Тема: река

comment 0
visibility 1438
Какви чудеса плуват по реката в столичния "Толстой"

Какви чудеса плуват по реката в столичния "Толстой" (ВИДЕО)

Опаковки от храни, бутилки, метални кутии, хартии, гуми и всякакви боклуци се носят по водата на реката, минаваща през парка в столичния кв. "Толстой", район Надежда. За проблема сигнализира пред Столица.bg възмутен посетител на парка, който изпрати и видео. Вместо рибки и жабки по водата плуват всякакви отпадъци. За съжаление обаче те не падат от небето с дъжда, а се хвърлят от столичани и посетители на парка. Коритата на реките в София се почистват редовно както от обклуци, така и от треви и храсти, за да не се затлачват при обилни валежи от дъжд. Дори и всеки ден Столична община да чисти пак не може да смогне, ако гражданите продължават за затрупват реките с отпадъци. Само преди седмица бе почистен участък от 600 м на Владайската река в Красна поляна на бул. Възкресение. От 25 км Столична община вече е почистила 12 км речни корита на основни реки в София.

comment 0
visibility 3139
Реката в Малашевци пълна с отпадъци

Реката в Малашевци прелива от отпадъци (СНИМКИ)

С отпадъци е засипана реката в столичния квартал Малашевци, район Сердика. Възмутени граждани пуснаха в социалната мрежа снимка на превърнатата в сметище река. По нея плуват всякакви боклуци от опаковки на храни, бутилки до стари мебели и парцали. Змърсяването е в района на Битака, а и кварталът е населен предимно с роми. Самите живеещи редовно изхвърляли боклука си в реката. "Целият битак е кочина, прибират се пари от платения паркинг, а нищо не правят", възмущава се жител на квартала. Живеещите в съседство с битака отдавна искат той да бъде преместен. 

comment 1
visibility 1157
Изхвърлят мебели в реката в кв. Сухата река

Мебели пак плуват в реката в кв. Сухата река (СНИМКИ)

Една от реките в столичния квартал Сухата река, район Подуяне отново е пълна с боклуци. Снимка с плуващи фотьойли е публикувана в социалната мрежа. Преди 3 дни коритото е било почистено от общината. Това явно не се харесва и днес отново във водата плуват мебели. Там редовно се изхвърлят дивани, шкафове, гуми и др. боклуци. Местните жители се възмущават, защото виждат, че от общината полагат усилия и чистят коритото. Роми и мърлячи обаче се "стараят" всеки ден нещо на плува. "Чудя се кой ли трябва да дойде да ни управлява за да ни оправи??? Какъв е този народ???", възмущават се хора от квартала. същият проблем имало и със Слатинската река. И там редовно се хвърляли отпадъци. През сухата река минават Слатинска река и Перловска река, а Владайската река е границата на район Подуяне и Сердика.

Реклама
comment 0
visibility 1139
река дига

Възстановиха една от дигите на река Лесновска до Долни Богров

На 80 процента е възстановена лявата корекционна дига на река Лесновска до Долни Богров. Дейностите се изпълняват по проект за ремонт и надграждане на лявата корекционна дига на река Лесновска- първи етап с дължина 1897 метра. Това съобщават от Столична община.    Проверка на обекта направиха зам.-кметът на столицата  Йоана Христова, експерти и строители.   

comment 0
visibility 1119
почистване

Почистени са 880 метра от река Църна бара в "Требич"

Почистени и вече проводими са близо 880 метра от речното легло на река Църна бара в квартал "Требич", съобщават от администрацията на район "Надежда". Бреговете и коритото на водния басейн бяха освободени от растителност и наноси, които пречеха на проводимостта в трасето от "Околовръстен път" до вливането ѝ в река Блато. Обновени са 580 метра по течението и 300 метра срещу него. Процедурата е включена в Програмата за планово почистване на речни корита, преминаващи през територията на Столична община. В момента се работи по течението на река Суходолска в участъка, започващ от моста при надлез „Надежда“ до бул.“Илиянци“- 300 м., при реките Владайска и Перловска в централната градска част, р. Подгумерска в район „Нови Искър“, р. Какач в район „Връбница“, р. Банишка в район „Витоша“ и отводнителни канали в район „Кремиковци. Дейностите започнаха през месец май тази година. О6щата сума 1 579 293 лева идва от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.  

comment 0
visibility 1036
Пожарна

Джип падна в река Суходолска

Джип е паднал тази нощ в река ''Суходолска'' в столицата. Пътният инцидент е станал в кв. Бенковски близо до ул. "Лазар Михайлов", съобщават очевидци. Според тях шофьора на мощната машина не е успял да я овладее на покрия път, след което се преобръща и пада в коритото на реката. На място веднага са изпратени екипи на полицията, спешна помощ и пожарната. Линейка е откарала 20 годишният шофьор в тежко състояние към лечебно заведение. Цяла нощ екипи на полицията и пожарна са работили по изваждането на машината от реката. Причините за инцидента все още изясняват, като основата е шофиране с несъобразена скорост.

comment 0
visibility 544
парен локомотив

Ремонтират парен локомотив от Втората световна война в София

Пристигналият по река Дунав от Виена парен локомотив от времето на Третия райх, днес ще бъде придвижен по релсите в отсечката Русе-София, информира БНР. Спирачната система на парния локомотив не работи. Това е причината той да бъде прикачен към влак, който ще гарантира безопасното му движение до София, където ще се извърши ремонта. Тъй като композицията ще се движи с 60 км/ч, ще пристигне на гара „Подуяне“ в София в 5.00 ч. в понеделник. Ремонтът на локомотива ще струва колко половин милион евро и жп заводът в София ще се заеме с него. След приключване на ремонта, т.е. след 9 месеца, локомотивът ще поеме към Виена на собствен ход.

comment 0
visibility 745

Мъж скочи от мост в "Обеля"

Мъж е паднал от мост в ж.к. „Обеля“. Според очевидци, той е паднал в реката от поне 10 метра височина, информира Блиц. Екипи на Бърза помощ и на полицията са на мястото на инцидента. В момента вадят пострадалия от водата. Няма информация за състоянието му. Никой не знае какво се е случило и дали не става дума за самоубийство.

comment 0
visibility 637

Камион едва не падна в река Владайска

ЗИЛ едва не падна в река Владайска в района на Лъвов мост. Според информацията, камионът се е отклонил от пътя и е съборил мантинелата, след което е увиснал над реката, пише Дарик. [caption id="attachment_26752" align="alignnone" width="1920"] източник: Нова ТВ[/caption] Инцидентът е възникнал преди 10.30 ч. На мястото са пристигнали екипи на пожарната и полицията. За момента няма информация за пострадали. Няма затруднения на движението в района.