Тема: Красна поляна

comment 0
visibility 831
90 социално слаби от "Красна поляна" получават топла храна по домовете

90 социално слаби от "Красна поляна" получават топла храна по домовете

Топла храна за 90 социално слаби жители на район „Красна поляна” се доставя лично по домовете на хората по проект „Топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация 2020”. Това съобщиха от администрацията на района в социалната мрежа. Както приготвянето, така и всички доставки на храната, се изпълняват при спазването на стриктни мерки за хигиена и безопасност. Екипът по доставките се състои от служители на фирмата, приготвяща храната, както и служители на районната администрация. Доставянето на храна по домовете на хората, включени в проекта, е изключително важно, защото те попадат в рисковата група особено застрашени от вируса.

comment 0
visibility 1051
Трима от ранените в катастрофата с 3 автомобил са осовободени от "Пирогов"

Трима от ранените в катастрофата с 3 автомобил са осовободени от "Пирогов"

Трима от пострадалите младежи в катастрофата с 3 автомобила в столичния квартал "Красна поляна" са освободени от "Пирогов", потвърдиха от болницата пред Столица.bg. Общо пострадалите са 5 и са откарани и в други софийски болници. Сигналът за инцидента към Спешна помощ е подаденв 20:57 часа, а първата линейка е пристигнала на мястото след 6 минути, като общо 4 се отзовават на произшествието. Шест души са ранени при тежка катастрофа в "Красна поляна" Трима от пострадалите са прегледани в "Пирогов"  - 180годишно момче с контузия на бедрото и ръката, момиче на 17 години с травма на ръката и още едно момиче с лека контузия на главата. 37-годишен мъж е с леки наранявания на главата и е отведен във ВМА, жена на 20 години е с наранявания на гръдния кош и е откарано в ИСУЛ.  

comment 0
visibility 13206
катастрофа в красна поляна

Шест души са ранени при тежка катастрофа в "Красна поляна"

Местоположението на катастрофата е на кръстовището на "Възкресение" и "Вардар" в "Красна поляна". Сигнал за инцидента е получен малко преди 21:00 тази вечер. Автомобилите са Мерцедес, Рено и Шкода. Пострадалите са на 17, 18, 20 и 36 години и са откарани във ВМА, ИСУЛ и Пирогов съответно с травми на глава, гръден кош и крайниците.  

Реклама
comment 0
visibility 1194
И "Красна поляна" набира доброволци срещу коронавируса

И "Красна поляна" набира доброволци срещу коронавируса

И в район "Красна поляна" вече започна кампания по набиране на доброволци за подпомагане на възрастни,болни и трудноподвижни хора, чрез разнасяне на храна, вода и лекарствени медикаменти.    Доброволците, заявили желание да се включат, ще бъдат извикани при необходимост.Те няма да имат контакт с нуждаещите се, а само ще оставят необходимите продукти на безопасно разстояние.   Желаещите да се включат като доброволци могат да го направят, като се обадят на тел: 02/9217243;02/9217210; 0896923664, e - mail:office@krasnapolyana.bg или чрез лично съобщение на страницата на района в социалната мрежа Фейсбук, като посочат три имена, телефон и адрес.  

comment 0
visibility 1325
Дезинфекция на "Красна поляна"

Обработват улиците в район „Красна поляна“ срещу COVID - 19

Администрацията на район „Красна поляна“ съобщава, че започва обработка на улиците в района. Тази дезинфекцията е една от превантивните мерки срещу разпространението на коронавируса. Екип от дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столична община е третирала със специализирани препарати. Днес са били обработени най-рисковите зони, а именно кв. "Факултета",  "Виетнамски общежития", зоните в и около всички училища, детски градини и пазари на територията на район "Красна поляна". От администрацията призовават всички граждани да бъдат дисциплинирани и отговорни!

comment 0
visibility 2495
махане на гаражи

Започва поетапно махане на незаконни гаражни клетки в "Красна поляна"

Администрацията на район "Красна поляна" стартира процедури за поетапно премахване на незаконно монтирани гаражни клетки. Преобладаваща част от тях са разположени в междублокови пространства, върху терени - общинска собственост.   Крайната цел е да се обособят нови паркоместа, които да облекчат проблемите с паркирането и да облагородят градската среда. Освен за поетапно премахване на незаконни гаражни клетки, в транспортна комисия към Столична община, е предложено изграждането на подземни и надземни паркинги в района.   Във връзка с прилагане на завишен контрол върху нерегламентираното спиране и паркиране около училища, детски градини и търговски обекти се разглежда и въвеждане на т.нар. "жълта зона".    

comment 0
visibility 712
запалени

Палеж на контейнери за разделно събиране в "Красна поляна" (СНИМКИ)

Палеж на пластмасови контейнери за разделно събиране в ж.к "Красна поляна - 2", между блокове № 233 и 234 е потушен през изминалата нощ. Екип на 03 Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" е реагирал своевременно, за предотвратяването на по-големи щети. За случката съобщиха от администрацията на района в социалната мрежа.    От там апелират всички граждани, свидетели на нередности или вандалски прояви, да информират по най-бързия начин органите на реда.  

comment 0
visibility 815
протест отново

След година пауза: Виетнамските общежития отново изкараха "Красна поляна" на протест

Жителите на "Красна поляна" отново излизат на протест заради Виетнамските общежития. Този път те настояват за конкретни срокове, в които ще бъдат премахнати всички сгради, разказват от Bulgaria ON AIR. "Подновихме протестите след една година пауза. Година, в която бяха избори и искахме да дистанцираме протестите от цялата политическа история, за да не ни обвиняват в предизборни пристрастия и кандидат-кметски борби. Искахме да се знае, че тези протести са граждански", обясни пред камерите жител на квартала. Оказва, че точно преди 3 години жителите на "Красна поляна" се събират в 123-то училище и оттогава се борят за събарянето на общежитията. "Тогава бяха запалени страстите, заради проект за изграждане на социален център. Гражданите на квартала спряха протестите, но общежитията си останаха", добави мъжът в ефира на медията. Според друг жител на квартала сградите там са известни с отделянето на азбест, който е канцерогенен. Живеят изключително бедно и се отопляват с каквото им падне, върлуват и болести, подчерта той. "Тук живеят страшно много семейства, които са социално слаби. Те са тук от 1993 г., някои са родени тук. Аз съм се ангажирал със срокове, доколкото са моите възможности. Намерили сме терен, сключили сме договор с фирма, договорът е до април да бъдат построени 2 блока за 54 семейства", заяви пред камерите кметът на "Красна поляна" Иван Чакъров.

comment 0
visibility 711
ремонти улица

В "Красна поляна": Хора сами ремонтират улицата си, пълнят дупките с тухли

Граждани сами ремонтират улицата си в столичния район "Красна поляна".  Дупките са толкова дълбоки, че колите им засядат и не могат да преминат. Хората са запълнили кратерите с тухли, за да могат да минават. За ситуацията разказват от bTV.    Столичаните от тази улица са информирали общината за проблема. Ремонтът на малките квартални улици е приоритет на този мандат на ръководството на Столичната община. Подадените сигнали обаче не вършат работа, твърдят живущите на улица "Дръстър".   Районният кмет Иван Чакъров обясни, че в квартала доста улици са в тежко състояние. "Хората са прави, наистина от 40 години не са правени ремонти, по тях има и доста течове на вода, тъй като е стара мрежата. Миналата година влязохме доста силно във "Факултета" да оправяме улиците", обясни Чакъров. По думите му е започнал ремонт на улицата, но е спрян в началото на декември заради лошото време.   Първо ремонтираме тези улици, които са второстепенни, но са важни – по тях има голям поток от автомобили и те водят до обществени места като училище, медицински център или полицейско управление, уточни още районният кмет.  

comment 0
visibility 771
горене проверки

290 апартамента в "Красна поляна" проверени за горене на отпадъци, има 8 акта

8 акта са били съставени по време на проверките за горене на опасни предмети в София. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова телевизия. Проверени са 290 апартамента в квартал „Красна поляна”. Целта била да се види кой какво гори.   "Имаме мобилна станция, която особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет. Общо са пет станциите на Националната агенция по околна среда. Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции", поясни Фандъкова.     

comment 0
visibility 1484
Катастрофа на бул. Възкресение

Автомобил с жена и дете се заби в стълб на бул. Възкресение (СНИМКИ)

Тежка катастрофа стана на столичния бул. Възкресение. Автомобил излетя от пътното платно и се заби в огромен стълб на улично осветление. Няма пострадали хора. Колата се е качила на тротоара, където е имало пешеходци. Колата е управлявана от жена, а вътре е имало и дете, научи Столица.bg. За щастие нямат наранявания. Снимки от произшествието бяха публикувани в социалната мрежа. По първоначална информация шофьорът се е движил с висока скорост. Не е изключено и да е бил засечен от друг автомобил. Движението по натоварения булевард не е спряно, но шофьорите да карат внимателно и да съобразяват скоростта, тъй като пътната настилка е мокра. 

comment 0
visibility 1792
Горене на кабели на открито

Хванаха роми да горят кабели до Виетнамските общежития

Роми са горили кабели на открито при бл. 8 на "Виетнамските общежития" в Красна поляна. Те са спипани от служители на Столичен инспекторат, които са извършвали текущ контрол района. При обхода инспекторите са забелязали задушливата миризма и дим и веднага са се насочили към мястото. Нарушителите са хванати на мястото. Веднага е извикан патрул на III РПУ на СДВР. Единият от ромите е започнал да гаси огъня. На нарушителите е направен е съставен акт по чл. 71 т. 17 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община. Глобите за горене на отпадъци на открито започват от 100 лв. и стигат до 700 лв. за физически лица.

comment 0
visibility 1232
кофи

Умишлени палежи на контейнери за смет в "Красна поляна" (СНИМКИ)

Вандали палят почти ежедневно контейнерите за смет, намиращи се на територията на район "Красна поляна". От известно време набезите върху съдовете за отпадъци са зачестили. От администрацията на района съобщиха в социалната мрежа, че по палежите се работи заедно с полицията и всеки един нарушител ще бъде открит и санкциониран.       

comment 0
visibility 1125
бягане

Крос за деца от първи до трети клас в "Красна поляна"

Децата от първи до трети клас ще премерят сили в едно колкото сериозно, толкова и забавно мероприятие. Те могат да участват на 20.09.2019 година (петък) от 9:30 ч. сутринта, в парк "Св. Св. Петър и Павел" в масов крос.   Спортната проява се провежда  под патронажа на район "Красна поляна". Могат да участват малчугани от началния курс на общинските училища на територията на района.     

comment 0
visibility 1478
сертификати

Завърши санирането на блок 28, вход "Д" в "Красна поляна" (СНИМКИ)

Блок 28 , вход "Д" в "Красна поляна" получи първите сертификати за енергийна ефективност. Това съобщи в социалната мрежа кметът на района.  Даването на ценните книжа стана възможно чрез Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради и желанието на живущите.    Заслуга за добрия финал на инициативата имат Оник Пилибосян, домоуправител, който е двигателната сила на входа, и г-жа Ваня Цветкова, отговорник по проекта.      

comment 0
visibility 3646
Съборени незаконни къщи в Красна поляна

Разчистиха Главева махала в Красна поляна от незаконни ромски постройки (СНИМКИ)

Общо 19 незаконни ромски постройки и бараки бяха съборени по ул. "Суходолска 22" и ул. "Братска Дружба 8" - Главева махала в район Красна поляна. Вчера бяха премахнати, а днес продължава разчиставнето на терена. Премахването е регулярно и се прави  2 - 3 пъти в годината. Преди две седмици незаконни постройки бяха премахнати на ул. Суходол в район "Илинден". В района на Красна поляна ромите наброяват 35 000, а в "Илинден" те са около 3000 - 4000. На съборените вече къщи и бараки в Главева махала е имало регистрирани по около 410 души на един адрес. Тази зона е съвсем близо до Западен парк и след всяко премахване ромите отново издигали постройка.  Имаше опасност да навлязат в територията на самия Западен парк. Продължава разчистването на съборените постройки, както и на нергелементирано сметище. Много ни помогнаха пасторите в Факултета, тъй като те работят с хората и убедиха някои от тях сами да си премахнат постройките, коментира пред Столица.bg кметът на Красна поляна Иван Чакъров. Акцията бе планирана от кметството в Красна поляна, спазени са всички процедури включително и предупреждение на хората. Участвали са и екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция" на Столична община, 03 РУ–СДВР, Софийска вода, ЧЕЗ-Електроразпределение и ОП "Екоравновесие".Продължават действиято по разчистване и рекултивиране на засегнатия терен. "Вчера премахнахме и временни елстълбове и спиране на течове, тъй като имаше незакнон присъединяване към вода и ток. Живеещите там нямат регистрация в Красна поляна. В района имахме най-голямото ромско гето, заселено през 1995 и 1996 г. Сега вече сме на трето място", коментира Иван Чакъров.

comment 0
visibility 1464
нпова

Строят нова детска градина в "Красна поляна"

Детското заведение ще бъде разположено зад X-та поликлиника и ще обслужва най-малките от кв. „Разсадника“ и от кв. „Илинден“, съобщават от Столичната община. Детската градина ще е за 6 групи. През тази година общината санира 169 детска градина "Коледарче" в район „Красна поляна“, с което изразходваната топлоенергия ще бъде намалена с 30%. Със спестените средства ще бъде закупено ново оборудване. Ремонтът трябва да приключи в началото на месец септември.

comment 0
visibility 1487
паркинг

Прави се нов паркинг до блокове 76 и 77 в "Красна поляна" (СНИМКИ)

Започнала е работата по нов паркинг при блокове 76 и 77 в "Красна поляна". Съоръжението ще осигури над 26 нови места за паркиране. Ще има засадени и 16 дървета, обясни в социалната мрежа кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Проектът е по програма на Столична Община за ефективно поддържане на уличната мрежа. Тя допълни, че се работи по реализирането на програма за направата на паркинги по кварталите на града. Това ще бъде и един от приоритетите в работата през следващите години. Целта е да има повече ред около блоковете, а и гражданите да се чувстват сигурни за своите автомобили.    

comment 0
visibility 1358
елена София

Само 7 проекта за "Зелена София" в "Красна поляна"

Процедурата по класиране на участниците в третия етап по Програма "Зелена София" за 2019 г. на Столичната община приключи. Това беше крайният етап по програмата. 7 проекта са постъпили в деловодството на район "Красна поляна", съобщиха от района в социалната мрежа. Те са от регистрирана етажна собственост и са одобрени и седемте.    Програма "Зелена София" има за цел облагородяването на общински, зелени площи в междублокови градинки и пространства. Проектите ще бъдат осъществени между гражданите от съответния район и Столичната община. На спечелилите ще бъдат предоставени безплатни цветя, дървесина, тревни смески, пейки и материали за ремонт. По този начин столичани могат да облагородят и да ремонтират междублоковите си градинки, както и да създадат зони за отдих.

comment 0
visibility 2671
махане

Махат Виетнамските общежития от "Красна поляна"

Премахването на Виетнамските общежития от "Красна поляна" трябва да приключи до 2021-2022 година. Това съобщи кметът на района Иван Чакъров в ефира на Bulgaria ON AIR. В момента се чака одобрението за строеж на алтернативните къщи. Новите социални жилища щели да бъдат само на ток. Чакъров допълни, че преди време в района на Виетнамските общежития са били документирани случаи 480 човека да бъдат регистрирани на един адрес. За щастие подобни проблеми вече са решени. В "Красна поляна" се работи сериозно за интеграцията на ромите. Използва се потенциала на младите хора от общността, които искат да живеят по-добре, но трудно си намират работа. Учителите от района работят с децата от квартала без да ги е страх да се движат по улиците. Стриктно се следи посещението на ясли и детски градини, училищата са санирани и приличат на тези в другите европейски страни.    

comment 0
visibility 767
Филтър на комина на БКС "Красна поляна"

Над 2000 пречистващи филтри на комини поставя Столична общи за 3 години

Над 2000 пречистващи филтри на комини на домакинства, отопляващи се с твърдо гориво трябва да поставят от Столична община до 2023 г.  Това показват резултатите от успешно реализираният пилотен проект в столичния район "Красна поляна". През зимата там бяха доставени и монтирани 25 бр. филтри за комини за домашни горивни инсталации до 50 KW. Първите такива бяха поставени на комина на БКС "Красна опляна" и на още 9 къщи в района. Проектът бе финансиран по програма Балкани-Средиземно море 2014-2020г. в рамките на проект AIRTHINGS. В момента в района, общо по двете инициативи, има инсталирани 35 филтъра за комини.  СО предприема мерки и създава организация за преимуществено поставяне на до 150 бр. филтри за комини на горивни, отоплителни инсталации иустройства на домакинства до края на 2019 г. в райони "Красна поляна" и "Слатина". Според направените разчети още 850 от пречистващите устойоства трябва да се поставят до 2021. До 2023 г. от Московска 33 ще монтират още 1000 филтри.  Пречистващите усторйства да поредната мярка срещу замърсяването на въздуха в столицата. По друга програма пък Столична община подмени отоплителните устройства на над 5000 домакинства. Общо в града има 50 000 домакинства, които се отопляват на твърдо гориво и през зимните месеци са основен замърсител на въздуха.

comment 0
visibility 870
Променят движението по ул. Суходолска

Водопровод променя движението по ул. "Суходолска"

Изграждането на водопровод променя движението по столичната ул. Суходолска, район Красна поляна. Въвежда се временна организация за автомобили, предупреждават от Столична община. От днес, 29 юни се забранява влизането на пътни превозни средства по южната половина от пътното платно на ул. „Суходолска” в участъка при кръстовището с ул. “Кубан". Движението на ще се извършва по северната половина от пътното платно на ул. „Суходолска”. Участъкът ще се се регулира с преносима светофарна уредба. Затворена за движение е и ул. „Кубан“ в участъка от ул. „Суходолска“ до ул. „Чемерика“, поетапно: в единия етап по южната половина от пътното платно на ул. „Суходолска“ в участъка между ж.п. прелеза и ул. „Банско“. Пътните превозни средства ще се движат по северната половина от пътното платно, в другия етап по северната половина от пътното платно на ул. „Суходолска“ в участъка между ж.п. прелеза и ул. „Банско“, като движението се извършва по южното платно на посочения участък, като се регулира с преносима светофарна уредба. От 10.00 до 18.00 часа на 29 юни 2019 г. маршрутите на автобусни линии №№ 72 и 77 в посока към ж.к. Западен парк се скъсяват до ж.к. Красна поляна (кръстовището бул. Възкресение-ул. Рижки проход). За маршрутите се закрива спирка с код 0620 „Ж.к. Западен парк“.

comment 0
visibility 1447
празник

Марги Хранова - специална изненада за празника на "Красна поляна"

Певицата Маргарита Хранова е специалната звездна изненада за празника на район "Красна поляна". Той ще се проведе на 29 юни в парк "Лебеда", съобщиха от администрацията на района. Освен звездата на родната естрада, хората от района ще веселят още Невена Цонева, Антон Гюров от последното издание на "Гласът на България", младата певица Мария Пашалийска. По време на празника ще има и конкурс за детска рисунка на тема "Лято". Изкушените от театъра ще се порадват на детска пиеса от "Ателие" 313. Финансово рамо за празника дава Дирекция "Култура" на Столична община.