Тема: Красна поляна

comment 0
visibility 453
ремонти улица

В "Красна поляна": Хора сами ремонтират улицата си, пълнят дупките с тухли

Граждани сами ремонтират улицата си в столичния район "Красна поляна".  Дупките са толкова дълбоки, че колите им засядат и не могат да преминат. Хората са запълнили кратерите с тухли, за да могат да минават. За ситуацията разказват от bTV.    Столичаните от тази улица са информирали общината за проблема. Ремонтът на малките квартални улици е приоритет на този мандат на ръководството на Столичната община. Подадените сигнали обаче не вършат работа, твърдят живущите на улица "Дръстър".   Районният кмет Иван Чакъров обясни, че в квартала доста улици са в тежко състояние. "Хората са прави, наистина от 40 години не са правени ремонти, по тях има и доста течове на вода, тъй като е стара мрежата. Миналата година влязохме доста силно във "Факултета" да оправяме улиците", обясни Чакъров. По думите му е започнал ремонт на улицата, но е спрян в началото на декември заради лошото време.   Първо ремонтираме тези улици, които са второстепенни, но са важни – по тях има голям поток от автомобили и те водят до обществени места като училище, медицински център или полицейско управление, уточни още районният кмет.  

comment 0
visibility 585
горене проверки

290 апартамента в "Красна поляна" проверени за горене на отпадъци, има 8 акта

8 акта са били съставени по време на проверките за горене на опасни предмети в София. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия. Проверени са 290 апартамента в квартал „Красна поляна”. Целта била да се види кой какво гори.   "Имаме мобилна станция, която особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет. Общо са пет станциите на Националната агенция по околна среда. Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции", поясни Фандъкова.     

comment 0
visibility 1344
Катастрофа на бул. Възкресение

Автомобил с жена и дете се заби в стълб на бул. Възкресение (СНИМКИ)

Тежка катастрофа стана на столичния бул. Възкресение. Автомобил излетя от пътното платно и се заби в огромен стълб на улично осветление. Няма пострадали хора. Колата се е качила на тротоара, където е имало пешеходци. Колата е управлявана от жена, а вътре е имало и дете, научи Столица.bg. За щастие нямат наранявания. Снимки от произшествието бяха публикувани в социалната мрежа. По първоначална информация шофьорът се е движил с висока скорост. Не е изключено и да е бил засечен от друг автомобил. Движението по натоварения булевард не е спряно, но шофьорите да карат внимателно и да съобразяват скоростта, тъй като пътната настилка е мокра. 

Реклама
comment 0
visibility 1005
Горене на кабели на открито

Хванаха роми да горят кабели до Виетнамските общежития

Роми са горили кабели на открито при бл. 8 на "Виетнамските общежития" в Красна поляна. Те са спипани от служители на Столичен инспекторат, които са извършвали текущ контрол района. При обхода инспекторите са забелязали задушливата миризма и дим и веднага са се насочили към мястото. Нарушителите са хванати на мястото. Веднага е извикан патрул на III РПУ на СДВР. Единият от ромите е започнал да гаси огъня. На нарушителите е направен е съставен акт по чл. 71 т. 17 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община. Глобите за горене на отпадъци на открито започват от 100 лв. и стигат до 700 лв. за физически лица.

comment 0
visibility 418
кофи

Умишлени палежи на контейнери за смет в "Красна поляна" (СНИМКИ)

Вандали палят почти ежедневно контейнерите за смет, намиращи се на територията на район "Красна поляна". От известно време набезите върху съдовете за отпадъци са зачестили. От администрацията на района съобщиха в социалната мрежа, че по палежите се работи заедно с полицията и всеки един нарушител ще бъде открит и санкциониран.       

comment 0
visibility 288
бягане

Крос за деца от първи до трети клас в "Красна поляна"

Децата от първи до трети клас ще премерят сили в едно колкото сериозно, толкова и забавно мероприятие. Те могат да участват на 20.09.2019 година (петък) от 9:30 ч. сутринта, в парк "Св. Св. Петър и Павел" в масов крос.   Спортната проява се провежда  под патронажа на район "Красна поляна". Могат да участват малчугани от началния курс на общинските училища на територията на района.     

comment 0
visibility 603
сертификати

Завърши санирането на блок 28, вход "Д" в "Красна поляна" (СНИМКИ)

Блок 28 , вход "Д" в "Красна поляна" получи първите сертификати за енергийна ефективност. Това съобщи в социалната мрежа кметът на района.  Даването на ценните книжа стана възможно чрез Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради и желанието на живущите.    Заслуга за добрия финал на инициативата имат Оник Пилибосян, домоуправител, който е двигателната сила на входа, и г-жа Ваня Цветкова, отговорник по проекта.      

comment 0
visibility 2891
Съборени незаконни къщи в Красна поляна

Разчистиха Главева махала в Красна поляна от незаконни ромски постройки (СНИМКИ)

Общо 19 незаконни ромски постройки и бараки бяха съборени по ул. "Суходолска 22" и ул. "Братска Дружба 8" - Главева махала в район Красна поляна. Вчера бяха премахнати, а днес продължава разчиставнето на терена. Премахването е регулярно и се прави  2 - 3 пъти в годината. Преди две седмици незаконни постройки бяха премахнати на ул. Суходол в район "Илинден". В района на Красна поляна ромите наброяват 35 000, а в "Илинден" те са около 3000 - 4000. На съборените вече къщи и бараки в Главева махала е имало регистрирани по около 410 души на един адрес. Тази зона е съвсем близо до Западен парк и след всяко премахване ромите отново издигали постройка.  Имаше опасност да навлязат в територията на самия Западен парк. Продължава разчистването на съборените постройки, както и на нергелементирано сметище. Много ни помогнаха пасторите в Факултета, тъй като те работят с хората и убедиха някои от тях сами да си премахнат постройките, коментира пред Столица.bg кметът на Красна поляна Иван Чакъров. Акцията бе планирана от кметството в Красна поляна, спазени са всички процедури включително и предупреждение на хората. Участвали са и екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция" на Столична община, 03 РУ–СДВР, Софийска вода, ЧЕЗ-Електроразпределение и ОП "Екоравновесие".Продължават действиято по разчистване и рекултивиране на засегнатия терен. "Вчера премахнахме и временни елстълбове и спиране на течове, тъй като имаше незакнон присъединяване към вода и ток. Живеещите там нямат регистрация в Красна поляна. В района имахме най-голямото ромско гето, заселено през 1995 и 1996 г. Сега вече сме на трето място", коментира Иван Чакъров.

comment 0
visibility 708
нпова

Строят нова детска градина в "Красна поляна"

Детското заведение ще бъде разположено зад X-та поликлиника и ще обслужва най-малките от кв. „Разсадника“ и от кв. „Илинден“, съобщават от Столичната община. Детската градина ще е за 6 групи. През тази година общината санира 169 детска градина "Коледарче" в район „Красна поляна“, с което изразходваната топлоенергия ще бъде намалена с 30%. Със спестените средства ще бъде закупено ново оборудване. Ремонтът трябва да приключи в началото на месец септември.

comment 0
visibility 766
паркинг

Прави се нов паркинг до блокове 76 и 77 в "Красна поляна" (СНИМКИ)

Започнала е работата по нов паркинг при блокове 76 и 77 в "Красна поляна". Съоръжението ще осигури над 26 нови места за паркиране. Ще има засадени и 16 дървета, обясни в социалната мрежа кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Проектът е по програма на Столична Община за ефективно поддържане на уличната мрежа. Тя допълни, че се работи по реализирането на програма за направата на паркинги по кварталите на града. Това ще бъде и един от приоритетите в работата през следващите години. Целта е да има повече ред около блоковете, а и гражданите да се чувстват сигурни за своите автомобили.    

comment 0
visibility 690
елена София

Само 7 проекта за "Зелена София" в "Красна поляна"

Процедурата по класиране на участниците в третия етап по Програма "Зелена София" за 2019 г. на Столичната община приключи. Това беше крайният етап по програмата. 7 проекта са постъпили в деловодството на район "Красна поляна", съобщиха от района в социалната мрежа. Те са от регистрирана етажна собственост и са одобрени и седемте.    Програма "Зелена София" има за цел облагородяването на общински, зелени площи в междублокови градинки и пространства. Проектите ще бъдат осъществени между гражданите от съответния район и Столичната община. На спечелилите ще бъдат предоставени безплатни цветя, дървесина, тревни смески, пейки и материали за ремонт. По този начин столичани могат да облагородят и да ремонтират междублоковите си градинки, както и да създадат зони за отдих.

comment 0
visibility 1846
махане

Махат Виетнамските общежития от "Красна поляна"

Премахването на Виетнамските общежития от "Красна поляна" трябва да приключи до 2021-2022 година. Това съобщи кметът на района Иван Чакъров в ефира на Bulgaria ON AIR. В момента се чака одобрението за строеж на алтернативните къщи. Новите социални жилища щели да бъдат само на ток. Чакъров допълни, че преди време в района на Виетнамските общежития са били документирани случаи 480 човека да бъдат регистрирани на един адрес. За щастие подобни проблеми вече са решени. В "Красна поляна" се работи сериозно за интеграцията на ромите. Използва се потенциала на младите хора от общността, които искат да живеят по-добре, но трудно си намират работа. Учителите от района работят с децата от квартала без да ги е страх да се движат по улиците. Стриктно се следи посещението на ясли и детски градини, училищата са санирани и приличат на тези в другите европейски страни.    

comment 0
visibility 631
Филтър на комина на БКС "Красна поляна"

Над 2000 пречистващи филтри на комини поставя Столична общи за 3 години

Над 2000 пречистващи филтри на комини на домакинства, отопляващи се с твърдо гориво трябва да поставят от Столична община до 2023 г.  Това показват резултатите от успешно реализираният пилотен проект в столичния район "Красна поляна". През зимата там бяха доставени и монтирани 25 бр. филтри за комини за домашни горивни инсталации до 50 KW. Първите такива бяха поставени на комина на БКС "Красна опляна" и на още 9 къщи в района. Проектът бе финансиран по програма Балкани-Средиземно море 2014-2020г. в рамките на проект AIRTHINGS. В момента в района, общо по двете инициативи, има инсталирани 35 филтъра за комини.  СО предприема мерки и създава организация за преимуществено поставяне на до 150 бр. филтри за комини на горивни, отоплителни инсталации иустройства на домакинства до края на 2019 г. в райони "Красна поляна" и "Слатина". Според направените разчети още 850 от пречистващите устойоства трябва да се поставят до 2021. До 2023 г. от Московска 33 ще монтират още 1000 филтри.  Пречистващите усторйства да поредната мярка срещу замърсяването на въздуха в столицата. По друга програма пък Столична община подмени отоплителните устройства на над 5000 домакинства. Общо в града има 50 000 домакинства, които се отопляват на твърдо гориво и през зимните месеци са основен замърсител на въздуха.

comment 0
visibility 729
Променят движението по ул. Суходолска

Водопровод променя движението по ул. "Суходолска"

Изграждането на водопровод променя движението по столичната ул. Суходолска, район Красна поляна. Въвежда се временна организация за автомобили, предупреждават от Столична община. От днес, 29 юни се забранява влизането на пътни превозни средства по южната половина от пътното платно на ул. „Суходолска” в участъка при кръстовището с ул. “Кубан". Движението на ще се извършва по северната половина от пътното платно на ул. „Суходолска”. Участъкът ще се се регулира с преносима светофарна уредба. Затворена за движение е и ул. „Кубан“ в участъка от ул. „Суходолска“ до ул. „Чемерика“, поетапно: в единия етап по южната половина от пътното платно на ул. „Суходолска“ в участъка между ж.п. прелеза и ул. „Банско“. Пътните превозни средства ще се движат по северната половина от пътното платно, в другия етап по северната половина от пътното платно на ул. „Суходолска“ в участъка между ж.п. прелеза и ул. „Банско“, като движението се извършва по южното платно на посочения участък, като се регулира с преносима светофарна уредба. От 10.00 до 18.00 часа на 29 юни 2019 г. маршрутите на автобусни линии №№ 72 и 77 в посока към ж.к. Западен парк се скъсяват до ж.к. Красна поляна (кръстовището бул. Възкресение-ул. Рижки проход). За маршрутите се закрива спирка с код 0620 „Ж.к. Западен парк“.

comment 0
visibility 1044
празник

Марги Хранова - специална изненада за празника на "Красна поляна"

Певицата Маргарита Хранова е специалната звездна изненада за празника на район "Красна поляна". Той ще се проведе на 29 юни в парк "Лебеда", съобщиха от администрацията на района. Освен звездата на родната естрада, хората от района ще веселят още Невена Цонева, Антон Гюров от последното издание на "Гласът на България", младата певица Мария Пашалийска. По време на празника ще има и конкурс за детска рисунка на тема "Лято". Изкушените от театъра ще се порадват на детска пиеса от "Ателие" 313. Финансово рамо за празника дава Дирекция "Култура" на Столична община.

comment 0
visibility 2580
обир

Мъж обра жена в "Красна поляна"

Полицията задържа мъж на 34 години, който е обрал жена в квартал "Красна поляна" в столицата. На 3 юни потърпевшата е подала сигнал, че е била нападната от непознат във входа на кооперацията, където живее. Със сила той успял да издърпа от врата ѝ златен синджир, съобщиха от МВР. Служители на Шесто РУ и техни колеги от сектор „Грабежи“ - СДВР установили и задържали извършителя- оказал се криминално проявен. На мъжа е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

comment 0
visibility 17812
Забелязано в София

Катастрофиралата жена в "Красна поляна" е починала

Жената, която по-рано днес катастрофира тежко в "Красна поляна" с БМВ е била на 23 години. Веднага е откарана в пирогов и въпреки усилията на лекарите е починала. Тъжната новина идва на връх Черешова задушница, когато почитаме починалите. Този инцидент е поредния след няколко тежки в страната днес. Жената е била в изключително тежко състояние, уточняват от лечебното заведение. Очевидци твърдят, че жената е участвала в гонка с друг автомобил, но поради все още неизяснени причини е загубила контрол, след което се озовава на трамвайните релси и се удря в стълб. След тежкият удар долните крайници на жената са били премазани. В близост е минавала линейка по сигнал за нахапан от куче мъж в "Овча купел", съобщава Блиц. Линейката се е отзовала веднага, но при изкарването от автомобила е станало ясно, че крайниците са загубени, както вече Столица.bg писа.

comment 0
visibility 642
доброволци

"Красна поляна" показа делата на най-активните си доброволци(СНИМКИ)

Част от най-активните доброволци на територията на район "Красна поляна" получиха благодарности от администрацията в социалната мрежа. Става дума за тези, които не пестиха време и усилия, за да участват в приключилото вече пролетно почистване на столицата. Признанието за почистването, облагородяването и озеленяването е за междублоковите пространства на: бл.7, жк. "Красна поляна" 2 част; бл.104, жк. "Красна поляна" 1 част; бл.12, жк. "Красна поляна" 1 част; бл.49, жк. "Илинден"; бл.21А, жк. "Разсадника-Коньовица". От общинската администрация апелират гражданите да продължат да се грижат все така добре за заобикалящата ги среда. И подчертават,че винаги ще подкрепят идеи за добрия вид на междублоковите пространства.  

comment 0
visibility 684
Дезинфекция в района

Стартираха дезинсекционни обработки в район „Красна поляна” (СНИМКИ)

Стартираха дезинсекционните обработки на площи в район „Красна поляна”. През този месец първо се прави ларвицидна обработка за ларви на комари. След това ще бъде направена и обработка срещу кърлежи (дезакаризация) и гризачи (дератизация), съобщават от районната администрация. През вчерашния ден обработени бяха р.Суходолска, Охранителния канал на Западен парк, р.Владаийска, р.Стубела и езерото Смърдана. Обработката ще продължи по график и през следващите дни.

comment 0
visibility 1795
Виетнамските общежития

Жилища от транспортни контейнери вместо Виетнамските общежития

Нови жилища направени от транспортни контейнери на стойност 2,4 милииона лева ще бъдат изградени вместо Виетнамските общежития в София. Сградите ще могат да се монтират и демонтират без проблем и ще могат да се преместват при необходимост, съобщава bTV. От 102 контейнера ще бъдат сглобени 51 апартамента за повече от 300 жители на Виетнамските общежития. Срокът за изпълнение е 160 дни. Очаква се строителството да започне до месец. Според жителите на Красна Поляна, обаче всички ромени не трябва да бъдат преместени на едно място. Отоплението на сградите ще бъде вградено и така ще се избегне възможноста климатиците да бъдат свалени.  Новите сградите ще бъдат същите като общежитията на учениците от 153 гимназия в София.Очаква се по-план до края на 2019-та година да бъдат съборени още два блока от Виетнамските общежития. Към момента обаче свободни общински жилища няма. Кмета на район „Красна поляна” Иван Чакъров, сподели, че първите жилища от контейнери ще бъдат построени в кв.Факултета, като в Красна Поляна няма да има такива.

comment 0
visibility 892
Премахнат камион с боклук

Столичен инспекторат премахна камион с отпадъци на ул. "Вардар"

Закотвен от месеци камион, пълен с боклуци беше премахнат след светкавична намеса на Столичен инспекторат. Той се намираше на ъгъра на ул. "Вардар" и ул. "Рибен буквар". След сигнал на граждани до Столица.bg районният кмет на Красна поляна Иван Чакъров предприе бърза проверка и мерки,  а след намесата на Столичен инспекторат боклукът и камионът бяха премахнати. При проверката бе открит собственика на камиона. Той обяснил, че просто си е паркирал на това място, а живеещи в блока се възползвали от откритата каросерия и редовно си изхвърляли отпадъците. Камионът вече е преместен, а на мястото  е поставен контейнер за битов отпадък. Скоро там ще има и съдове за разделно събиране, уточниха от Столичен инспекторат. Междувременно в четвъртък вечерта фирмата,която беше глобена за замърсяване на Симеоновско шосе организира за своя сметка почистване и изми участъка от Околовръстното до ул. "Георги Русев".

comment 0
visibility 490
Мъгла, мръсен въздух

„Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” на протест срещу мръсния въздух

Жители на „Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” се събират пред Министерството на околната среда и водите. Протестът ще започне довечера в 18 часа, обясниха пред bTV. Десислава Миланова от протестиращите заяви, че над 80% от населението признава, че има проблем с мръсния въздух. Това, за което ще настояват е МОСВ да влезе в ролята си и да започне да управлява отпадъците. Кото най-голям проблем на район „Красна поляна” тя посочи горенето на битовите отпадъци. Подобен е проблемът и в „Западен парк” и „Овча купел”, отбелязаха протестиращите. Общинският съветник Ани Стойкова обясни, че на всеки три месеца се приема отчет от ресорния зам.-кмет по екология за чистотата на въздуха.   

comment 0
visibility 1025

Във Факултета продължават да горят кабели и отпадъци

В ромския квартал Факултета, район Красна поляна продължават да горят кабели и отпадъци. Задушливият дим се разнася и стига до блоковете в съседния жилищен квартал. За проблемът гражданите редовно алармират в общината. Мобилни екипи на Столичния инспекторат дежурят в и край Факултета и са безкомпромисни към нарушителите. Вчера отново бе заловен нарушител. При проверка на ул. "Братска дружба" 8  инспекторите хващат на място нарушителя. Той е горял кабели на открито.  Малката уличка е в първата отбивка на главната ул. Суходолска" и е точно до горичката в началото на Факултета. На мястото са извикани и служители на III РПУ и с тяхна подкрепа на извършителят е съставен акт за административно нарушение. Засилените проверки на мобилните екипи продължават в рисковите райони на София. Забранено е горенето на отпадъци, кабели, гуми и др.