Тема: Седмочисленици

comment 0
visibility 888
върба

Рухна върбата в градинката на "Св. Седмочисленици"

Красивата върба, която радваше столичани в градинката около храма "Св. Седмочисленици", е съборена. За това сигнализират снимки на хората в социалната мрежа.   Според повече от снимащите причината е доста силният вятър, който имаше тази нощ в столицата. Част от гражданите  споделят, че детството им е минало в игри именно около тази върба.    Намери се човек, който сподели, че дървото е било маркирано от работници миналата седмица. Човекът поискал да седне на пейка под него. Но го изгонили, за да не му падне на главата.    Преди няколко месеца специалисти инспектираха всички дървета в градинката.       

comment 0
visibility 2064
Вучков

Изпращаме проф. Вучков в църквата "Свети Седмочисленици"

Приятели и познати ще си вземат последно сбогом с проф. Юлиан Вучков в четвъртък, 26 септември от 12 часа в църквата "Свети Седмочисленици, съобщиха от телевизия "Евроком". Вучков напусна този свят вчера, в деня и времето, в което трябваше да се излъчи предаването му на живо.    Ето и още от съобщението на телевизията, в която се изявяваше яркият общественик:   "Професорът е починал на път към Военна болница. Водещият на "Времена и нрави" по телевизия "Евроком", бе еталон за професионализъм през целия си съзнателен живот. Словесно острие и коректив на власт и общество, проф. Вучков не се примири с пошлостта и лъжата!".  

comment 0
visibility 528
Градинката на Свети Седмочисленици

Джи Пи Груп може да отнесе санкция само за качество за ремонта на "Графа" (СНИМКИ и ВИДЕО)

Ремонтът на централната столична улица "Граф Игнатиев" приключи и вече има издаден акт 15. До края на днешния ден обаче трябва да бъдат отстранени всички дефекти. Според договора с възложителя - Столична община, крайният срок за предаване на обекта е 28 май т. г. Днес продължава отстраняването на проблеми по улицата, както е записано в протокола, обясни Даниел Евлогиев от "Транспортна инфраструктура" на Столична община. Има два вида санкции - за качество и за забавяне. Вече има издаден акт 15, с което са приключили строително-монтажните дейности по ул. Граф Игнатиев". Ако обаче посочените дефекти не се отстранят от утре вече може да има санкция на изпълнителя за качество, обясни Евлогиев. Активно метене, до блясък имаше днес на ремонтираната градинка на църквата "Свети Седмочисленици", която е подобект от реконструкцията на Зона 2, видя Столица.bg. Въпреки че все още няма акт 16 за въвеждане в експлоатация, пространството бе пълно с граждани, които вече ползваха новите пейки. До края на работния ден трябва да са приключили корекциите по детайлите, категоричен бе и инж. Тодор Тодоров, шеф на Строителния надзор. Той уточни, че санкцията за Джи Пи Груп е 1% от стойността на проекта, като за втория етап тя е 8 млн. лв. А такава може да има още утре за качество на изпълнението. Махнахме загражденията за удобство на гражданите, уточниха от Столична община. В момента работници от Джи Пи Груп работят по отстраняването на локални пропадания, фуги, липсващи знаци от организацията на движението, дефекти на отделни плочи, които се подменят и по местата около дърветата. Акт 16 ще бъде издаден, когато ДНСК свика комисия за въвеждане в експлоатация на ремонтираната "Граф Игнатиев".  Издаването на обекта обаче не е краят. Тепърва на площад "Славейков" ще се връща пейката със Славейкови. Също така предстои обсъждане между дизайнери и търговци на книги какви да бъдат новите щендери. Не е ясно и колко на брой ще са те. Едва след това ще бъдат поръчани за производство. Уточняват се и архитектурни дизаини за възстановяването на чешмичката на "Седмочислениците". В градинката е изцяло ремонтирана и тоалетната, но все още не работи. Тя ще се стопанисва от район Средец и трябва да се назначат служители да я поддържат. Цялото пространство около "Седмочислениите" е с камери, които вече работят. Целта е обновеното място да се поддържа и да няма ванадалски прояви и чупене на пейки, кошчета и други щети, предупредиха от Столична община. Има и готов проект за зацветяване на градинката, но той все още е на съгласуване, тъй като обектът е паметник на културата. Засега гражданите се радват на зеленина, нова настилка, пейки, осветление и чудесна детска площадка.