Тема: пътища

comment 0
visibility 1912
снегорин

Затварят пътищата в природен парк Витоша заради обилен снеговалеж

Пътищата  в природен парк Витоша „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златните мостове“ се затварят за движение на автомобили поради обилния снеговалеж.   Три екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“  са на място и съдействат за придвижването на автобусите, които са били на Алеко. Всички автобуси с деца са се придвижили до града.   Екипите, ангажирани с снегопочистването ще продължат своята работа и през нощта. 

comment 0
visibility 637
Калоян Паргов

Калоян Паргов: След 2 години трябва да има решение за винетки и ТОЛ система в София

Справедливият протест на всички живеещи отвъд околовръстната дъга на София няма как да не бъде подкрепен, особено след изказванията преди година и половина, че нищо няма да се плаща. Това заяви общинският съветник и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов. Пред журналисти той припомни, че сагата в ТОЛ системата продължава вече близо 2 години. "Не знам някой като глашатай ли ще обявява, дали има или няма винетки, но всички живеещи на територията на Столична община, без значение дали са в Кътина или в центъра, имат еднакви права. Защото всички плащат данъци и такси и живеят в тази административна единица наречена Столична община. Трябва да има справедливо и еднакво отношение към всички с достъпа до удобен транспорт и с право на детска гардина и т. н. Няма как да разделямае гражданите на различни категории", коментира Паргов. Той обясни, че за градския транспорт тепърва ще се правят разчети, ако това се случи. В края на годината вдигнахме два данъка - данък МПС и данък за придобиване на имущество и се очаква да се съберат близо 38 млн. лв. повече. В рамките на бюджета има достатъчмно средства, за да не прехвърляме тази тежест върху софиянци, коментира Колоян Паргов. Той заяви, че спорът между АПИ и Столична община не е от вчера и всичко ще излезе около 5 млн. за поддръжка на пътищата. "Аз лично съм се ангажирал с Панчарево и Нови Искър. Поставял съм не един път въпроса пред АПИ и Столична община. В рамките на няколко месеца си прехвърлят отговорността и си представям, ако обикновенни граждани зададт този въпрос какво ще се случи с отношението към тях. В Столична община в бюджета трябва да се включат тези пътища. Това са линии на масовия градски транспорт. Смятам че цяла София трябва да се разглежда единно и хомогенно. По тази логика преди години правителството отпусна 20 млн. лв. да се ремонтира Цариградско шосе. Това значи ли, че Цариградско трябва да е с винетки, защото правителството дава пари или Самоковско шосе, което се използва като артерия в рамките на София,или този, който отива към София област през Кубратово и Курило и който се ползва от всички софиянци и най-вече на жителите от Нови Искър. Разбирам, че някой си прави тънки сметки. Към мен има петиции и искания да се спре това безумие", каза общинският съветник.            

comment 0
visibility 2481
винетки

500 000 лв. годишно ще струва на Столична община изключването на пътища от ТОЛ системата

Около половин милион лева годишно ще плаща Столична община на АПИ за поддържането на пътищата, които ще бъдат изключени от ТОЛ системата. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Вчера от Московска 33 бе пуснат списък с пътищата, за които няма да се плащат ТОЛ такси и винетки. От всички трасета най-голямо е Северната скоростна тангента.    „Столична община, както е известно, поддържа Южната дъга на Околовръстното и някои други пътища някои други пътища от Републиканската мрежа досега, за което ние получаваме заплащане около 400 000 лв. на година. Изчисленията, които са направени за Северната скоростна тангента, за да може да предложим и  подпишем това споразумение са за около  500 000 лв. на година. Всеки ще си плаща за това, което поема като ангажимент да  използва и съответно да получава средства за издръжка“, каза столичният кмет.   Също така стана ясно, че продължават разговорите в парламента за крайградските линии от Столичния автотранспорт. Основното е да се освободят. „Бих подкрепила такова решение. Ако не се стигне до такова, тогава ще направим разчети и ще плащаме таксите“, коментира Фандъкова.    Проблемът с градските автобуси и изваждането им от ТОЛ системата трябва да мине през законова промяна. „Споразумението се готви. Дали сме  заявлението и документите и очакваме  решение на МС по отношение на пътищата, и разбира се аз ще внеса и  решение на СОС, което трябва да се вземе, защото това са средства, които трябва да се платят.  Имаме пълен консенсус на базата, на който сме заявили нашето желание, коментира Фандъкова.   Тя обясни, че разговорите за проблема с пътищата в Столична община, включени в ТОЛ системата се водят от самото начало. „Ние поискахме да се извадят трасета и разговорите се водиха изключително тежко.  От МРРБ не бяха съгласни доскоро и това беше причина. Не си представяйте, че с лека ръка някоя институция ще се съгласи, някой да им вземе приходите. Изисква се  политическо решение  и воля и аз благодаря на премиера за намесата“, каза столичният кмет.   Александра Никова 

Реклама
comment 0
visibility 17026
винетки

Ето пътищата на територията на Столична община, за които няма да се искат винетки до София

За всички населени места на територията на Столична община се осигурява път, по който се пътува до София без винетка. Списъкът с тези пътища, който изготвихме, многократно е обсъждан с ръководството на агенция „Пътна инфраструктура“. Това е и позицията, която защитаваме от началото на обсъжданията на тол-системата.Това съобщи в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова.    Тя допълни, че Столична община има готовност да участва в поддръжката на тези пътища, които са част от републиканската пътна мрежа. "Това е ангажимент, който сме поели в разговорите си с АПИ в последните месеци и имаме тяхното уверение, че до окончателното решение на казуса, санкции на столичани няма да бъдат налагани", допълни кметът на София.   Това е списъкът на пътищата, по които се осигурява на всички населени места от Столична община пътуване до София без винетка:    Път № 181 в участъка от София до с. Железница/Плана  Път №82 в участъка от София до Панчарево и с. Кокаляне и от Кокаляне до Долни Пасарел  Софийски Околовръстен път  Северна Скоростна тангента  Участък от път № 8 -Е80 в участъка от бул. „Сливница" до пътен възел "Божурище"  Участък от път № 189 между СОП и гр. Банкя - разклона от Суходолски път  Участък от път №1 - Е79 между "Черния Кос" и ул. „Войнишко въстание" с. Владая  Участък от път №1 - Е79 между СОП и с. Желява  Участъка от път (III - 802 ) между бул. „Европа“ и гр. Банкя  Участъка от ул. „Малобучески път“ между кв. „Суходол“ и с. Мало Бучино  Републикански път II-81 - от СОП до с. Волуяк.    

comment 0
visibility 5137
Пътищата към Витоша

Автобус 66 се движи до Драгалевци, а 63 по целия маршрут към Витоша (СНИМКИ)

Автобус 66 стига само до Драгалевци заради снега и ледените коловози към Витоша, научи Столица.bg. В момента трасето се разчиства и се очаква автобусите по линията да стигнат до крайната си точка след обяд. Автобус 66 се движи от Зоопарка до хотел Морени. От сутринта обаде стига до Драгалевци и не може да обслужи спирките - разклона за Драгалевския манастир, Заслон бай Кръстю и хотел Морени. Пълният си маршрут изпълняват автобусите по линия 63. Движението е затворено от Романския лифт нагоре, тъй като има много сняг и не е разчистено. Задължителното е автомобилите, тръгнали към Витоша да са с вериги. От ранни зори, от 6 часа на проверка по пътищата към Витоша са екипите на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община начело с директора Красимир Димитров. Те установяват, че от среднощни дрифтове има образувани коловизи, които са заледени и отгоре със сняг. Предприети са всички мерки по разчистване и обезопасяване за движението. От 7.30 часа два екипа на Аварийното звено, Общинска полиция и ЦГМ са по трасето от Драгалевци към Алеко.

comment 0
visibility 508
Обход на пътищата в София

Екипи на АПП правят обходи в София за опасни пътни участъци

Няма замръзнали пътища или участъци от тях в София. Проверени са й улиците, водещи към Витоша в планинските столични квартали, научи Столица.bg. Метеоролози предупредиха, че се очаква падане на температурите и кратък снеговалеж. Това е предпоставка за заледявания по високите райони на София и затова се правят постоянни огледи. Пет екипа на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община са на крак и дежурят през празничните дни, проверяват различни локации на столицата, както пътища, така и инфраструктура. Вчера и днес до момента няма регистрирани инциденти. Постоянно се следят прогнозите за времето и се взимат превантивни мерки, за да се гарантира сигурността на гражданите. Проверки на пътищата са направени по Околовръстното - Южна дъга, Симеоново, Драгалевци, Бистрица, Бояна и др. планински райони. Ангажимент на Столичен инспекторат пък е при снеговалеж да контролират обезопасяването и обработването на пътищата на териотрията на Столична община от фирмите за чистота.

comment 0
visibility 495
Сняг в София

АПИ: Очакват се заледявания на пътищата

Падане на температурите се очакват в нощта на 24 срещу 25 декември,  а по високопланинските райони е възможно дъждът да премине в сняг. Застудяването увеличава предпоставките за поледици и замръзвания в някои участъци на пътищата, предупреждават от АПИ. Утре времето в София ще е облачно с превалявания от мокър сняг и вятър със скорост 8,2 м/сек. Прогнозата на метеоролизите за утре е минималните темпуратури да паднат под нулата, а максималните са за 2 - 4 градуса. аледявания по пътното платно са възможни на места в Западна България и в Предбалкана, тъй като дъждът ще се примесва със сняг. Шофьорите трябва да са внимателни и столичните пътища към Витоша и във високите планински квартали Драгалевци, Симеоново, Бояна, както и с. Бистрица и др. От АПИ призовават шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания и маневри. Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за почистване и обработване на републиканските пътища, включително и екипи за територията на Столична община. За повишаване на безопасността на движение е възможно затваряне на определени участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, информират от АПИ.

comment 0
visibility 378
сняг

Над 130 снегорина обработват улици и булеварди в столицата

След обяд започна изпълнението на обработки със смеси срещу заледяване на улици и булеварди преди интензивния трафик в града. На терен в момента са над 130 снегопочистващи машини. Обработват се трасетата, по които се движи градския транспорт, както и стръмни участъци, мостове и основни улици в районите на Столична община. В момента градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути. Водачите на превозни средства да карат със съобразена скорост и автомобилите да са оборудвани за движение при зимни условия.Това напомнят от Столична община.    Подходите към планината Витоша се опесъчават. Обработени са пътищата „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златни мостове“. Автомобили, които ще предприемат пътуване в планината, трябва да бъдат снабдени с вериги. Шест екипа на "Аварийна помощ и превенция" извършват обходи на терен в различни райони на града, както и на Южната дъга на Околовръстен път. Екипи на Столичен инспекторат контролират дейността на почистващите фирми.  

comment 0
visibility 2578
сняг

Сняг заваля в София, пътищата са хлъзгави (СНИМКИ)

  Сняг заваля в София. Покривката на места е повече от символична- едва няколко милиметра. До края на деня обаче се очаква валежът да стане повече от стабилен. Заради снега пътните настилки са хлъзгави. Това автоматично означава, че шофьорите в града трябва да карат с повишено внимание.     И докато в София снегът е все още символичен, в някои области на страната е обявен и жълт код за обилен снеговалеж.   В Централна и Западна България духа и силен вятър. Поривите му в тези райони са със скорост около 50 км/ч.Очаква се в следващите часове сняг да завали и южните части на страната. С повишено внимание трябва да се преминава през проходите в Стара планина и в Южна България.          

comment 0
visibility 3281
Паднали панели на Северната скоростна тангента

Руши се част от Северната тангента

Започна да пропада част от Северната тангента. За ситуацията съобщават граждани. Проблема с пътя започва само 3 години след като бе открит. След преминаване под моста на река Искър, гражданите са забелязали, че големи панели от мостовата конструкция са паднали, а други се рушат. Само преди няколко месеца бе извършен гаранционен ремонт на скоростния път, съобщава bTV. Опасността е сериозна, тъй като някой от тези панели може да падне върху преминаващ човек под моста. Според гражданите не е нормално чисто нов обект за 180 млн. лева да се руши по този начин. От АПИ обясняват, че вероятно това са кофражните панели и те са паднали още по време на изливането на бетона. Панелите имат конструктивна армировка, която е изчислена така, че да може да издържи теглото на бетона преди да е стегнала пътната плоча. Вероятността да падне е малка, тъй като има армировка, която не се е скъсала, това нещо не носи никаква тежест и върху него няма натоварване” обясни инж. Иван Досев от АПИ. Северната скоростна тангента бе открита на 28 април 2016 г. лично от премиера Бойко Борисов и регионалният министър. По план тя трябва да свързва северозападните с югоизточните квартали на София. За да стане факт отсечката, обаче бяха премахнати голяма част от старите пътища, а нови така и не бяха изградени. В момента има и готови детелини но и не подходи към тях. Според картите дори има вече несъществуващи улици, които са дадени за връзка със скоростната отсечка. Припомняме, че след множеството протести на жителите на "Бенковски", "Нови Искър", "Илиянци" и "Требич" от Министерския съвет отпуснаха средства за направата на улици. Според плана ангажимент на столичната община е да изгради и обнови уличната мрежа и локалните трасета обслужващи кварталите и селата, които са в рамките на столицата, съобщават от МРРБ. Само 3 години по-късно изградени отсечки и улици няма и изобщо не е ясно кога тангента ще бъде свързана с пътната мрежа на столицата.  

comment 0
visibility 540

Преди зимата ремонтират пътища на Витоша

Започна рехабилитация на основни пътища на Витоша преди зимния сезон. Столична община стартира рехабилитацията преди месец. Ремонтът е инициатива на София - Европейска столица на спорта 2018, а е финансиран от Столична община. Запълнени са дупките по пътя до Златните мостове и разклоненията до х. Момина скала и Кумата, пише Труд. На места има големи парчета изцяло заляти с нов асфалт. До Игликина поляна трасето също е рехабилитирано. Там са обособени и няколко паркоместа за автомобили на хора в неравностойно положение. Преди дни там бяха открити спортни площадки. Пренареден паваж са връзките до х. момина скала и х. Кумата. Скоро по тези маршрути ще има високопроходими автобуси, които ще са оборудвани и с места за колела.

comment 0
visibility 460

Браншови организации излязоха с декларация заради катастрофата край Своге

Строителите на пътищата в България не убиват. Това написаха в специална декларация до медиите браншови организации, Камара на строителите в България (КСБ), Българска браншова камара "Пътища" (ББКП), Българска браншова асоциация "Пътна безопасност" (ББАПБ). Тези организации излизат с декларация, за да се защитят от политически и журналистически спекулации за качеството на изпълняваните обекти. Те твърдят, че има почтенност на участниците в инвестиционния процес на проектиране, изграждане, ремонт и поддържане на пътната инфраструктура. Изявлението им е по повод обвиненията, че пътят край Своге е некачествен и е една от причините за инцидента с автобуса,  при който загинаха 17 души и 27 бяха ранени. Изброените организации твърдят, че твърденията, че строят некачествено пътища злепоставя името на хиляди работници, техници и инженери, които са се посветили на строителството. В деклрацията си браншовите сдружения са категорични, че в пътностроителния бранш се работи по ясни правила, разписани в Европейски директиви, национално законодателство и технически спецификации.

comment 0
visibility 742

Кои пътища са затворени за ремонти?

Сезонът на пътните ремонти е в своя разгар. В столицата предстои да бъдат обновени още няколко основни булеварда. Продължава асфалтирането на софийския булевард „Тодор Каблешков”. Участъкът ще е четирилентов. На 19 юли ще бъде пуснато изцяло движението по него. В понеделник, 16 юли, поради строежа на метрото ще затворят част от булевард „Пенчо Славейков”. Движението край Медицинска академия ще е затруднено, но ще има обходни маршрути. Столична община ще се срещне с директорите на всички здравни заведения в района, за да се уточни откъде ще влизат линейките на Спешна помощ. Скоро започва затварянето и на част от булевард „Монтевидео” за разширение, което ще е до улица „Бояна”. След месец пък ще бъде затворена една от основните артерии на път за Летище София, а именно Източната тангента. Това ще се случи, когато приключи ремонтът на бул. „Христофор Колумб”.