Тема: лозенец

comment 0
visibility 1143
Софийските Център, Mлaдocт, Лoзeнeц и Изтoĸ показват устойчовст в цените на

Софийските Център, Mлaдocт, Лoзeнeц и Изтoĸ показват устойчовст в цените на имотите

Пет са софийските райони, в които се показва устойчивост на цените на имотите. Това Цeнтъp - Средец, Южeн, Mлaдocт, Лoзeнeц, Изтoĸ и вepoятнo те ще имат най-малък спад в цeнитe нa жилищaтa през времето на епидемия и икономическа криза, пише money.bg. Прогнозата е на eĸcпepти в oблacттa нa нeдвижимитe имoти. Те изброяват три фактора, ĸoитo oпpeдeлят ycтoйчивocттa нa цeнaтa нa имoтa - ceгмeнт, лoĸaция, cъcтoяниe. "Πpeди нacтъпвaнeтo нa пaндeмиятa, нaй-лиĸвидни бяxa имoтитe cлeд ocнoвeн peмoнт. Πpeдпoлaгa ce, чe тaзи тeндeнция щe ce зaдъpжи, тъй ĸaтo чиcтo тexничecĸи тeзи имoти щe пoзвoлят нa нoвoдoмцитe дa oбитaвaт нoв, yютeн дoм, бeз дa пpeминaвaт пpeз pиcĸoви пpoцecи в нecигypни вpeмeнa", коментира Гeopги Янĸoв, yпpaвитeл нa Рrіmо+.

comment 0
visibility 907
незаконни табели

Махнаха 23 незаконни табели в "Лозенец" (СНИМКИ)

Махнати са 23 рекламни и фирмено- указателни табели в район "Лозенец". Акцията е дело на Столичен  инспекторат. Табелите са свалени, защото са в нарушение на правилата за разполагане на подобни елементи, записани в Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи и за рекламната дейност на територията на СО.    Акцията обхвана бул. „Черни връх“, бул. „Никола Вапцаров“, бул. „Христо Смирненски“, бул. „Симеоновско шосе“, ул. „Кораб планина“, ул. „Драгалевска“. Повечето от незаконните рекламни табели се оказаха без актуален собственик или ползвател, както и в много лошо техническо състояние. Това ги прави опасни за преминаващите под тях автомобили и пешеходци.  

comment 0
visibility 915
купчини земни маси

Глоба за изсипани купчини земя на тротоар в "Лозенец"

Нарушител е заел неправомерно тротоар с изсипани земни маси на ул. "Димитър Търкаланов". Това нарушение откриха при текущ контрол екипи на Столичен инспекторат от район "Лозенец".    На извършителя е наложена санкция и незабавно са предприети мерки за почистване на заетите общински площи. 

Реклама
comment 0
visibility 2042
глоби за отпадъци

Глобиха собственик на имот в "Лозенец"- оставил отпадъците след ремонт на тротоара

Санкция е наложена на собственик на имот в "Лозенец", защото след като ремонтирал дома си на ул. "Козяк" 27, изнесъл чувалите с отпадъците на тротоара. Това съобщиха от Столичен инспекторат. След налагане на глобата са дадени предписания за почистване на общественото място и извозване на отпадъците.   От Инспектората за пореден път напомнят на гражданите, които извършват ремонтни дейности в домовете си, че са задължени сами да осигурят събирането и извозването на отпадъците.  

comment 0
visibility 4627
потрошен паметник

Потрошиха Паметника- костница на Съветската армия в "Лозенец"

Неизвестни апаши са потрошили Паметника- костница на Съветската армия в столичния квартал "Лозенец". Счупени са носовете от барелефите на войниците, алармират в социалната мрежа от Сдружение на русофилите в България.    От там апелират да има сериозно наказание и подобни прояви да се тълкуват като криминално престъпление.   От сдружението се надяват властите да се заемат със случая и скоро да има ефективна присъда.  

comment 0
visibility 1215
МВР

Проверки за неправилно паркиране в „Лозенец“

По нареждане на зам.-кмета Кристиян Кръстев ЦГМ и Общинска полиция започват кампания  за  контрол върху паркирането в столичните райони, съобщават от пресцентъра на Столична община. Целта е подобряване на трафика и улесняване движението на пешеходците. „Лозенец“ е първият район, в който ще се проведе акцията. Това е и един от районите с най-много налични жалби от граждани срещу безразборно паркиране.    По време на проверките ще се извърши контрол по бул. „Черни връх“ и улиците в зоната около  болница Аджибадем Сити Клиник. Проверката ще стартира утре, 13 февруари, в 9.00 часа от бул. „Черни връх“ при кръстовището с „Джеймс Баучер“.  На нея ще присъства и зам.-кметът Кристиян Кръстев . 

comment 0
visibility 1078
кражба

Крадци отмъкнаха луксозни велосипеди от гараж в "Лозенец"

Крадци отмъкнаха луксозни велосипеди от софийски гараж в "Лозенец". Цената на единия е около 6 000 лв. За да ги имат и усъвършенстват, собствениците са посветили години от живота си и са заделяли по колкото могат от всяка заплата. Единият човек, останал без скъпото си колело, е председателят на УС на Българската федерация по колоездене Антон Настев, разказват от Нова телевизия.   „Крадците влизат през топлата връзка между входа на жилищния блок и гаража. Не мога да си обясня как са влезнали, защото достъп до кооперацията имат само живущите. Следователите не намериха никакви следи от взлом. Тези велосипеди са част от фирма, в която работих като продуктов директор, а отделно се състезавам за отбора, който представлява фирмата”, каза потърпевшият.   Той обясни, че крадците са млади хора. „Момичето е със светло палто. Ако са били в района често, аз след тренировка се прибирам. Велосипедът прави впечатление. Не мога да изключа никой, но човек без достъп до входа, не може да знае, че в този гараж има такива велосипеди”, каза още Настев.   По думите му общността на планинските колоездачи в България е сплотена и тези велосипеди са разпознаваеми. „Всеки запознат с велосипедите ще алармира. Вчера имаше 850 споделяне на молбата ми. Полицията дойде и направи оглед на място. Ще бъде назначен разследващ полицай, на който ще трябва да предоставя документацията за велосипедите. Важното е, че има кадри”, заяви още Настев.   

comment 0
visibility 466
Миризма

Пламна комин на печка и паникьоса хората около пл. "Журналист"

Запали се комин на печка в стара сграда на площад "Журналист" в район "Лозенец", научи Столица.bg. На мястото веднага пристигнаха екипи на пожарната и ситуацията бе овладяна и под контрол за броени минути. Инцидентът паникьоса живеещите около "Журналист", тъй като гъст черен дим и остра миризма се разнасяха в района. Първоначално очевидци съобщиха, че гори покривът на кооперацията. Огънят е локализиран и овладян, няма опасност за съседни сгради. Любопитното е обаче е причината да се запали коминът, както и какво е горяло впечката.

comment 0
visibility 475
за една сутрин

Глобиха строители от "Лозенец" и "Възраждане" за нарушения на работата

Само за една сутрин има глобени две строителни фирми, съобщават от Столичен инспекторат. Актовете са връчени на техническите ръководители на обектите.    В район "Възраждане" на ул. "Овче поле" 163 строителите от фирма "Мид инженеринг" ЕООД са завзели неправомерно тротоар с бетон помпа и бетоновоз, за което нарушение е съставен акт за установяване на административно нарушение.   Другият акт е съставен в район "Лозенец" на ул."проф. Ф. Кутев". Там техническия ръководител на фирма "Бокал инженеринг" ООД е допуснал замърсяване на уличното платно, поради липса на устройство за измиване на ходовата част на камионите излизащи от строежа.      

comment 0
visibility 506
авария

3300 фирми и домакинства в "Лозенец" останаха без ток заради строителни работи

Несъобразени изкопни работи на строителна фирма в понеделник сутринта скъсаха кабел 10 киловолта, собственост на ЧЕЗ Разпределение България. Заради това за 40 минути без електрозахранване останаха 3300 клиенти на дружеството в столичния кв. „Лозенец“.   ЧЕЗ Разпределение България призовава фирмите да координират с  компанията поне две седмици предварително къде и кога ще извършват изкопни дейности.     

comment 0
visibility 685
разбити стъкла

Кметството на район "Лозенец" с разбити стъкла от вандали

Вандали са разбили стъклата на администрацията на район „Лозенец”. Счупен е фасаден прозорец, съобщи кметът на района Константин Павлов-Комитата в социалната мрежа.   Посегателството е направено в 1:30 ч. след полунощ и създава изключително неудобство на охраната, която пази във фоайето. Няма пострадали, щетите са само материални.   От МВР съобщиха пред bTV, че е образувана преписка за увреждане на имущество. Кметът на "Лозенец" се въздържа от предположения за евентуалните подбуди на извършителите, допълниха от медията.      

comment 0
visibility 3894
грабежи София

Разбиха банда за грабежи, действала в "Лозенец" и в центъра на София

Арестувани са общо 8 човека, сред които и двама непълнолетни, от банда за грабежи, действала в столицата. Апашите са вилнели основно в центъра на града и в "Лозенец". Част от набезите са били и въоръжени, съобщава БНР. Престъпната група е действала месеци наред в района на булевардите „Черни връх“ и „Арсеналски“. Полицията подозира, че задържаните са извършили 8 грабежа, сред които два въоръжени.Жертвите са били основно хора, разхождащи се из паркове или улиците на квартала.  

comment 0
visibility 1841
Стоп кадър

Новият кмет на „Лозенец“ не иска небостъргачи в района

Константин Павлов, новият кмет на район „Лозенец“ смята района за един от най-хубавите в столицата, но въпреки всичко, съществуват редица проблеми, споделя той в ефира на БТВ. Павлов е на мнение, че „Витоша“ и „Кръстова вада“ излагат местната администрация. Градската среда там е в ужасно състояние. Проблеми като презастрояването и липсата на достатъчно места в детските градини са най-наболелите. По повод информацията за подготовката на строеж на нов небостъргач до „Златен век“ Павлов изрази несъгласието си да се строят високи сгради в района, тъй като те значително намаляват качеството на живот там. Често в района стават задръствания, а наличието на нови високи сгради ще утежни положението. Той обеща да се запознае в детайли с документацията за подобни строежи. Разрешеното по закон, ще бъде публикувано, за да се знае. Новият кмет сподели, че ще има битка и за бюджета. Изрази и надежда, че ще успее да намери начин за сработване с общинските съветници в столицата.

comment 0
visibility 989
глоби

Строители от "Лозенец" отнесоха глоби за замърсяване на уличното платно (СНИМКИ)

Две строителни фирми от столичния "Лозенец" са глобени  за замърсяване на уличното платно и разполагане на строителни материали на място за обществено ползване и замърсяване. Актовете са направени от екипи на Столичния инспекторат. Глобите са връчени на  техническите ръководители на фирмите "АСФ Сервиз ЕООД" и "Мастер ВД ЕООД" за допуснатите нарушения.   Проверките продължават не само на територията на район "Лозенец".  

comment 0
visibility 820
Катастрофа на ул. Богатица

Катастрофа на кола и мотор блокира ул. Богатица

Столичната ул. Боганица в кв. Лозенец е блокирана заради катастрофа. Това съобщиха наблюдателни шофьори в социалната мрежа. Те препоръчват да се ицбягва маршрута, за да се спести време и задръствания. Инцидентът е станал преду минути. Катастрофата е между автомобил и мотор. За щастие няма пострадали хора. На мястото има екип на Пътна полиция и правят оглед. Най-вероятната причина е отнемане на предимство.

comment 0
visibility 784
Болница Лозенец в София

За първи път в България трансплантираха бял дроб в столичната "Лозенец"

В столичната болница „Лозенец“ е извършена първата белодробна трансплантация в страната от проф. Любомир Спасов и екип немски специалисти, съобщава 24chasa. Пациент на 69 години е трансплантиран успешно. Донорът е 40-годишна жена от Варна, която спаси живота и на 46-годишен мъж, рецепиент на черния дроб. Бъбреците на жената също са били присадени в болница „Лозенец“ на двама нуждаещи се.   Името на рецепиентът на бял дроб в момента се пази в тайна. Сега е в реанимация като 15-те дена след трансплантацията са критични. Необходима е специализирана грижа от отлично подготвен екип.

comment 0
visibility 3499
наеми

Наемите в София тръгнаха нагоре, до 1000 лева за тристаен в "Лозенец"

  Покачване на наемите в София отчитат от агенции за недвижими имоти. Сумите в най-търсените квартали тръгват от 550 лева и стигат до над 800 за двустаен имот. Наемите за тристайни апартаменти са от 700 до над 1200 лева, сочи анализ на вестник "Сега".    Според експерти на пазара в "Студентски" средните суми на наемите са около 560 за двустаен и 740 за тристаен апартамент. В "Младост" цифрите са малко по-високи. Там за двустаен искат около 680 лв., а за тристаен 840 лв., като на места цифрата стига и до 1000 лева.    В "лъскавите" райони като Център, "Лозенец", "Витоша", "Гео Милев", "Манастирски ливади" наемите надхвърлят хилядарка за тристаен апартамент. В центъра за двустайно жилище искат средно 810 лева, а тристайните се дават за по 1200 на месец.    Проверка в сайтове за недвижими имоти показва,че все пак има и квартали, където наемите са по-евтини. Там двустайните се дават за под 500 лева. Това обикновено са не толкова желани от хората места като "Люлин" и "Надежда". Там цените са между 430-480 лева за малко жилище.      

comment 0
visibility 1189
пожар

Пламна изоставена къща в "Лозенец"

Пожар тръгна от изоставена къща в квартал "Лозенец". Стихията е възникнала на улица "Цветна градина", съобщи bTV    Няма данни за пострадали. Огнеборците поясниха, че пламъците са обхванали и къщата в съседство на изоставената. Три екипа огнеборци се включиха в гасенето.   Проблемът е овладян. В момента се изясняват причините за огъня.       

comment 0
visibility 945
Пешеходни пътеки за началото на учебната година, инициативата Убий скоростт

Фандъкова: Районните кметове да си проверят пешеходните пътеки около училища и градини (ВИ...

Районните кметове да минат да обиколят и да си огледат училищата и детските градини, да проверят дали пешеходните пътеки са обновени. Това призова кметът на София Йорданка Фандъкова колегите си от 24-те района на столицата. За седма година тя подкрепи инициативата на радио FM+ "Убий скоростта, спаси дете". На столичната улица "Ралица" в Лозенец тя присъства на възстановяването на пешеходната пътека пред църквата "Възнесение Господне", за което Столица.bg първа ви информира. Зад църквата е 120 училище "Г. С. Раковски" и само след броени дни в квартала ще гъмжи от деца, които тръгват на училище. "До откриването на учебната година, на 16 септември, всички пешеходни пътеки трябва да са с нова маркировка. Ако някъде има забавяне, районните кметове да се обадят, за да можем да проконтролираме целия процес", каза столичният кмет. Екипите в различни части на София работят и през нощта, а целта е за 16 септември пешеходните пътеки да са обновени. Там където има одобрено предложение, зоните за преминаване на пешеходци са повдигнати. От радио FM+ благодариха на Йорданка Фандъкова, защото чрез нея Столична община е подкрепила инициативата първа. "Благодарение на г-жа Фандъкова, защото тя помогна инициативата да получи подкрепа в Русе и Варна, а сега вече е във всички големи общини", казаха от FM+. "Благодаря на радио FM+ за тази кампания и да се обърнем към всички шофьори, мотористи, велосипедисти и хората, които карат тротинетки и да им кажем, че уебната година започва. Децата идват от ваканция, някои от тях може и да не са внимателни, затова бъдете внимателни вие! Всички, ние възрастните трябва да направим така, че да пазим децата. В големия град движението е интензивно, карайте внимателно, спазвайте правилата. Особено в районите на училища и детски градини карайте с по-ниска скорост от разрешената", призова столичният кмет. Тя заяви, че иска Пътна полиция-София да бъдат мобилизирани за първия учебен ден и не само, а и за първите седмици на учебната година, докато децата свикнат и започнат да се движат така, както ги учат в училище и семейството. "Ние имаме грижата да обновим и маркираме отново всички пешеходни пътеки около училища и детски градини. Към този момент над 60% от дейностите са изпълнени. Очаквам до 16 септември т. г. да приключи тази задача, всичко да е готово и децата, учениците и възрастните отдалече да виждат пешеходните пътеки", каза Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че през последните години Столична община усилено прави повдигнати пешеходни пътеки. В София вече има около 330 такива. "Възложила съм да не се отказва на никое предложение за повдигане на пешеходна пътека. Имаме много предложения от граждани и организации. Искам комисията да гледа много внимателно и да не отказва, защото за съжаление не всички внимават, а повдигнатите пешеходни пътеки доказаха, че имат ефект", коментира Фандъкова. Тази година Столична община е поставила допълнително осветление на 85 пешеходни пътеки. Амбицията е където това е възможно, пешеходните пътеки да бъдат осветени. "В същото време подготвяме и цялостна програма за контрол на скоростта заедно с КАТ. Знаете, че тази година закупихме 2 камери на Пътна полиция, за да им помогнем и се надявам, че те ще мобилизират екипите си и ще има строг контрол по улиците на града", каза Фандъкова.

comment 0
visibility 687
патрулка

Снарядът от "Лозенец" се оказа... камък

Снарядът, който бе открит в мазето на къща в столичния квартал "Лозенец", се оказа камък. Това установи екип сапьори, които дойдоха от Пловдив 5 часа, след като бе подаден сигналът, разказват от bTV. Първата информация бе, че това е боеприпас от Втората световна война. Той бе открит от пенсионерка от кооперацията, която си е чистила мазето. За сигурност на хората в жилищната сграда, районът бе отцепен от органите на реда. Както Столица.bg съобщи над 4 часа живеещите в сградата в кв. "Лозенец", в която тази сутрин бе открит снаряд, чакаха да пристигне екип сапьори за обезвреждането на бомбата. Сигналът е подаден в полицията около 8 часа. Чакаха се и експерти от ДОТИ, за да кажат категорично какъв е снарядът и дали е от Втората световна война, както и да помогнат за транспортирането му. Сградата, в която е намерена бомбата е строена около 1950 г. Все още снарядът е в мазето на жилищната кооперация.  

comment 0
visibility 874
Недостроената спортна зала в кв. Лозенец на ул. Люботрън 12

Търси се инвеститор за довършване на спортна зала в "Лозенец" `(СНИМКИ)

Недовършена сграда на спортна зала повече от 20 години очаква инвеститор за довършване. Строежът е обезопасен, но изоставен. Той е залепен до основната сграда на 21 училище "Христо Ботев" в столичния квартал Лозенец  на ул. "Люботрън" 12. За тази сграда районният кмет води разговори за публично-частно партньорство със спортни федерации, каза преди два дни кметът на София Йорданка Фандъкова. Сградата е започната в началото на 90-те години и е изоставена на груб строеж. Само за довършването ѝ, без оборудване, ще са необходими около 2 млн. лв., пресметнали са от район Лозенец. От кметството са направили анализ на конструктивното състояние и експерти смятат, че то е перфектно и спокойно може да се довърши . От район Лозенец са водили разговори с няколко спортни федерации и клубове, но до момента никой не се е навил да инвестира в завършването на спортната зала. Сградата е на 3 етажа и има възможност на първото ниво да се изгради паркинг, което ще е голямо удобство. Условието на общината обаче, е сградата да запази предназначението си, да се използва само и единствено за спорт. Както и спортните събитие на училища в район Лозенец да се провеждат там. В недовършения спортен обект може да има голяма, многофункционална зала за волейбол, баскетбол и футбол и малка зала, която да се ползва за борба, бокс, гимнастика, аеробика и бойни спортове спортове. Също така там може да се направи и голям фитнес.  Големият проблем за намирането на инвеститор обаче си остават парите. От идеята за довършване и ползване са се отказали няколко федерации и клубове. В момента за общестевно обсъждане се подготвя Наредба на Столична община за спортните имоти. До момента те се отдаваха максимум за 10 години. В Наредбата срокът е увеличен на 30 години. Целта е да привлечем инвеститори, а срокът е удължен, защото в спортна бавно се възвръщат инвестиции, аргументираха се авторите на документа. 

comment 0
visibility 2054
МВР

Столичният „Лозенец“ е обект на нагли домови кражби

Жители на столичния квартал „Лозенец“ споделят пред Нова ТВ за наглите обири, на които са станали домовете им. Едно от обраните жилища е на Ангел Куртев. Освен пред полицията, той пуска пост за кражбата и в социалните мрежи. Според него, кражбата е извършена през нощта. Той, съпругата му и бебето им са спали. Разбрали за обира след като се събудили и видели отворените прозорци. Установили, че са им откраднати лични документи. Друг жител на квартала, пожелал анонимност, се е срещнал с крадец, влязъл у съседите. Според жителите на квартала, домовите кражби са ежедневие в там през летния сезон. Комисар Димитър Кошов, заместник ръководител на отдел „Криминална полиция” към ГДНП, казва, че за първото полугодие се наблюдава спад при домовите кражби. В момента няма организирани банди за кражби от домовете. Комисар Кошов се опита да обясни какъв е механизма на действие на крадците. Бандитите използват отворените прозорци и врати през лятото. Често имат помощник, който наблюдава дали няма да се появи полиция или служители на СОТ. Избягват срещите със собствениците на взломените жилища. Комисарят препоръча собствениците на жилища да са отговорни и да обезопасяват домовете си. Нека да инвестират в по-сложни заключващи механизми. Поставянето на аларма и охранителни камери са допълнителен плюс в защитата на жилището. Записите от камерите, в повечето случаи, ще дадат насока на разследващите към извършителя на кражбата.  

comment 0
visibility 894
дрога

Пласьор на дрога в "Лозенец" хванат минути след продажба

26-годишен столичанин, който пласира наркотици в "Лозенец", бе задържан минути след продажба на стоката. Акцията е проведена от екип на Четвърто РУ на 15 юли, съобщи МВР. При претърсване в жилището на лицето са открити найлонова топка, съдържаща растителна маса, 13 хартиени сгъвки с прахообразно вещество, 9 саморъчно свити цигари, самозалепващи се пликчета, електронна везна и пари. Експертизата показала, че иззетите вещества са 110.30 грама марихуана и 4.69 грама амфетамин.Младият мъж е задържан за 72 часа.