Тема: пожарна

comment 0
visibility 895
Син сити пожар

Черен пушек от кино "Възраждане" вдигна пожарната на крак

Гъст черен дим от сградата на бившето кино "Възраждане" в центъра на София вдигна на крак пожарната. При пристигането огнеборците бързо са загасили горящи боклуци. Сградата, в която бе известното софийско заведение "Син Сити" е паметник на културата. От години зднанието е изоставено. Там има спорове около собствеността. преди години имаше инвестиционно намерение за строителство на голяма бизнес сграда. Емблематичната червена сграда продължава да се руши в центъра на столицата. Засега не е ясно кой е запалил отпадъците. Няма опасност за съседните сгради.

comment 0
visibility 2745
Изгоря мъж в апартамента на ул. Св. св. Кирил и Методий

Пожарът на "Св. Св. Кирил и Методий" в столицата взе жертва

Мъж загина, след като бе заклещен в горящия му апартамент. Около 18.15 часа лумна пожар в кооперация на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" в София. Мъжът не е успял да излезе и е починал от задушаване още преди пристигането на екипите на пожарната и Спешна помощ. Сигналът за огъня е подаден в 18.13 часа. Съседи разказват, че още от обяд са усетили миризмата на дим. Огнеборците са потушили пламъците и не се е наложила евакуация на съседните сгради. На мястото все още има екипи и коли на пожарната и линейка на Спешна помощ. Пламъците са лумнали в подпокривното пространство на жилищна кооперация, намираща се на централната улица. Експерт на пожарната и криминалисти ще напарвят оглед на изгорелия апартамент. Засега не се съобщават причините за пожара.  

comment 0
visibility 696
Пожар изпепели Драгоманското блато

Опожариха Драгоманското блато, изгоряло е една трета

Една трета от Драгоманското блато е изгоряло, заедно с турстически съоръжения за наблюдение на животните, каза кметът на община Драгоман Андрей Иванов. Сигналът за огъня е подаден снощи около 19 часа. Цяла нощ огнеборците са потушавали пламъците. На помощ са се притекли доброволци и земеделски производтели. В същото време пожар е избухнал и в съседното село Драгоил. Пожарникарите са овладяли пламъците и тази сутрин отново са направили оглед дали няма опасност от възпламеняване на нови огнища. Драгоманското блато е част от защитените зони към "Натура 2000". В него има стотици видове птици и бозайници. Разпростира се на площ от около 350 хектара. Засега не е ясно дали е умишлен палеж. Предположенията са за бракониери, които са запалили зоната, за да излязат диви прасета. "Блатото има способност да регенерира и на пролет ще видите как ще се възстанов. Изгоряло е една трета от него, включително и кулата за налюдение на птиците. Има ендемични растения, които са единствено в Драгоманското блато", каза кметът Андрей Иванов. Изгоряла е 400 декара тръстика. Блатото бе опожарено и през септември 2019 г.  

Реклама
comment 0
visibility 465
Миризма

Пламна комин на печка и паникьоса хората около пл. "Журналист"

Запали се комин на печка в стара сграда на площад "Журналист" в район "Лозенец", научи Столица.bg. На мястото веднага пристигнаха екипи на пожарната и ситуацията бе овладяна и под контрол за броени минути. Инцидентът паникьоса живеещите около "Журналист", тъй като гъст черен дим и остра миризма се разнасяха в района. Първоначално очевидци съобщиха, че гори покривът на кооперацията. Огънят е локализиран и овладян, няма опасност за съседни сгради. Любопитното е обаче е причината да се запали коминът, както и какво е горяло впечката.

comment 0
visibility 317
Благодарствено писмо до пожарната

От болница "Св. Иван Рилски" благодарят на Столичната пожарна

Изпълнителният директор на Университетска болница "Св. Иван Рилски" д-р Антон Петков изпрати специално благодарствено писмо до директора на Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, ст. Комисар Веселин Гетов. В него ръководството на лечебното заведение благодари за бързата и професионална реакция при пожара на 26 декември 2019 г. "Бих искал да Ви благодаря за бързата и професионална реакция на управляваната от вас институция при възникналия инцидент в болницата вчера. С навременната си реакция Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за пореден път демонстрира, че винаги е на своя пост. Пожелавам ви много здраве и бъдещи успехи в нелеката ви работа", се казва в писмото. На 26 декември 2019 г. в следствие на късо съединение във вентилатор в Клиниката по хирургия, се получи задимяване. За щастие инцидентът се размина без пострадали и материални щети. Благодарение на светкавичната реакция на екипа на здравното заведение, който е действал по протокол, до инциденти не се е стигнало. При инцидента нямаше  пострадали хора, а също и материални щети. Пристигналите на 6-ата минута на място пожарникари са направили обстоен оглед и са потвърдили, че няма каквата и да е опасност за намиращите се в болницата пациенти и служители.  

comment 0
visibility 10515
Силен вятър събори дървета и клони

Силен вятър събори топола върху кола, в Драгалевци кабели спряха автобус 66 (СНИМКИ)

Разразилият се силен вятър причини доста щети по улиците в различни квартали на София. В момента 4 екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община и още няколко на столичната пожарна работят в различни райони на града. Всички разчистват улици и тротоари от клони и дървета, видя Столица.bg. Паднала топола има бул. Черни връх, район Лозенец, на обществен паркинг и е смачкала кола в Лозенец. Екипите на АПП са изкарали необходимата техника и разчистват мястото. Силният вятър е свалил и кабели на ЧЕЗ на ул. Нарцис в Драгалевци. Те препречват маршрута на автобус по линия 66 и засега движението там е спряно. Екипите на ЧЕЗ са уведомени и пътуват към мястото. Разкъсани рекламни платна се веят по билбордове. На спешния телефон 112 гражданите продължават да подават сигнали за дървета. От АПП призовават гражданите да премахнат от первази и тераси саксии и тежки предмети, които биха могли да паднат и да наранят хора. Поривите на вятъра са доста силни и гражданите трябва да са внимателни когато минават покрай строежи. Цялата южна дъга на Околовръстното е осеяно с контейнери и кошчета за боклуци. При Царско село имаше къшпа насред пътното платно, но екипи на "Аварина помощ и превенция" бързо я отстраниха, за да не стане катастрофа. Предупредени са в Столичен инспекторат и започват да прибират отнесените от вятъра контейнери и кошчета. Граждани сигнализират, че паднали дървета има и в Надежда. Засега екипите работят по големите пътни артерии. До момента екипите на АППса реагирали на 14 сигнала за паднали клони, съобщиха от Столична община. "Гражданите да обезопасят от незакрепени предмети на тераси на жилища. Изпълнителите да обезопасят строителните скелета и огради на съответните обекти, а търговските фирми рекламно-информационни елементи", призоваха от Московска 33.   В Банкя ураганият вятър прекърши стълб и скъса жици. Има и много паднали дървета.

comment 0
visibility 1037
Пирогов

Директорът на пожарната: Взрив на запалима смес е причинил инцидента в "Пирогов"

Взрив на запалима смес е най-вероятната причина за инцидента в Институт "Пирогов" от преди ден. Коментарът бе даден пред журналисти от директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  главен комисар Николай Николов.    Той побърза да подчертае, че конкретните причини ще станат ясни след експертизите на място. Хубавото в цялата ситуация е, че не се е потвърдило, че има гръмнала кислородна бутилка. А първото съобщение, което са получили огнеборците, е било именно такова. Очакванията на пожарникарите са били за десетки, направо стотици жертви. Слава Богу, това не се е оказало вярно.    Всичко води към гръмнала запалителна смес. Дали в резултат на непълното горене, ако е имало такова, някой запален дюшек, след което допълнително обогатен с кислород и се е получило това. Експертите ще кажат категорично, обясни комисар Николов.   

comment 0
visibility 732
пожарна

Полиция и пожарна в "Лагера" заради подозрителен багаж

Полиция има в столичния квартал "Лагера". А причината е сигнал за подозрителен багаж на ул. „Хайдушка поляна” 8. На посочения адрес се намира офис на фирма за охрана, съобщава bTV.   На мястото е изпратен и екип на пожарната.  Извикани са и сапьори, които да проверят съдържанието на чантата, допълват от Нова телевизия. Проверката е установила, че в багажа няма нищо взривоопасно.

comment 0
visibility 2407
ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“

Столичните пожарникари отбелязват професионалния си празник

Пожарникарите отбелязват своя професионален празник в петък, 13 септември, съобщават от Пресцентъра на МВР. Празничното събитие ще се състои в двора на ул. „Пиротска“ 171А в столицата, в двора на  ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, от 11 ч. Ще се отслужи водосвет и ще се поднесат цветя пред паметната плоча на всички загинали служители на ГДПБЗН докато изпълняват своите служебни задължения.

comment 0
visibility 720
Арестуваха подпалвача на контейнери в Надежда 2

Ремонтираха за 80 000 лв. сградата на пожарната в Подуяне

С ремонтирана и модернизирана сграда е вече Пета районна служба на пожарната в София и утре тя ще бъде официално окрита в 14 часа на ул. Ал. Екзарх 44, съобщиха от МВР. Сградата е с подменен покрив  идограма. Изградена е абонатна станция и е извършено външно боядисване. Целият ремонт е на стойност 80 000 лв., които са осигурени от бюджета на МВР. Сградата на Пета служба на столичната пожарна е построена в периода 1947 – 1950 година. В нея работят 75 огнеборци, които обслужват 160 хиляди жители от две столични общини - Слатина и Подуяне.

comment 0
visibility 487
Пожар в жилищна кооперация в Бухово

Евакуираха хората от горяща сграда в Бухово, няма пострадали

Пожарът в жилищна сграда в Бухово, район Кремиковци е ограничен и няма пострадали хора, съобщи Фокус. Малко преди 14 часа е подаден сигнал в оперативния център на Столичната пожарна за пламнал пожар кооперация в Бухово. От съобщението на МВР става ясна, че няма пострадали хора. Живеещите в сградата са евакуирани.  Светкавично към мястото на огъня са изпратени екипи на пожарната, включително аварийно-спасителен и медицински. Пламъците са обхванали покрива на сградата, което е наложило евакуацията. Огънят е ограничен благодарение на професионалната и бърза намеса на огнеборците. Вече няма опасност и за съседните сгради.

comment 0
visibility 1533
заклещен крак на решетките на подлеза

Столичанка се контузи в ремонтиран подлез

За неприятният инцидент с пострадала жена в столичен подлез сигнализираха в социалната мрежа, в групата „Забелязано в София“. Случаят е от днес  в подлез на бул. България (пл. Ручей). Авторът на поста, Victor Volokin, пише, че това е вече трети случай на контузия, на който става свидетел в този подлез. Жената е заклещила крака си в ламаринените решетки. Подлезът бил ремонтиран преди 2 години. Въпреки многобройните сигнали за решетката, никой все още не е направил нищо. Ясно се вижда, че травмата е сериозна, щом и  от пожарната са на мястото на инцидента.

comment 0
visibility 838
Дежурни екипи на Столична община

6 екипа на Столична община ще дежурят през нощта

На 24 сигнала за завиряване, наноси и листна маса и паднали клони са се отзовали екипите на „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община. Те изпомпвали вода от ул. „Кумата“ и при професионална гимназия „А. С. Попов“ в квартал Света Троица. 6 екипа ще дежурят през цялата нощ, съобщават от Столична община. Днес Столичната пожарна се е отзовала на 42 сигнала за паднали клони и къси съединения в ел. табла на интернет доставчици и др. Денонощно се следят нивата на реките и нивата на язовирите в София. Към този час нивата на водата в коритата са се повишили слабо, като се оттичат безпрепяствено и няма опасност от преливане. Водата в язовирите Суходол 2, Мрамор и Мърчаево се изпускат контролирано. Градският транспорт се движи без промяна в маршрутите.

comment 0
visibility 298
Пожарникари

60-годишен мъж пострада при пожар на Стадион „Раковски“

60-годишен мъж е пострадал тежко при пожар в спортната зала на Стадион „Раковски“ в столицата. Веднага на място са изпратени екипи но пожарната и линейка. Пожарът е тръгнал от електрическо табло, съобщиха от МВР. Мъжът е транспортиран до Пирогов за лечение. Причината за пожара е техническа неизправност.  

comment 0
visibility 655
Стоп кадър

Интересни демонстрации в София за Деня на бащата

В центъра на София в Деня на бащата децата и родителите им имаха възможността да се забавляват, пробвайки пожарна и полицейска техника, споделя БТВ. Този празник се чества на много места и е един от многото поводи децата да се забавляват с бащите си. В центъра на столицата на разположение на децата и техните родители беше предоставена полицейска и пожарникарска техника. Децата, определено бяха впечатлени и в края на демонстрациите много от тях вече искаха да се влеят в редиците на Полицията или Пожарната. Много впечатляваща беше демонстрацията с полицейски кучета. Децата научиха, че кучетата могат да бъдат много полезни за намиране на следи, охрана и дори да хапят, когато им наредят.

comment 0
visibility 845
Пожарна

Загоряла храна вдигна на крак пожарната в София

Столичната пожарна бе вдигната на крак преди минути заради пушек идващ от сграда на бул. "Мария Луиза" 125. На място веднага са изпратени два екипа на пожарната и полицията. При достигане до пушещия апартамент се оказало,че пожар няма, а възрастна жена е забравила храна на печката която е загоряла, съобщиха пред Столица.bg от МВР . Съседи обаче се уплашели от дима и миризмата се обадили на телефон 112. Няма пострадали и нанесени щети. Единствено се е получило задимяване в района.  

comment 0
visibility 1022
пожарна

Жена загина при пожар в "Надежда"

Жена е загинала при пожар в жилището и в квартал "Надежда". Инцидентът е станал тази сутрин. На място веднага са изпратени екипи на пожарната. Пожарът е бил потушен бързо, съобщават от пресцентъра на МВР. За съжаление сред отломките е открито тялото на 73-годишната жена. В болница е откарана нейната дъщеря на 36 години. Причините за пожара все още не са установени. Нанесени са само щети на пламналото жилище, останалите апартаменти в блока не се пострадали.

comment 0
visibility 1856
Пожарникари

Главна дирекция ПБЗН: Няма сигнали за щети след силния вятъра в София

Не са постъпили сигнали за сериозни щети, вследствие на силния вятър миналата нощ в столицата, съобщиха от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. През изминалото денонощие са получени сигнали само за счупени клони и паднали дървета. Извършени са 43 спасителни операции, 5 от тях са били с оказване съдействие на други структури на МВР, 18 са били сигналите да отстраняване на опасни предмети. Пожарникарите са се отзовали и на сигнали за животни в беда, наводнения, и др.  

comment 0
visibility 3139
Пожарна кола

Пламна автосервиз в "Овча купел"

Автосервиз се е пламнал в столичният квартал "Овча купел" на ул."Кукуряк" 1. На място са пристигнали три пожарни коли както и полиция, съобщават очевидци. Все още няма информация за пострадали. Огнеборците и към момента работят по гасене на пламъците. Причината за пожара не е изяснена. Преминаването в района е затруднено.

comment 0
visibility 359
Млад пожарникар

26 отбора взеха участие в състезанието "Млад огнеборец" (СНИМКИ)

Деца от 26 столични училища взеха участие в надпреварата "Млад огнеборец". Те демонстрираха ентусиазъм, спортни умения и много знания. Състезанието се проведе вчера на стадион „Г.С. Раковски“. На първо място се класира отборът на Частно палестинско училище „Ибнсина“. Именно те ще представят столицата на предстоящите Републикански състезания. В етапа на състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, първи станаха децата от 14 СУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Те ще имат възможност да състезават на Националния етап, който ще се проведе през юни. Всички деца получиха грамоти, статуетки и топки, а специално за победителите имаше купи и медали. Наградният фонд бе осигурен по Програмата на Столична община за съфинансиране на спортни събития, в подкрепа на инициативата „София-Европейска столица на спорта“.Състезанието се провежда от 20 години и продължава да предизвиква интереса, любопитството и възхищението на децата. Днес някой от участниците от първите години вече са доброволци и пожарникари.

comment 0
visibility 961
Пожарна

Джип падна в река Суходолска

Джип е паднал тази нощ в река ''Суходолска'' в столицата. Пътният инцидент е станал в кв. Бенковски близо до ул. "Лазар Михайлов", съобщават очевидци. Според тях шофьора на мощната машина не е успял да я овладее на покрия път, след което се преобръща и пада в коритото на реката. На място веднага са изпратени екипи на полицията, спешна помощ и пожарната. Линейка е откарала 20 годишният шофьор в тежко състояние към лечебно заведение. Цяла нощ екипи на полицията и пожарна са работили по изваждането на машината от реката. Причините за инцидента все още изясняват, като основата е шофиране с несъобразена скорост.

comment 0
visibility 591
Пожар в Люлин

Пак горят боклуци до хлебозавода в Люлин

Пожар избухна до хлебозавода в район Люлин на , ул. Обелско шосе 7. Това е третият пожар в района за последния месец, като горят основно отпадъци и суха трева, потвърдиха от столичната пожарна пред Столица.bg. Огъня най-вероятно е възпламенен от клошари живеещи в района. От пожарната вече няколко пъти са давали предписание, за изхвърленият боклук.  Според граждани пожарите възникват ежедневно тъй като района не се почиства. На място днес е изпратен един екип, които е загасил пламъците и е обезопасил мястото.

comment 0
visibility 587
Пожарна

647 пожара на Сирни Заговезни: Най-много в София и София-област

Само вчера огнеборците са гасили 647 пожара. Най-много са били в София, като пожарникарите са получавали сигнали през целия ден.  Снощи в столицата изгоряха и над 50 декара сухи треви. Изключително много пожари заради празника и силният вятър е имало и в София област. В голямата част от случаите екипите на пожарната са успели да реагират на време и да изпреварят бедствието, реакцията им е предотвратила човешки жертви или сериозни материални щети. Снощи в местността„Камбаните” над София огнеборците спряха огнената стихия на метри от къщите. Вероятната причина за пламъците е именно огън за празника. При друг пожар в столицата , огнеборците го спряха на метри от бензиностанция. За причиняване на пожар по непредпазливост глобите са от 200 до 2000 лева. Когато пожара обаче е умишлен в сила влиза наказателния кодекс. От пожарната припомнят, че тепърва навлиза сезонът на пожарите в цялата страната. И съветват хората да бъдат особено внимателни при палене на огън за почистване на треви и стърнища.