Тема: Комисия по хазарта

comment 0
visibility 675
Комисията по хазарта отне лиценза на "Еврофутбол" за 3 месеца

Комисията по хазарта отне лиценза на "Еврофутбол" за 3 месеца

Държавната комисия по хазарта (ДКХ) отне за срок от три месеца лицензите на „Еврофутбол“ ООД, съобщиха от комисията, цитирани от bTV.   Дружеството има издадени лицензи за организиране на хазартни игри онлайн за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, както и за организиране на хазартни игри за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета.   Решението е на основание на текст от Закона за хазарта, който предвижда подобна мярка при просрочени публични задължения на дадено дружество в голям размер.   Ако „Еврофутбол“ отстрани нарушенията в срок ще може да продължи дейността си.   Според медийни публикации най-големият акционер в букмейкърската къща е гръцкият милиардер Сократис Кокалис с 51%. 30 на сто от капитала е в ръцете на фирми, сочени за близки до Васил Божков. Стефан Найденов и синовете му Цветомир и Боян („Ефбет“) пък публично са коментирали, че имат 16-процентов дял.    

comment 0
visibility 361
Апелативен съд

Задържаха под стража бивш директор в Комисията по хазарта

Апелативният специализиран наказателен съд реши да промени мярката за неотклонение от „Домашен арест“ в „Задържане под стража“ на бившия директор на Дирекция „Контрол и правни дейности“ в Държавната комисия по хазарта по протест на прокуратурата. Бившият директор е обвинен, че е участвал в организирана престъпна група, ръководената от Васил Божков, и за длъжностни престъпления. По отношение на него съдът потвърди тезата на Спец прокуратурата, че са налице данни, които предполагат участието му в престъпната група и извършването на длъжностни престъпения. Като директор на дирекцията от 2015 до 2018 г. обвиняемият е действал като съучастник и като съизвършител с председателя на комисията по това време Огнемир Митев. Техен подбудител е бил Васил Божков. Има опасност въпросният обвиняем да извърши друго престъпление на свобода, смята съдът. Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

comment 0
visibility 461
8 задържани от Комисията по хазарта на разпит в СДВР

8 задържани от Комисията по хазарта, разпитват ги в СДВР

Осем са задържаните от Комисията по хазарта при днешната акция на спецпрокуратура, ДАНС и ГДБОП. Освен в офисите на Държавната лотария на ул. Фритьоф Нансен 37 и на Нове холдинг на Васил Божков, акцията влезе за втори път за седмица и в Комисията по хазарта. От там са иззети документи и компютърни конфигурации, доказващи плащането на данъци на частни оператори на лотарии и други хазартни игри. При извеждането служители от Комисията по хазарта са заявили, че отиват на разпит в СДВР, съобщава bgonair.bg. Миналата сряда спецпоркуратура влезе в сградата на Комисията на столичния "Иван Ев. Гешов" в бившата сграда на Института по хигиена. По неофициялна информация днес сред задържаните е председателят Александър Георгиев. Не се притесняваме и по никакъв повод нямаме основания за тревоги, казал началникът на контрола в Комисията, цитиран от bgonair.bg.

Реклама
comment 0
visibility 444
Проверка в Комисията по хазарта

Акция в Комисията по хазарта: Частни оператори ощетили държавата с 210 млн. лв.

Около 4 часа е продължила акцията на прокуратурата и полицията в Комисията по хазарта, която е в сградата на бившия Институт по хигиена на столичния "Ив. Ев. Гешов". От там са иззети документи. Акцията е била под ръководството на прокурор Димитър Петров, съобщи bTV. Главният прокурор Иван Гешев каза, че акцията е по образувано досъдебно производство. В Комисията по хазарта е имало и представители на Агенцията за държавна финансова инспекция, която е към Министерство на финансите. Проверката е започнала по нареждане на прокуратурата и финансовия министър Владислав Горанов. Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавния Спортен тотализатор и частни оператори на хазартни игри. Това заяви директорът на АДФИ Георги Начев пред журналисти. При днешната проверка е установено, че БСТ е единственият оператор, който плащал 15% данък. Частниците плащал по-малко. Проверката обхваща и минал период - 5 години. До момента имало платени 500 млн. лв., а ако частните оператори са плащали както БСТ сумата би трябвало да бъде 710 млн. лв. или с 210 млн. лв. повече. Ще се изяснява законосъобразността на работата на Комисията по хазарта. Тя е събирала по различен начин таксите  от БСТ и другите хазартни оператори за едни и същи вид игри, а до момента не е ясно на какво се дължи това, коментира Георги Начев, цитиран от bTV. Преди дни Валери Симеонов внесе законопроект за хазарта да няма частни оператори.  

comment 0
visibility 938
Прокуратура влезе в Комисията по хазарта

Прокуратурата влезе в Комисията по хазарта, а не в Педиатрията

Акцията на полицията и прокуратурата е в Комисията по хазарта, в детската болница няма нито прокуратура, нито полиция. от пет телевизии ми звъняха вече, заяви пред Столица.bg зам.-директорът на детската болница доц. Калайков. Оказа се, че е станало объркване. Коли на прокуратурата и полицията са спрели пред болницата, но реално акцията е за Комисията по хазарта, която е в съседната сграда - бившия Център по хигиена, точно до педиатрията на "Иван Ев. Гешов". До момента от СГП и Спецпрокуратурата мълчат и не дават информация за проверката. "Не мога да ви кажа дали има прокуратура в Комисията", отсякоха от Комисията по хазарта.