова телевизия.   При извършените претърсвания на жилища и автомобили, както и лични обиски, са иззети множество доказателства за престъпната дейност на групата – чужди лични документи, данни за лица, чиито имоти са придобити или са подготвени за придобиване от групата и др.   Ролята на полицейския служител в престъпната група била да издирва възрастни или наскоро починали самотно живеещи хора, които притежават скъпи имоти и пари. Служителката в „ГРАО“ от своя страна заличавала от регистъра евентуални наследници на жертвите.   Иззет е и „издаден“ в Москва фиктивен акт за граждански брак на един от обвинените с починало лице, притежаващо голяма парична сума в банкова сметка и  апартамент в центъра на София.      

comment 0
visibility 3058
имотни измами

Разбита е група за имотни измами в София

Мащабна акция на прокуратурата и дирекция "Вътрешна сигурност" срещу фалшифицирането на документи и имотни измами върви в момента в София, съобщи Нова телевизия.   Според непотвърдена информация има шестима задържани. Част от престъпната група са частни съдебни изпълнители, служители на ГРАО, полицаи.   Направени са опити да бъдат теглени стотици хиляди левове от банки от сметки на починали лица.    Очаквайте подробности    

comment 0
visibility 977
МВР

Разбиха престъпна група за имотни престъпления в София

Разбиха престъпна група, действала на територията на Столична община, прехвърлила собствеността на имоти на стойност повече от 300 000 лв. Използвани са фалшиви документи за измама с 23 имота, информира News.bg. 10 човека са задържани, а 4 имат обвинения. Бивш нотариус е сред задържаните. Според запознати, той е съветвал групата как и какви точно документи трябва да се изготвят, както и посочвал при кой нотариус да бъде изповядана сделката. Няма действащи нотариуси сред задържаните. Разследването по случая е водено една година, но намеса на действащи нотариуси не е установена. Всички имоти са прехвърлени на роднини на престъпниците. Има прехвърляния и на търговски фирми, целящи заличаване на следите при извършване на покупко-продажба. Цената на въпросните апартаменти надвишава 300 000 лв. Подготвяни са свидетели за изповядване пред нотариус, които свидетелствали, че имотът е бил използван повече от 10 години. В капана на престъпниците са попаднали самотни хора с психични отклонения. Задържани са много документи, компютърни конфигурации, нотариални актове и пълномощни. Органите на реда са успели да предотвратят прехвърлянето на 9 имота.  

Реклама
comment 0
visibility 1297

ГДБОП разби престъпна група за имотни измами в София

Прокуратурата, заедно с ГДБОП, е разбила организирана група за имотни измами, с дейност предимно в кв. „Люлин“, съобщава Новини. По време на акцията са били задърчани 5 човека. Единият от задтржаните е оказал съдействие на прокуратурата и е с парична гаранция. На брифинга на прокуратурата беше съобщено, че е извършено претърсване на 30 адреса. Съществуват данни за незаконно присвояване на повече от 10 апартамента. Основната дейнсот на престъпниците е била търговия със земи и имотни измами. От ГДБОП потвърдиха, че информация за дейността на групата е постъпила преди 7 месеца. В началото се е смятало, че става дума за лихварска дейност. В течение на разследването се установило, че се извуршват имотни измами чрез фалшифициране на документи и многократно прехвърляне на имотите на ралични лица. Събрани са достатъчно доказателства за престъпленията. Разследването продължава. В случай на получаване на данни за намесата на длъжностни лица, то те ще бъдат присъединени към обвинението. Групата е съсредоточавала дейността си към необитаеми жилища. Схемата е била еднаква: потвърждавали, че собственикът е починал, проверявали за наследници чрез общински служители, плащали на хора да се представят за наследници и правели прехвърляне при нотариус.