Тема: миризма

comment 0
visibility 1053
Миризма

Отстраниха източника на остра миризма по ул. "Проф. М. Бичев"

Източникът на остра миризма на газ в района на театър "София" се оказа контейнер на ул. "Проф. Милко Бичев" с меркаптан. Съдът за отпадъци е премахнат и откаран във "Враждебна", научи Столица.bg. Повече от половин час вече, в района не се носи гадния мириз на газ. Оказало се, че в контейнер за разделно събиране на отпадъци е имало изхвърлени бутилки с веществото меркаптан. Засега това са само предположения. Веднага са иззети проби и са изпратени в лаборатория. утре сутринта със сигурност ще се знае какъв е източникът на миризмата. Носещата се мизирма на газ притесни живеещите в района на театър "София". Това стана причина да се променят и маршрутите на градския транспорт в тази част на София и да се отцепи цялата улица "Проф. М. Бичев". Отцепиха ул. "Проф. М. Бичев", пожарна, полиция и АПП са на мястото на инцидента   Движението на автобусите от линии 11, 404 и 213 по ул. "Проф. М. Бичев" е възстановено, съобщиха от Столична община.     Още с подаването на сигнала на мястото имаше екипи на пожарната, полицията и "Аварийна помощ и превенция" на Столична община и Столичен инспекторат. Бяха направени порверки на всички възможнни източници за теч на газ и не бяха открити такива. Никъде не е имало пробив на системата за газоснадяване, заявиха пред Столица.bg от контролиращите органи. Предположението за открития в контейнер за разделно събиране меркаптан е познат като етантиол, който е безцветен газ или бистра течност с особен мирис. Това е сероорганично съединение с формула CH3CH2SH, съкратено EtSH. Той се съставя от етилова група (Et), CH3CH2-, прикрепена към тиолова функционална група (-SH). Структурата му е аналогична на тази на етанол, но със сяра на мястото накислорода. Миризмата на EtSH e неприятна. Етантиолът е по-активен от етанола, поради невъзможността да участва във водородна връзка. Етантиолът е токсичен. Това се среща в природата като второстепенен компонент на петрола и може да се добави в газообразни продукти без мирис, като например втечнен нефтен газ (пропан-бутан), за да служи като индикатор при изтичане на газ. При тези малки концентрации, етантиолът не е вреден, пише в Уикипедия.

comment 0
visibility 1461
Манастир Свети Мина

Владайска река мори с остра миризма манастира "Свети Мина"

Непочистената Владайска река в столицата и миризмата, която се носи от боклуците и фекалиите в нея, от дни пречи на свещениците и миряните от манастира "Свети Мина".Отците много пъти са търсили помощ от властите по казуса, но до момента такава няма, съобщи bgonair.bg. Обителта се намира в столичния квартал "Бенковски", район "Сердика". Игуменът на манастира отец Борис признава, че главна причина за неприятната миризма е това,че хората безконтролно си хвърлят отпадъците в реката. И никой не се наема я да почисти.А проблемът става повече от сериозeн, когато завали дъжд. Покачва се нивото на същата тази река и има опасност тя да прелее. Стартирана е процедура за вдигане на моста над нивото на дигата.  

comment 0
visibility 504

Столичани не възприемат новите подземни кофи за боклук на „Граф Игнатиев“

Столичани изказват недоволството си от подземните съоръжения за боклук, монтирани на „Граф Игнатиев“. Притесняват се , че кофите няма да бъдат поддържани редовно и ще станат източник на неприятна миризма. Някои от недоволните признават, че идеята е добра, но не трябва да са пред жилищната кооперация, информира Нюз.бг. Такива контейнери са монтирани и на улиците "Солунска" и "Витоша". Граждани споделят, че винаги са отворени и от тях се разнася неприятна миризма. От общината казват, че разположението на кофите няма да бъде променено. В цяла Европа монтират такива кофи. Заради многото системи и малкото пространство по центъра, тези контейнери за боклук заемат най-малко място.